Camper op de trein

Na een gitzwarte nacht (ontzettend donker hier) worden we wakker met een zonnetje. Lekker is dat. Het is nog wel frisjes. We ontbijten desondanks lekker buiten en om 09:15 uur rijden we alweer weg van de prachtige camperplek. Dwars door sprookjeswonderland: bestemming Furkapas

Met zon nog mooier
Zwitserse zakmessen

We rijden ruim een uurtje en komen dan aan in Brunnen aan de Vierwaldstättersee. Ons plan is om hier te kijken hoe Zwitserse zakmessen worden gemaakt. U weet wel die rode met al die gereedschappen aan boord. Victorinox heeft hier een visitorcenter. Het kan natuurlijk niet altijd allemaal meezitten maar het valt wat tegen en dan stellen we het nog erg positief 🙂 Het is eigenlijk meer een productstore met een heeeel klein museum. Niet iets om voor om te rijden is ons advies. Meest in het oog springend is het zelf maken van zo’n mes. Dat moet je dan wel vooraf reserveren en dat hebben we natuurlijk als doorgewinterde camperaars niet gedaan. We bekijken dus maar alle mogelijke messen waaronder het mes met de meeste opties ter wereld.

Je hebt wel een rugzakje nodig – rugzakmes dus

We lopen daarna een rondje door het dorp waar verder niet veel te doen is. We verwennen onszelf dus maar met gebak van de lokale bakker aan het meer. De eenden zijn in ieder geval wel blij dat wij er zijn.

Blije eendjes

Nu willen we morgen naar de Matterhorn en dat is in het Rhônedal. Daar kun je op twee manieren naar toe. Terug naar Bern en dan via de snelweg of binnendoor. Binnendoor gaat echter over de Furkapass. Die reden we al eens in 2015. Prachtig en voor herhaling vatbaar maar dat gaat hem nu niet worden want die is pas in de loop van volgende maand sneeuwvrij. We zullen daarom met de trein moeten. Huh? Ja, met de camper op de trein van Realp naar Oberalp. Dat wordt dus even spannend maar is wel weer een avontuur. Ik heb daar nog herinneringen aan uit 1973 toen ik met mij ouders naar Oostenrijk ging. Toen was het heel normaal want lange tunnels voor auto’s waren er toen nog niet zo veel.

We rijden dus richting Realp. Vlak voor de Gothardtunnel moeten we eraf en precies daar worden de auto’s en vrachtauto’s gesplitst. Wij moeten naar links, missen zo de afslag en rijden zo de tunnel in. Gevolg: 17 kilometer heen en 17 kilometer weer terug door zo’n snerttunnel. Grrrr ! Uiteindelijk rijden we dan toch richting Realp. Wat een bak met sneeuw ligt daar nog op 1500 meter hoogte ! De muur langs de weg is zeker 3 meter hoog en alles is nog wit.

Dat is best wel veel ja

Aangekomen in Realp vragen we ons af of we wel goed zitten. Zo rustig als het hier is. Maar we zitten echt goed. We kopen een kaartje voor de trein en dat kost slechts 36 Zwitserse Franken. Ongeveer € 31,40. Eén portie kaasfondue in Emmental is duurder! Dat is dus weer niet veel in een land waar echt alles schreeuwend duur is. We missen natuurlijk net de trein van 14:00 uur en hebben nog even de tijd om het dorp te verkennen.

Realp
Met de trein

Het dorp is verlaten op een achtergebleven bierdrinker na die de aprez ski iets te lang vol wil houden. We stellen ons daarom op in de daarvoor bestemde vakken maar dat is wat overdreven met slechts drie auto’s.

In de rij

Campers, vrachtauto’s en bussen kunnen gewoon mee op de trein. Zomer en winter. Om 15:00 uur komt de trein aan vanaf de andere kant met voorop een camper. Als zij het kunnen dan moeten wij het ook kunnen toch ?

De eerste auto is een camper 🙂

Het op de trein rijden is even opletten omdat je vanaf opzij moet indraaien en met onze uitsteek aan de achterzijde kan dat dus een beetje krap zijn. Maar het gaat gelukkig prima. Hoge auto’s mogen als eerste of als laatste op de trein. Wij mogen er als eerste op en natuurlijk past het 🙂 Voor de zekerheid klappen we wel de spiegels in.

Hij staat….
Met nog een caravan achter ons
Acher de berg schijnt de zon

Je moet in de camper blijven zitten tijdens de rit en na een minuut of 20 kom je aan de andere kant van de berg er weer uit. En daar schijnt ook nog eens de zon! Heerlijk is het. We rijden de trein weer af en voor we aan de lange afdaling beginnen eten we eerst een kaasbroodje uit eigen oven met een kop koffie in de zon in Oberalp.

Late lunch in de zon

Met het wintersportgevoel in het hoofd dalen we af door ettelijke wintersportdorpen die nagenoeg verlaten zijn. Uiteindelijk komen we aan op de camping Swiss Plage in Sierre waar we hebben afgesproken met een oude klasgenoot van mij. We drinken samen koffie en spreken af om morgen samen te gaan eten. Voor het zover is gaan we morgen eerst naar de vierduizenders. Het wordt onbewolkt en dus een feest !

Camping in Sierre

Leuk als u een korte reactie geeft op ons blog