#14 | Romeinse schatten van Lyon

Samenvatting

Omdat het beduidend koeler is dan de afgelopen dagen is het een goed moment voor een bezoek aan de stad Lyon. De Romeinse invloed op deze stad is bijzonder om te zien.

Weeromslag

Opeens is het een graadje of 10 koeler dan gisteren. Wat een verademing is dat. Gelukkig hebben we gisteravond geen sneeuw gehad en konden de sneeuwkettingen dus in de garage blijven 🙂 We tanken water en lozen grijs water op de “Municipal” en rijden over de péage naar Lyon. Bijna elke vakantie bezoeken we naast mooie natuur ook één of twee grotere steden. Niet om deze helemaal uit te pluizen maar gewoon om de sfeer te proeven en wat highlights te zien. Zo gingen we al naar Brugge, Oxford, Oslo, Kopenhagen, Wenen, Belfast, Luxemburg en naar Liverpool. Onze werkwijze is nagenoeg altijd dezelfde. Navigatie op het centrum en als we nog 10 kilometer van het centrum vandaan zijn dan kijken we naar een geschikte parkeerplaats. We parkeren de camper dan bij een supermarkt of in een woonwijk en rijden de laatste kilometers op de fiets. We overnachten eigenlijk nooit in de stad zelf tenzij we er ‘a-avonds iets willen doen.

Fietsen eruit en 8 km naar het centrum

De weer app geeft aan dat het vandaag vanaf 14:00 gaat regenen. We nemen onze regenkleding dus maar mee. Lyon is de derde stad van Frankrijk. Er wonen en werken dus een flinke hoeveelheid mensen hier. Het is ook een oude stad waarvan een deel op de Unesco wereld erfgoedlijst staat. Lyon werd in 43 v. Chr onder leiding van Lucius Munatius Plancus, door de Romeinen gesticht onder de naam Lugdunum. Het werd de hoofdstad van Gallië. U weet wel van Astrix en Obelix. De stad is gelegen op de plaats waar de rivieren de Rhône en de Saône samenvloeien.

Langs de Saône
Fresco’s

We rijden eerst naar de bekende fresco’s in de stad. Er zijn twee gebouwen met grote fresco’s. De bekendste is er een die een compleet gebouw bedekt. Erg gaaf om te zien !

Dit is maar een heel klein deeltje
Le bibliothèque

Na de fresco’s rijden we naar het bekende Place des Terreaux waar het stadhuis staat en ook een hele mooie fontein. Het plein wordt opnieuw ingericht waardoor het nu een beetje een zooitje is. Ook de fontein staat droog. Jammer maar onderhoud is ook af en toe nodig.

Het stadhuis
Oud Lyon

We fietsen daarna naar het oude gedeelte van de stad dat op de wereld erfgoed lijst van Unesco staat. Overal ademt de stad de Romeinse sfeer nog uit maar in dit oude deel is dat helemaal goed merkbaar. Lopend door de straatjes zijn er veel steegjes, hofjes en geveltjes die onmiskenbaar dateren uit de Romeinse tijd. Die steegjes en hofjes liggen wel een beetje verscholen af en toe. Gewoon brutaal zijn en naar binnen lopen 🙂 Het is erg mooi hoor.

Romeins torentje
Kan zo in een filmdecor
Portes de Lyon

Ook opvallend zijn de vele verschillende houten deuren in de stad. Elke deur is anders en elke deur heeft een andere kleur. We hebben er maar een collage van gemaakt. Klikt u op de foto voor een vergroting.

Notre-Dame de Fourvière

Middelpunt van de stad is de top van de heuvel Fourvière, waarop de Notre-Dame de Fourvière is gebouwd. Daar staat tevens een soort van mini Eiffeltoren én daar is het oude Romeinse Amfitheater. Je kunt er met een soort lift naar toe en je kan natuurlijk omhoog lopen. Wij gaan met de fiets. Mocht u Lyon bezoeken en geen e-bike hebben ga dan maar met de lift. De beklimming van Alpe d”Huez was bijna eenvoudiger.

Notre-Dame de Fourvière

De Notre-Dame de Fourvière is een hele aparte kerk. Een soort van dubbeldeks kerk zullen we maar zeggen. Via de gewone ingang kom je in de rijk versierde kerk met prachtige plafonds en wanddecoratie en met veel glitter en praal. Je kijkt je ogen uit. Toch is het heel anders dan bijvoorbeeld al het goud dat je ziet in de kerken in Wenen.

Mooie rijk uitgeruste kerk

Via een zijdeur kun je vervolgens één verdieping lager, een soort van kelder dus. In die kelder zit een tweede kerk. Net zo groot maar betrekkelijk sober ingericht in vergelijking met die erboven. Kennelijk is deze bedoeld voor het ‘gewone’ volk zoals wij. Zoiets bizars hebben we nog niet eerder gezien.

In de kelder een tweede kerk

We steken zoals altijd kaarsjes aan en doneren daarmee onze kleine bijdrage voor het beheer van deze mooie kerk.

Kaarsje aansteken = traditie
Regen

We sjezen weer naar beneden maar niet voordat we nog even snel een blik hebben kunnen werpen op het oude Romeinse Amfitheater dat ook boven op deze heuvel ligt. Het wordt nog steeds gebruikt als theater en er staat een repetitie op het punt te beginnen dus we worden vriendelijk verzocht om op te hoepelen 🙂 Aan de ene kant best aardig dat het nog steeds gebruikt wordt als theater, aan de andere kant wel een beetje bijzonder om zo om te gaan met cultureel erfgoed.

Het Amfitheater

We fietsen langs de rivier terug naar de camper. Als we daar aankomen voel ik een spetter. Hup fietsen in de garage, deur dicht en daarna begint het meteen te plenzen. Soms moet je een beetje geluk hebben toch ? We rijden naar een nieuwe locatie van France Pasion. In de wijngaard van de familie Perras op het Domaine des Pampres d’Or waar ze witte Beaujolais maken. We zijn laat dus we hebben nog geen tijd gehad voor een gesprekje of eventuele proeverij. Misschien komt dat morgen nog. Normaal sta je hier met de camper tussen de wijnranken. Er wordt een nieuwe cabe gebouwd dus we staan naast het huis. Ook prima.

Des Pampres D’Or

4 thoughts on “#14 | Romeinse schatten van Lyon

 • 27 juli 2019 om 22:09
  Permalink

  Erg leuk om jullie te volgen, verrassend te zien dat ik niet de enige ben die oude (houten) deuren fotografeer…. Goede reis verder!

  Beantwoorden
  • 27 juli 2019 om 22:11
   Permalink

   Dank je wel Gonda. Leuk dat je ons volgt.

   Beantwoorden
 • 27 juli 2019 om 22:42
  Permalink

  Dag Robert-Jan en Laura,
  alweer een mooie reis die jullie maken. Gelukkig hebben jullie geen last gehad van het slechte weer in de buurt.
  Zelf vertrekken we binnen drie weken, ook naar La Douce France maar wel aan de andere kant. Bretagne is het doel maar vooral het weer zal bepalen hoe de tocht uiteindelijk zal verlopen.
  Geniet nog van de reis.
  Grts
  Nico

  Beantwoorden
  • 27 juli 2019 om 22:48
   Permalink

   Leuk vooruitzicht Nico. Bretagne staat nog bij ons op de bucketlist! Ik kijk uit naar jullie verslag

   Beantwoorden

Geef een reactie