Bourgogne de Flandres

Samenvatting

Het laatste blog van deze rondreis. We reizen van Calais naar Brugge waar we een bezoek brengen aan de Begijnenhof en een rondleiding krijgen door de bierbrouwerij Bourgogne de Flandres.

Camping Memling

Het begint langzaam traditie te worden om in een Belgische stad onze vakantie af te sluiten als we uit het zuiden komen. We stonden eerder in Brugge toen we uit Normandië kwamen en in 2019 hebben we de vakantie naar de Franse Alpen afgesloten in Leuven dus kiezen we nu weer voor Brugge, een van onze favoriete bestemmingen in België.

We rijden in ongeveer anderhalf uur naar de stad waar we een plekje hebben gereserveerd op camping Memling. Reserveren doen we normaal nooit maar we willen graag op deze stadscamping staan want we hebben hier goede ervaringen mee. Rustig, schoon en op korte afstand van het centrum. Het kan er soms druk zijn dus daarom hebben we gereserveerd. Achteraf was het niet nodig geweest.

Camping Memling

Als het droog is geworden pakken we de fiets. Het centrum van Brugge is omringd door een gracht die je via oude stadspoorten oversteekt. Via de kruispoort fietsen we met de klok mee om de stad heen. Wat is Brugge toch een gezellige stad.

De Conzettbrug

We zijn al drie keer eerder met de camper in Brugge geweest dus we beginnen de stad al aardig te kennen. Er is echter heel veel te zien en te ondernemen dus ook vandaag maken we weer een keuze. We hebben onder andere de keuze uit:

  • Tel alle chocoladewinkels
  • Ervaar de kasseien op de fiets
  • Proef Belgische Bieren

Na lang twijfelen kiezen we toch maar voor de bier-proeverij 🙂 Maar eerst wandelen door de Begijnenhof.

Begijnenhof

Begijnen waren alleenstaande vrouwen die rond het einde van de elfde, begin twaalfde eeuw in heel West-Europa opkwamen. Onder invloed van een combinatie van economische, sociale, religieuze en politieke factoren pionierden zij op twee vlakken: zij woonden vaak samen in een verzameling individuele huisjes in ommuurden hofjes nabij een kerk of kapel en zij zijn de uitvindsters van een nieuw literair genre; de volkstaal-theologie. de mannelijke variant noemt men Begarden hoewel ik nog nooit van een Begardenhof heb gehoord.

Begijnenhof in Brugge

De Begijnenhof in Brugge is groot als we het vergelijken met de hofjes die we uit bijvoorbeeld Haarlem kennen. Het is netjes onderhouden en leuk om te bekijken. Het hof is tot 18:30 gratis toegankelijk. Voor een kijkje in een van de huisjes moet men wel betalen. Dat doen we niet maar we steken wel een kaars aan in de kapel en doen zo onze financiële bijdrage aan de kapel. Voor we naar de bierbrouwerij gaan moeten we eerst even wat eten want we hebben nog niet geluncht. En naar een bierbrouwerij met een lege maag is geen verstandig plan.

Lunch, tja
Belgisch bier

We vinden het leuk om te zien hoe producten worden gemaakt. We zagen deze vakantie al hoe de whiskey in Bretagne werd gedestilleerd. Eerder bezochten we een bierbrouwerij op Texel. Vandaag brengen we een bezoek aan de brouwerij Bourgogne de Flandres. Een echte stadsbrouwerij midden in het centrum. Je kan elk moment beginnn met de tour en het kost € 11,00 per persoon inclusief een biertje. De tour is heel erg leuk opgezet. Niet met een gids maar je loopt wel zelf door de brouwerij van Bourgogne de Flandres heen. Superieur gedaan.

Deze kant op dus

Stap voor stap wordt het productieproces uitgelegd. Met een audio, film en op papier in alle talen. Je ziet, hoort en ruikt hoe het wordt gemaakt en wat de historie is. Bijzonder aan dit bier is dat het een combinatie is van lager en kriek. Er zit dus een een klein beetje een fruitsmaakje aan. Mmmmm.

De koperen ketels waar gekookt wordt. Dat ruikt lekker hoor !

Na een halfuurtje heb je alles gezien inclusief het fantastische uitzicht op Brugge vanaf het balkonnetje.

Brugge ten top

Aan het eind van de tour kun je een van de biertjes proeven. Één van de biertjes ? Wij willen alle beieren van Bourgogne de Flandres proeven 🙂 Dat kan natuurlijk ook. Dan krijg je dus wat kleinere glaasjes van alle zes de verschillende soorten bier die hier wordt gebrouwen. Kijk daar houden wij van en ik bestel dus voor ons beide zo’n plankje. Wat ik niet helemaal goed had ingeschat is dat het weliswaar kleinere glaasjes zijn maar nog altijd 12 cl per soort. Keer 6 dat is dus uhhhh…. 72 cl. Juist ja, dat is 2 blikjes bier. Oeps.

Hoe donkerder hoe lekkerder wat mij betreft maar Laura vindt de op een na donkstere het lekkerst. Ruilen dus :). We slingeren daarna nog even lekker door de stad voor we een terras opzoeken en onze vakantie op een heerlijke manier afsluiten. Morgen (voor de lezers vandaag) rijden we terug naar huis.

Epiloog

We hebben weer een fantastische vakantie gehad. Dat was weer lekker na meer dan een jaar hoewel Covid nog steeds veel beheerst. In Frankrijk werd dat gaandeweg steeds duidelijker waarbij we een aantal keer op de camping en bij een toeristische markt moesten aantonen dat we gevaccineerd waren. Verder zijn mondkapjes nog steeds heel irritant. Ik heb al moeite om de mensen in een buitenlandse taal te verstaan en met zo’n kapje op is het helelaal een gedoe. Maar goed het zijn natuurlijk bijzaken. We hebben bijna 3200 kilometer gereden, 450 kilometer gefietst en enkele een beperkt aantal kilometers gewandeld. Verder hebben we allebei zes boeken uitgelezen en dat is ook erg lekker relaxed. Bretagne is erg mooi maar qua natuur minder ruig dan we hadden verwacht.

We bedanken iedereen die met ons is meegereisd. De afgelopen weken werden onze blogs weer veelvulling bezocht en gelezen en hadden we veel interactie via de het blog, via de mail, op Facebook en op Instagram.. We ontvingen in drie weken bijna 4000 bezoekers die samen bijna 9000 pagina’s hebben gelezen van onze blogs. Wij houden er weer een mooi dagboek en fotoboek aan over zodat we lekker kunnen nagenieten.

Tot een volgende keer en we zien u misschien ergens onderweg !

3 thoughts on “Bourgogne de Flandres

Leuk als u een korte reactie geeft op ons blog