Een grensgevalletje

Samenvatting

Echternach ligt precies aan de grens met Duitsland. De rivier de Sauer is de natuurlijke grens. Langs de rivier zijn nog verschillende restanten te vinden van wat ooit een economisch belangrijk verbinding was tussen Luxemburg en Duitsland. We maken een fietstocht langs deze oude grens

Afdalen naar Echternach

Op de camping krijgen we adviezen hoe we het beste kunnen fietsen naar Echternach. Het heet hier natuurlijk wel Klein Zwitserland dus de heuvels zijn af en toe best pittig met stijgingspercentages van meer dan 10%. Met de tips op zak vertrekken we en vermijden we de grote weg. We fietsen over stille landweggetjes door het glooiende landschap van Luxemburg. Vlak voor Echternach een enorme afdaling. We hebben ergens een afslag gemist want hiervoor waren we juist gewaarschuwd 🙂

Zoll

In Echternach steken we de rivier over bij het oude douanehuisje. Wat maakte men er toch wat moois van vroeger. Hoe zal dat er hebben uitgezien voordat we vrij vervoer en verkeer hadden. Met een slagboom en een nors kijkende ambtenaar.

We fietsen langs de rivier aan de Duitste kant. Het is fris maar gelukkig wel droog. We rijden richting een aantal klein plaatsjes waar we straks vast wel ergens een wiener schnitzel kunnen scoren. Als eerste komen we langs een wijnmonument want op de flanken van de heuvels worden druiven verbouwd.

Van wijnranken dus

De eerste plaats die we tegenkomen is Minden. Al snel wordt het ons duidelijk dat dit geen plaatsen maar gehuchten zijn waar geen cafe of winkel te bekennen is. Die schnitzel gaat dus nog een uitdaging worden. In Minden is niets maar dan ook niets te zien dus we fietsen dapper door. We slaan af langs de rivier Prüm in de richting van Irrel. In Irrel is het niet veel anders dan in Minden hoewel er hier toch iets meer activiteit te bekennen is. We komen zelf een bakkerij tegen waar je koffie kan drinken en waar ze lekker koffiebroodjes hebben. Gelukkig maar. In Irrel zoeken we nog even naar een Geo catch, een hobby van Cock. We vinden er een onder een bankje midden in het dorp.

Irrel

Na de koffie moeten we helaas via dezelfde weg weer terug naar Minden om daar de route langs de Sauer weer op te pakken. Nou ja helaas. Het is hier best leuk fietsen dus een straf is het zeker niet. In Minden pakken we de route langs de grens weer op. We rijden richting Ralingen. Vlak voor Ralingen komen we bij een voormalige treintunnel. Dat is nu een fietstunnel geworden. Leuk hoor dat oude spul. Jammer dat er niets anders van het oude spoor bewaard is gebleven.

Duidelijk geval van tunnelvisie

In de tunnel is weer een geo-catch verstopt die best lastig was. We vinden we het pakketje ergens middenin de tunnel. Best leuk !

Na de tunnel rijden we door Ralingen waar nog minder te beleven is dan in Irrel. De schnitzel gaat er niet van komen denk ik. We steken de rivier over en belanden zo weer in Luxemburg. Langs de rivier fietsen we terug naar Echternach. Vlak voor het stadje moeten we tot onze assen door de rivier. Door het hoge water is het fietspad blank komen te staan. Het gaat maar net aan. Zal je zien dat je helemaal terug moet 🙂

Echternach

Aangekomen in Echternach begint het te regenen. We lopen door het kleine stadje en gaan uiteindelijk in een klein barretje zitten voor een late lunch. Geen Schnitzel maar een lekker broodje. Ook goed ! Op de terugweg naar de camping moeten we tegen de enorme helling op waar we vanmorgen af gesjeesd zijn. We doen iets niet goed, want er schijnt een andere route te zijn. Maar we komen ertegenop met onze e-bikes al gaat het niet van harte.

Leuk als u een korte reactie geeft op ons blog