Tussen Kunst en Kaas
Samenvatting
We rijden van Gadmen naar Gruyères. Daar eten we originele Zwitserse kaasfondue in de oude vesting Gruyères en zien we hoe de Gruyères kaas wordt gemaakt. Tot slot bezoeken we het HR Giger museum en zien werkelijk bizarre kunst.
Noodweer
Na de wandeltocht van gisteren zaten we rustig onder de luifel bij te komen terwijl de lucht langzaam groen begon te worden. Van het een op andere moment kwam er een bak water uit de lucht waardoor het zelf onder de luifel niet meer veilig was. Het spookte nogal hier de buurt lazen we ook op nu.nl. De volgende ochtend zijn de bergen verdwenen achter dikke wolken.

In de regen rijden we terug richting Interlaken waar we even wat boodschappen doen. Daarna rijden we naar Gruyères, u weet wel van de kaasfondue. In 2019 bezochten we hier iets verderop een kaasmakerij waar ze emmentaler maakte. Dat was leuk om te zien en de kaasfondue was voortreffelijk. We gaan nu op herhaling maar dan in Gruyères. We staan op camping Les Sapins. Een kleine en rustige camping waar we voor 38 frank per nacht kunnen staan. Het weer is inmiddels opgeklaard.

Tegen de avond stappen we op de fiets richting Gruyères. Dat hadden we eigenlijk ook wel kunnen lopen want het is slechts 2 kilometer verderop. Morgen bezoeken we het stadje verder maar vanavond eten we er originele kaasfondue met brood en aardappelen.

Kaasmakerij
De volgende dag brengen we als eerste een bezoek aan de kaasmakerij. Altijd leuk om te zien hoe zoiets in zijn werk gaat. We zijn altijd wel op zoek naar productieprocessen waar je een kijkje in de keuken mag nemen. Chocolade, bier, kaas, whiskey, champagne, mosterd. We willen het allemaal graag met eigen ogen zien en daarna willen we natuurlijk proeven. Vandaag dus weer een keertje kaas. De kaasmakerij is helemaal ingericht op de bezoekers. Voor 8 frank mag je een rondje lopen over de galerij waardoor je vanaf boven in de kaasmakerij kan kijken. Kaas wordt er gemaakt tussen 09:00 en 12:30 dus zorg dat u op tijd bent. Bij de entree ontvang je ook drie stukjes kaas van respectievelijk 3, 6 en 9 maanden oud. Lekker hoor !

We leren het volgende: Van 100 kg gras en 85 liter water maakt een koe 25 liter melk en daarvan kan vervolgens 2 kg Gruyère gemaakt worden. Per batch wordt er 19200 liter melk bereidt wat genoeg is voor 48 van die grote kazen. Bent u er nog 🙂
De melk wordt eerst langzaam opgewarmd in vier hele grote koperen ketels. Tijdens het opwarmen wordt er een cultuur (gewoon bacteriën dus) en stremsel toegevoegd waardoor de de kaas ontstaat. Door gelijkmatig te roeren en te verwarmen ontstaat steeds meer kaas in de ketels. De inhoud van een zo’n ketel wordt vervolgens verdeeld over 12 ronde bakken. De resterende vloeistof wordt er uit geperst en een grote ronde kaas blijft over

Daarna gaat de hele jonge kaas naar een opslag waar het 3 tot 9 maanden blijft rusten. Hou ouder de kaas hoe pittiger en je kunt het zelf proeven omdat je dus alvast drie stukjes meekrijgt als je een kaartje koopt. Lekker hoor maar volgens ons vooral uit het vuistje of in de fondue. Op brood moet natuurlijk Beemsterkaas of Goudse.

HR Giger
Middenin het dorp Gruyères zit het HR Giger museum. Nou had ik nog nooit van de beste man gehoord en vele van u ook niet neem ik aan maar het is een bekende kunstenaar die in Zwitserland is geboren. Hij had zeg maar een rijke fantasie over aliens, monsters en ander gespuis. We kopen een kaartje en kijken onze ogen uit. Wat een bizarre kunst is dit. Er is zelfs een deel dat alleen voor volwassenen bestemd is. Aliens en alleen voor volwassenen, nou de foto’s zullen we u in dit blog besparen, Haha.

Er zijn vooral veel schilderijen en etsen te zien. Het ene monster ziet er nog afgrijselijker uit dan het andere. Ook zijn er beelden en zelfs stoelen die in verschillende films zijn gebruikt. Nou is het allemaal behoorlijk extreem maar de goede man heeft er wel heel veel prijzen mee gewonnen waaronder een oscar voor de beste visuele effecten in de films Alien. Wij hebben de film niet gezien maar het museum nu wel. Brrrrrr.

Het is een uitgebreid museum en zo bizar dat u het echt even moet bezoeken als u in de buurt van Gruyères bent. Na het museumbezoek rijden we terug naar de kaasmakerij. Daar zit vanzelfsprekend ook een souvenir winkel bij. Als echte kaasfondue liefhebbers trakteren we ons, als aandenken, op een echte authentieke kaasfondue set samen met 2 kg echte Zwitserse kaasfondue voor thuis. Mmmmmm

Goed gedaan jongens en wat een mooi proces , gruyèrekaas maken. En het museum zou ik overslaan hoor brrrrr.