De Alpen

Samenvatting

We reden door 8 verschillende landen en bedwongen een aantal mooie bergpassen met de camper. De passen in Zwitserland zijn met afstand de mooiste die we hebben gezien! De Dolomieten zijn zoals verwacht: ruig en indrukwekkend. Het is een prachtig omgeving om te wandelen. Karinthië blijft voor ons favoriet en is altijd heerlijk om een paar dagen te verblijven. In de meertjes kun je heerlijk zwemmen en in de omgeving zijn uitstekende fietspaden. We reden terug via de Grossglockner alpenroute in Oostenrijk.

20 dagen onderweg |  2983 km gereden

De route

4 juli 2015 @ Leende
Op de camping is het warm
Mooi plaatje

‘s Morgens zijn we eerst vanuit Brabant teruggereden naar Heerhugowaard omdat de koelkast van de camper het niet deed. Als snel bleek de thermostaat kapot te zijn. Nadat deze was vervangen gingen wij opnieuw richting het zuiden. Wij arriveerden op de camping Klein Frankrijk in Leende. Een mooie, en rustige camping waar je heerlijk in het meer kan zwemmen.

Het was drukkend warm dus dat kwam goed uit. Het is een camping waar we zeker nog eens terugkomen.

5 juli 2015 @ Coo
Typisch Belgisch riviertje

Via Maastricht en Luik rijden we de Ardennen in. Bij Tilff gaan we van de snelweg af en rijden via de rivier de L’Ourthe door de Ardennen. Onderweg tanken we nog even.  Halverwege de middag komen we aan bij de watervallen van Coo. Hier zijn wij eerder geweest. Toen nog zonder camper maar met de fiets. De camping ligt prachtig aan de rivier waar je ook lekker kan badderen.

Coo

Zwemmen is een te groot woord voor dit ondiepe riviertje. In Coo is een klein pretpark waar we niks te zoeken hebben.

Wel bezoeken we de zeer beroemde waterval die feitelijk niet veel voor stelt als je in Noorwegen bent geweest.

6 juli 2015 @ Losheim am See
De camping

We rijden via binnenwegen Luxemburg in. Onderweg doen we nog even boodschappen om halverwege de middag Duitsland in te rijden. In de omgeving van Losheim am See besluiten we een camping te zoeken. Helaas ligt de camping niet “am See”. Wel hebben we een mooie plek tussen de bomen.

De eigenaren komen uit Nederland. Voor her eerst moeten we per kWh betalen. Beetje vreemd in onze ogen tijdens de zomermaanden, maar misschien wordt er vaker misbruik gemaakt dan we denken. We zijn blij met onze luifel. Met de hitte is dat echt onmisbaar.

7 juli 2015 @ Rodes
Rodes

We rijden via Saarlouis. Volgens de boekjes een prachtige oude stad. Wij vonden er niets aan, dus na een ijsje zijn we snel weer verder gereden. We rijden Frankrijk weer in en komen uiteindelijk uit in Rhodes. De camping municipaal ligt achter de kerk en direct aan het meer waarin je heerlijk kan zwemmen.

Zwaan kleef aan

De zwanen komen ook nog even langs wat iets minder is als ze alle kinderen (7) meenemen.

In het dorp is 1 klein winkeltje waar brood en fruit is te krijgen. De bakker die ’s morgens langskomt met de bus is er kennelijk alleen voor de inwoners.

8 juli 2015 @ Orbey
Mooi plekje

Via Saint Marie Les Mines rijden we de Vogezen in. Daar begint de bekende “Route des Cretes” die ook voor campers prachtig is om te rijden. Onderweg maken we onze eerste wandeling van deze vakantie. Van Lac Noir naar Lac Blanc en weer terug. We eindigen de dag in Orbey. De camping daar ligt meer dan fantastisch. We staan met de camper aan het water.

’s Avonds eten we flammkuchen in het restaurantje op de camping.

9 juli 2015 @ Lugern
Zwitserland

Vandaag gaan we naar Zwitserland. Via Basel en Bern rijden we richting Interlaken. Na echte pizza’s en de eerste kennismaking met de Zwitserse prijzen rijden we door naar Lungern. Vlak voordat we afdalen naar het dorp hebben we een prachtig uitzicht op het meer.

Altijd die voeten

De camping ligt aan de kop van het dorp aan het meer. Er is een aparte plek voor campers.

’s Avonds lopen we via de oever van het meer naar de waterval. De kleuren van het water zijn diep blauw.

10 juli 2015 @ Andermatt
Zo dat is mooi

We rijden binnendoor via de Grimselpass. Wat een prachtige route is dit! We worden weliswaar knettergek van alle motoren die je continue inhalen maar de natuur maakt veel goed.

Boven is het nog mooier

Op de top is het onwijs druk. We parkeren er wel en maken een mooie wandeling door de sneeuw. Zelfs na de lange periode van warm weer ligt er nog heel veel sneeuw hier op 2165 meter.

Alpensfeertje

We rijden weer verder en passeren de ene na de andere mooie bocht met telkens weer nieuwe uitzichten. Uiteindelijk arriveren we aan het eind van een mooie dag in Adermatt.

De camping daar is niet veel meer dan een parkeerplaats naast de skilift. Toiletten en douches zijn onderdeel van de skilift. We betalen wel € 50 voor een nacht met vier personen ! Geen aanrader dus. Andermatt zelf is overigens best een leuk dorp.

Helaas komen we er de volgende dag pas achter dat even verderop een prachtige camperplaats is. Die nemen we een volgende keer.

11 juli 2015 @ Thusis
Treintjes in Zwitserland

Via een aantal mooie wegen rijden we door typische Zwitserse landschappen. Blauwe luchten, witte bergtoppen en rode treintjes. Prachtig allemaal.

Lunchtime

Onderweg lunchen we aan de waterkant.

Aan het einde van de dag komen we aan op de camping in Thusis. De laatste camping in Zwitserland. Mooi plekje in het bos. Wel wat verkeerslawaai. Thusis zelf bestaat uit een lange winkelstraat en een station. Lekker maar achterlijk duur is het ijs. Voor de prijs van een bolletje ijs heb je in Driehuis een complete sorbet

12 juli 2015 @ Malles Venosta
Alweer zo’n mooi plaatje

We gaan vandaag naar Italië. Maar eerst nog een mooi stukje door de Zwitserse Alpen met wederom hele mooie plaatjes.

Eeuwige sneeuw (nog wel)

We rijden nog even via St Moritz. Dat valt erg tegen. Het is eigenlijk een gewoon dorp maar dan met dure winkels. Verder weinig te beleven. De weg er naar toe is mooi en de moeite waard. Via een klein stukje Oostenrijk komen we uiteindelijk op de camping in Malles Venosta.

Een keurige terrascamping met mooi uitzicht op de eerste Italiaanse Alpen.

13 juli 2015 @ Ora
Marmer

We bezoeken Lasa waar marmer wordt gewonnen. Het hele dorp ademt marmer uit en zelf de stoep en de zebra paden zijn van marmer.

Eng joh

Daarna rijden we door naar de Betterblachschlucht voor een mooie wandeling en een speurtocht naar fossielen.

We eindigen op de camping in Ora waar je achter het hotel prachtig kan staan tussen de fruitbomen.

14 juli 2015 @ Colfosco
Ansichtkaartje

Vandaag staan de traditionele Dolomieten op het programma. Iedereen kent de plaatjes van foto’s maar in het echt zijn ze toch mooier. Een prachtige route met de camper.

Anders dan in Zwitserland zijn de dorpen hier volledig ingericht op de wintersport. Dat is jammer. De natuur maakt echter veel goed. Knelpunt is het parkeren van de camper. Dat is ingewikkeld in de dorpen en bijna overal verboden !Uiteindelijk vinden we een parkeerplek en maken een mooie wandeling naar beneden, nadat we met de lift naar boven zijn gegaan.

Mooie wandeling

We eindigen op de camping in Colfosco.

15/16 juli 2015 @ Oberdorf

Vandaag staat Oostenrijk op het programma, maar eerst rijden we langs een super toeristisch plekje.

Groen water ?

De Pragser Wildsee is druk maar toch wel mooi om even te zien. Je kan er wandelen en met bootjes varen. Misschien is ’s morgens vroeg wel het beste moment.

Yep

Uiteindelijk arriveren we aan het eind van de middag aan de Weissensee in Oostenrijk op de camping. Mooi plekje.

17 juli 2015@ Neuen am Faakersee

De Weissensee is natuurlijk heel bekend van het schaatsen. Zwemmen kan je er ook. In de zomer is het water heerlijk van temperatuur.

Weissensee

Langs de Weissensee zijn een aantal mooie fietsroutes waarbij een mountainbike geen overbodige luxe is. Nadat we gewandeld hebben op de Goldeck bezoeken we later op de dag nog even Villach.

Villach

Uiteindelijk overnachten we aan de Faakersee op een hele drukke camping.

Lekker om in te zwemmen

Niet onze smaak maar voor nachtje kan het en het water is mooi helder en prima van temperatuur.

18 juli 2015 @ Moosberg

Vandaag komen wij op, voor ons zeer bekend terrein. In Karinthië zijn wij  veel jaren geweest. We bezoeken eerst Klagenfurt.

Zo lekker rustig

Daarna rijden we door naar Moosberg.

De Schlossbad Camping is  klein en rustig en ligt aan een piepklein meertje met water van 28 graden ! Heerlijk om in te zwemmen.

Fraai hoor

Een aanrader voor iedereen die op zoek is naar rust. In het bij de camping behorende restaurant kun je een prima Schnitzel eten !

19/20 juli 2015 @ Reauz

Wij gaan nog een heel klein stukje verder en komen aan op de camping aan de Rauschelesee. Hier hebben we inmiddels al 8 keer gestaan  maar nog nooit met de camper. Het water is ook hier 28 graden. In het weekend is het druk met daggasten maar verder is het heerlijk vertoeven al wordt het wel elk jaar drukker. Langs de meertjes in Karinthië is het prachtig om te fietsen.

Plaatje weer

We bezoeken nogmaals Klagenfurt

21 juli 2015 @ Vols

We beginnen vandaag aan de terugreis naar Nederland. Dat doen we in drie etappes. We rijden via de Gross Glockner Strasse. Een echte aanrader met oude kleine tunnels en prachtige uitzichten.

Gross Glockner

Via Zell am See komen we uiteindelijk aan in Vols. Daar staan we achter de Pizzaria op een kleine camping. Niet echt fantastisch maar als tussenstop voldoet het.

22 juli 2015 @Freiburg

De laatste stop voor we weer naar huis gaan is Freiburg. Een mooie oude universiteitsstad en zeker een bezoek waard. Freiburg staat bekend om de waterleiding die overal via kanaaltjes door de oude stad loopt.

Waterleiding

We overnachten op de camping in Freiburg.

De camping

Een prima plek op loopafstand van het oude centrum. ’s Nachts krijgen een de eerste bui in de vakantie. Natuurlijk waren we het dakraam vergeten af te sluiten zodat alles binnen een beetje nat was.

6 thoughts on “De Alpen

Leuk als u een korte reactie geeft op ons blog