#6 | Port Louis

Samenvatting

We rijden naar Port Louis en dat is dus met recht een Cite Caracteristique ! Hier heeft de tijd werkelijk stil gestaan en dat komt goed uit want we hebben eigenlijk nergens zin in en in Port Louis is ook helemaal niks te doen. Heerlijk !

Port Louis

We rijden in een uurtje vanaf de camping naar Port Louis. Doel is het stadje even te bezichtigen en daarna weer verder te reizen. We zetten dus zoals gebruikelijk de camper aan het begin van het dorp of stadje op een parkeerplaats, laden de fietsen uit en fietsen dan naar het centrum.

In de middeleeuwen was dit de vluchthaven Blavet. De Spanjaarden richtten in 1590 een deel van de citadel op maar Louis XIII voltooide de vestingwerken in 1637. Toen kreeg de stad de naam Port-Louis. De Indische Compagnie vestigde zich in Port-Louis, die in een walm van kruidige geuren een welvarende periode doormaakte.

Port Louis

Het stadje is wonderbaarlijk genoeg gevrijwaard gebleven van het massa toerisme. Geen strandtenten, souvenirwinkels, opblaasbananen achter speedboten of andere dingen. Er is alleen een grote jachthaven voor plezierbootjes. Wij fietsen in 15 minuten door het hele stadje heen 🙂 Tijdens ons tochtje zien we de Camping Municipal. Wat ziet dat er aantrekkelijk uit. Wat een heerlijke rust. We besluiten een dagje niks te doen, halen de camper op en stationeren ons op de municipal met uitzicht op de vestingmuur.

Een heerlijk plekje

We wanen ons weer in de jaren 80 van de vorige eeuw. Om 15:00 uur is de receptie open en zit daar een ambtenaar van de gemeente. Met balpen wordt het reçu ingevuld. In zo’n groot dwars blok op A3 formaat zodat je van die brede lange bonnetjes krijgt Met een stempel. Natuurlijk met een carbon papiertje ertussen. En dan scheuren ze dat voorzichtig af en krijg je dat als bewijs mee. € 13,20 per nacht kost het hier maar inmiddels zonder de sta toiletten van destijds. Het sanitair is nieuw, keurig schoon en tegenwoordig gender neutraal. Dat kunnen we wel waarderen.

Ons plekje vanaf de vesting
Winkelen

Winkelen in deze stad heeft dus ook weinig zin. Er is namelijk bijna niks. Ze hebben hier nog wel een echte Tabac waar je sigaretten, een krant en een kop koffie of glaasje wijn kan kopen dat je vervolgens allemaal kan nuttigen op een klein terrasje voor de deur. Heerlijk dat dat nog bestaat.

De enige winkelstraat

We bezoeken de kerk die hier, net als in veel andere steden, Notre Dame heet. Het is een sober kerkje met alweer van die prachtige gekleurde ramen die een mozaïek van licht werpen op de vloer van de kerk. We herhalen ons ritueel met de drie kaarsjes.

Met het mooie licht op de vloer !

Wat ons opvalt bij deze kerk en ook al bij een ander klein kerkje in de stad is hoezeer de beelden buiten zijn aangetast door,ja door wat eigenlijk? Dat kan toch geen zure regen zijn? Zal het door het zout komen ? Dat lijkt mij het meest voor de hand liggend alhoewel ik het niet eerder zo heb gezien. Het is In ieder geval een mistroostig en zelfs een beetje luguber gezicht al die opgevreten beelden.

Dat doet pijn aan je ogen

We gaan vervolgens nog langs de citadel waar tegenwoordig het marine museum zit. Het is een mooi en typisch bouwwerk uit de middeleeuwen. We gaan niet naar binnen maar bekijken het vanaf de buitenkant.

Bij de citadel

Terug op de camping gaan we verder in onze boeken. Ik ben na 6 dagen al aan mijn derde boek bezig en heb nog geen enkele aflevering gezien van alle Netflix series die we hebben gedownload ! We hebben zelfs geen nieuwsuitzending gezien al krijgen we natuurlijk wel notificaties op onze telefoons over de wateroverlast in Limburg. Dan is het gevalletje wateroverlast waar wij last van hebben dus peanuts. Toch ?

Al met al een dagje niks maar toch een aanrader om te bezoeken. Het was heerlijk maar morgen gaan we weer verder op onze ontdekkingstocht. Als het goed is staat er iets met whiskey op de planning.

Ook het vervoer is nog tijdloos

One thought on “#6 | Port Louis

  • 16 juli 2021 om 08:43
    Permalink

    Mooi verhaal mensen , en vooral de detail, leuk om te weten!

    Beantwoorden

Geef een reactie