#7 | Distillerie des Menhirs

Samenvatting

We gaan verder met een van onze favoriete vakantie bezigheden. Het bezoeken van typische lokale productieprocessen van bijvoorbeeld chocolade, sterke drank of kaas. Ditmaal van een bijzondere Bretonse whiskey bij Distillerie des Menhirs.

Distillerie des Menhirs

Na een rustige nacht en een lekker douche vertrekken we richting Quimper, een redelijke grote stad in het zuid oostelijke deel van Bretagne. Daar ligt namelijk een distilleerderij waar ze een bijzondere soort whiskey produceren. In Distillerie des Menhirs gebruiken ze namelijk boekweit terwijl er normaal alleen echte graansoorten worden gebruikt bij de productie. We komen om 11:15 aan bij en klein bedrijfje waar we horen dat de eerste rondleiding van 10:30 net is afgelopen en de volgende pas om 15:00 uur is. Maar zoals het bij kleine familiebedrijven wel vaker gaat krijgen we direct een privé rondleiding aangeboden in het Engels. Fantastisch toch ?

We worden rondgeleid door het bedrijf waar ze naast whiskey ook brandewijn, cider en appelsap produceren. Het bedrijf is begin 1900 begonnen met de productie van appelcider wat hier in de omgeving zo’n beetje de standaard is. Pas in 2000 is men gestart met de productie van whiskey.

De ketels
Ketels

Er zijn twee koperen ketels in bedrijf die om en om gebruikt worden. Het productieproces van whiskey is ons bekend want we bezochten al eerder de destilleerderij van Buchmills in Ierland. Bijzonder is dat ze hier dus boekweit gebruiken en geen echte graansoort. Boekweit is een plant uit de duizendknoopfamilie die geteeld wordt voor zijn zaden, waar boekweitmeel van gemaakt wordt en dus ook whiskey. We komen al snel in de opslag van de familie. Dat is bijzonder want in Ierland kreeg je daar echt geen toegang toe en mocht je er ook geen foto’s maken. Daar ligt namelijk een klein fortuin. Hier is men echter super relaxed. Top !

De whiskey opslag – een klein fortuin

De eiken vaten die hier liggen worden nooit verplaatst en in elk vat zit 360 liter. Ze worden met een pomp gevuld en ook met een pomp weer geleegd als er gebotteld gaat worden. Tussentijds schoonmaken is niet nodig.

Mooi gezicht en de geur daar…….. mjam mjam

De eerste twee jaar van de productie hebben ze alles gebotteld om te kijken of het voldoende aansloeg en van een goede kwaliteit was. En dat bleek zo te zijn. Het oudste vat whiskey dateert dus uit 2002 en is nu dus 19 jaar oud.

Het eerste vat uit 2002
Brandewijn

Even verderop komen we bij de locatie waar de brandewijn gemaakt wordt. Hier in Bretagne heet dat Lambig de Bretagne. De Lambig de Bretagne wordt bereid uit gedestilleerde appelcider en heeft een alcohol percentage van 40%. Het wordt drie jaar bewaard in hele grote eikenhouten vaten  waar 4000 liter brandewijn in zit.

Vaten met Lambig de Bretagne

Uiteindelijk komen we in de kleine fabriekswinkel waar je ook kan en mag proeven. En voor de echte Hollanders onder ons. De rondleiding en het proeven kost dus niks. Vanzelfsprekend gaat men er wel vanuit dat je wat koopt in de winkel. Dat hoeft geen dure fles whiskey te zijn. Er is dus ook brandewijn, appelcider en appelsap.

Proeven

Maar wij willen wel graag whiskey proeven en zo zitten we om 12:00 al aan de sterke drank. We nippen van verschillende soorten en ook van de brandewijn en gaan uiteindelijk met de volgens ons lekkerste whiskey en met een fles brandewijn weer de deur uit. Hik ! Nou valt het reuze mee hoor met dat proeven. Met drinken heeft dat weinig te maken zodat ik veilig naar de camping kan zigzaggen in Quimper.

Quimper

Onze bestemming wederom naar de camping Municipal. Alweer een mooie rustige camping met hele ruime plekken op zowel gras als asfalt. Het sanitair is hier gedateerd maar schoon en de camping ligt op slechts 10 minuten fietsen van het centrum. En dat alles voor welgeteld € 10,80. Voor dat bedrag sta je in Nederland nog niet eens op een camperplaats.

Is dat ruim of niet ?

We fietsen aan het eind van de middag nog even naar het leuke centrum met mooie straatjes en leuke winkels. We komen inmiddels tot de conclusie dat het gewoon overal rustig is. We zien nauwelijks vakantiegangers uit Duitsland, Engeland of Nederland en al helemaal geen Aziatische toeristen maar misschien komen die laatste hier wel helemaal niet. En hoewel het allemaal rustig en gemoedelijk is heeft COVID dus nog steeds veel impact. Wij vinden het eigenlijk wel fijn zo.

Mooie oude panden en alweer een Norte Dame

Bretagne is ook de streek van de crepes dus we nestellen ons op het terras en bestellen onze eerste crepe van deze vakantie. Appel, amandelen en caramel voor de auteur en champions en kaas voor zijn wederhelft. Lekker zijn ze ! We spoelen ze weg met een zalige witte huiswijn 🙂

Lekker

One thought on “#7 | Distillerie des Menhirs

Geef een reactie