Franse Alpen

Dit is het eerste van totaal 19 blogs over onze reis naar de Franse Alpen in 2019. Onderaan elk blog kunt u doorklikken naar het volgende blog van deze reis. Onze eerste reisdag was: #2 | De verlaten Abdij L’Éttanche. Een overzicht van alle blogs van deze reis kunt u hier vinden.

Samenvatting

20 dagen onderweg |  3240 km gereden | 327 km gefietst | 27 km gewandeld

We maakte een rondreis via de Haute Saone naar de Franse Alpen en via Bourgogne en Champagne weer terug. In Val d’Isere vinden we Edelweiss tijdens een schitterende wandeltocht. We fietsen op e-bikes de Alpe d”Huez op, bezoeken Lyon en fietsen over het voormalig spoor tussen Macon en Chalon sur Saône. Het was een prachtige reis.

Algemeen

De Alpen behoren tot onze favorieten. We hebben daar al heel veel jaren wintersport vakanties gehad en zijn er ook al twee keer met de camper geweest in 2015 en in 2019. In de Franse Alpen zijn we nog nooit in de zomer geweest. We hebben er deze vakantie gewandeld, gefietst en we bezochten veel verschillende kerken, dorpen en steden.

De Franse Alpen zijn echt fantastisch. Van de gematigde bergen rondom La Plagne die ideaal zijn voor gezinnen tot en met het hoog gebergte rond Tignes en Val d’Isere. In Les Menuires, La Plagne en Val d’Isere maakte we mooie wandelingen. Alpe d’Huez deden we op de e-bike. Op de heen weg zwommen we in het meer van Annecy en we fietste er omheen. Op de terugweg reden we door de wijstreken van Frankrijk

Het weer

Beter weer kon niet deze vakantie. Het was de periode dat er in Nederland records werden gebroken. In de bergen was het heerlijk. Zo rond de 25 graden overdag en zo rond 15’C in de nacht. Eén nacht was het zelfs fris ! In het dal was het bijna 40’C dus daar hebben we (bijna) geen last van gehad.

Fietsen en wandelen

Zoals altijd hebben wij gewandeld en gefietst. Wandeltochten vonden we met de app Wikiloc. Abonnement voor 3 maanden en alle beschikbare wandelingen heb je op je mobiel. Fietsentochten vonden we zelf uit of vonden we op Internet.  Frankrijk heeft steeds meer vrij liggende fietspaden. We fietsten bijvoorbeeld over een geasfalteerd voormalig spoor. Erg leuk om te doen. Vrijliggende fietspaden heten in Frankrijk Voie Verts. Even googelen !

Overnachten

Dit was een gevarieerde vakantie. We stonden vrij, op betaalde camperplaatsen, bij particulieren via France Passion en op campings. In Frankrijk zijn er heel veel mogelijkheden. Op veel parkeerplaatsen mag je overnachten. Nu zijn wij niet zo gek van een parkeerplaats maar in de Alpen zijn dit vaak prachtige locaties die vanaf 18:00 uur heel rustig zijn.

Wat dacht u van deze parkeerplaats ?

Verder maakte we voor de eerste keer gebruik van locaties van France Passion. U kunt lid worden voor € 30 per jaar. Dan mag u gratis bij alle adressen staan. Let wel: er zijn in principe geen voorzieningen. Geen stroom, geen afvalbak, geen water. Alleen overnachten. Er zijn schitterende locaties bij. Zoeken is echter een crime. Met een papieren gids ! Niet meer van deze tijd. In de regio Champagne hadden we minder goede ervaringen met France Passion. We zijn nog lerende dus.

De campings waar wij stonden waren eenvoudig maar netjes. We betaalde ongeveer € 17 per nacht voor 2 personen inclusief elektriciteit.

We hebben 1 dag twee nachten op dezelfde plek gestaan (La Plagne)

Rijden

De wegen zijn uitstekend maar soms Wel een beetje smal. Met name kleine witte wegen op de kaart zijn soms net breed genoeg voor één camper. Wel mooi om te rijden en dat hebben we ook gewoon gedaan.

We maakte gebruik van de tolwegen om sneller van A naar B te komen. Vaak korte stukjes maar alles bij elkaar gaat dat toch in de papieren lopen. In drie weken betaalde wij € 110 aan tolgelden.

Voor de navigatie gebruikte wij Tom Tom Go op onze mobiel. Prima app.

De route

Wij reden in 20 dagen 3240 kilometer via onderstaande route. Dat is een afstand die voor een vakantie van 3 weken eigenlijk heel goed te doen is. Gemiddeld reden we ongeveer 100 kilometer per dag. De eerste en laatste dag wat meer.

Onderaan dit bericht kunt u doorklikken naar de eerste reisdag van deze reis:  #2 | De verlaten Abdij L’Éttanche.

Leuk als u een korte reactie geeft op ons blog