Belfast

Samenvatting

Belfast is absurd. Als Berlijn van voor de muur maar toch anders. Beklemmend en fascinerend. Het heeft een rijke industriële historie. We zien o.a. hoe de Titanic is gebouwd.

Titanic

We hebben nog twee dagen over voor we weer naar UK varen. Een van de dagen willen we besteden in Belfast. We rijden het laatste stukje van de Causewey Coastal Route maar die is eigenlijk niet meer de moeite waard vanaf Glenarm. Tegen lunchtijd komen we aan op de camperplaats Hazelbank Park. Een stadspark op 6 km van Belfast en op 5 minuten van de boot. Dat lijkt ons ideaal. We willen hier 2 nachten blijven dus parkeren we de camper.

Hazelbank Park

We stappen vervolgens op de fiets richting de Titanic Experience. Een tentoonstelling die geheel gewijd is aan de bouw en aan de ondergang van de Titanic.

Het markante gebouw van de Titanic Experience

Binnen krijgen we als eerste te zien waarom Belfast rond 1900 de perfecte plaats was voor de bouw van de Titanic. Met hele mooie zwart-wit foto’s uit die tijd.

Linnen. Zwaar werk
Zo ging het vroeger dus

Het ging economisch goed in Belfast. Met linnen, tabak, whiskey en scheepsbouw. We zien wat er allemaal nodig was om de Titanic te bouwen. Een voor die tijd enorme klus.

Titanic in aanbouw
Tewaterlating

Er zijn nagebouwde hutten, passagierslijsten en er is natuurlijk veel informatie over 14 april 1912, De dag waarop de Titanic na 12 dagen varen is gezonken. Het is een mooie en erg leerzame tentoonstelling. Wat ons betreft een echte aanrader/ We fietsen daarna weer naar de camper door de oude havens die, net als in veel andere havensteden, ontwikkeld worden tot nieuwe woon- en werkgebieden. Gelukkig worden ook hier veel oude gebouwen bewaard waaronder een aantal dokken.

Een van de oude scheepsdokken

‘s-Avonds zijn we toch niet zo happy met de gekozen camperlaats. Het is een drukte van belang hier tot ver over 00:00 uur. Ieren hebben de gewoonte om bij te kletsen in de pub of …. in de auto op een parkeerplaats met draaiende motor. Het is dus onrustig en we besluiten morgen ergens anders te overnachten

The wall

De volgende ochtend stappen we weer op de fiets voor een bezoek aan Belfast zelf. We willen ook hier de muurschilderingen zien en de Wall of Freedom,  de scheiding tussen de katholieke wijk en de protestantse wijk. Het is een vreemde ervaring die voor ons moeilijk te bevatten is. Hoe is het mogelijk dat er een gigantisch hek van 10 meter hoog nodig om bewoners van twee wijken van elkaar te scheiden ?!

Het hek  tussen de protestante en de katholieke wijk in Belfast

We fietsen langs de vele muurschilderingen op de muur aan de protestante kant.

Muurschilderingen
Maar ook andere kunst

We zijn de enigen op de fiets. Misschien is het onwetendheid van onze kant? De meeste nemen een taxi om de muurschilderingen te bekijken en zetten dan ondanks verzoeken om dat niet te doen toch even hun eigen handtekening erbij.

Niet de bedoeling dus

We fietsen door en komen langs de doorgang tussen de twee wijken. De deur staat gelukkig open.

De poort tussen de twee wijken
Paintings

In de katholieke wijk hangt en andere sfeer maar ook hier zijn er veel muurschilderingen.

Zo gedetailleerd
Is gewoon kunst met een grote K

Er zijn oneindig veel uitingen op de muren. Na een poosje fietsen komen we weer aan de protestante kant van Belfast.

Dit is dan weer een foto, niet zo mooi
Prachtig

Het blijft een vreemde en onwerkelijke situatie maar we hebben voldoende gezien en hebben behoefte om even lekker te shoppen. We slenteren door het centrum, bekijken wat winkels en maken foto’s van gebouwen, kunst en schooluniformen .

Vervallen gebouwen
Lekkerbekje (die met de hand in de zij)
Uniformen in alle kleuren (dit is de blauwe school)
Terug naar Glenarm

Om 15:00 uur houden we het voor gezien en fietsen we terug naar de camper. Onderweg nog een lekke band die gelukkig binnen 10 minuten gemaakt is. We rijden met de camper weer een stuk terug naar Glenarm. Het is slechts 40 minuten dus dat redden we morgen makkelijk. Inchecken in Belfast is tot 08:30 uur.

Leuke huisjes Glenarm

Met een mooie zonsondergang hebben we de laatste avond in Ierland.

Zonsondergang in Glenarm

5 thoughts on “Belfast

 • 29 augustus 2017 om 23:08
  Permalink

  Dag Robert-Jan en Laura

  leuk om jullie avonturen te kunnen volgen terwijl we zelf in Italië rondtoeren. Ierland is niet onze keuze voor een trip met de camper maar ik vind het tich interessant genoeg om jullie verslagen te lezen. Ik heb ook al genoten van de mooie foto’s.
  Morgen zit onze trip er jammer genoeg op en keren we in twee dagen terug naar huis. Een uitgebreid verslag zal dan zo snel als mogelijk op onze site geplaatst worden.
  Grts
  Nico, Brigitte en Tessa

  Beantwoorden
  • 29 augustus 2017 om 23:12
   Permalink

   Nico, Brigitte en Tessa,

   Leuk om te horen dat jullie onze dagelijkse verslagen lezen. Ook wij zijn op de terugweg. Italië ? Dan hebben jullie in ieder geval beter weer dan wij gehad 🙂 We zien jullie verslag met belangstelling tegemoet. Misschien een bestemming voor een van de volgende reizen.

   Groet bij 10’C vanuit Noord-Ierland

   Beantwoorden
 • 31 augustus 2017 om 15:49
  Permalink

  Wat leuk om te lezen over jullie reis! Ik wil ook nog naar Belfast, misschien dit jaar of begin volgend jaar 🙂

  Beantwoorden
 • 6 augustus 2019 om 12:35
  Permalink

  Wat een prachtig verslag en toch mooie foto’s ondanks het slechte weer. We kennen dat kmdat wim vaak in Ierland zijn. We hebben een vakantie gehad waarvan mijn man zei: in 1 maand 2 maanden regen gehad. Hele mooie routes gezien van jullie, die ik ook opgeslagen heb. Wij waren er dezelfde tijd als jullie, maar dan ook nog september. Wij hadden helemaal niet zo’n slecht weer. Kijk onze foto’s op camperclup bij albums. Ze beginnen allemaal met R.R.

  Beantwoorden
  • 6 augustus 2019 om 12:38
   Permalink

   Beste Roze-Riet, dank voor je compliment. Wij zijn wel verliefd geworden op Ierland. Gaan zeer zeker terug. Net als Noorwegen moet je daar gewoon een aantal keer heen zodat je overal een keer zonder regen bent geweest. Geen straf hoor 🙂 ik ga kijken naar jullie foto’s

   Beantwoorden

Leuk als u een korte reactie geeft op ons blog