#13 | De magie van de Matterhorn

Sommige natuur spreekt tot de verbeelding. De Mount Everest, de Nijl of de Grand Canyon. Wij komen daar niet maar ook in Europa zijn er zeker ook van die plekken waar je gewoon een keer naar toe wil. Vandaag staat de Matterhorn op ons programma. 4478 meter hoog en het symbool van Zwitserland door zijn typische vorm en omdat hij zo solistisch in het landschap staat,

De Matterhorn

Om er te komen is nog een hele toer. Wij staan in Sierre dus we beginnen met de camper en rijden naar Täsch. Een lange beklimming vanuit het dal die overigens prima te doen is met een camper. In Täsch kun je met de auto niet verder en moet je dus parkeren. Omdat iedereen die in Täsch komt naar Zermatt wil is dit dus big business in het dorp. Parkeerterreinen voor het uitzoeken. Wij zetten de camper vlakbij het station neer en betalen 20 franken voor een hele dag. Ongeveer 18 euro, daar kun je in Amsterdam overigens maar 3 uurtjes voor parkeren 🙂

Met de trein

Vervolgens kun je met de taxi of met de trein naar Zermatt. Wij kiezen voor de trein. Die gaat elke 20 minuten. Een retourtje kost ongeveer € 15. Er zijn allemaal kortingskaarten in Zwitserland maar dat is alleen aantrekkelijk als je drie of meer dagen heel veel met de trein gaat reizen. Zermatt is een groot dorp dat vanzelfsprekend draait op het toerisme. Shopping, overnachten, eten en vermaak. Daar draait het allemaal om. We lopen eerst helemaal naar het einde van het dorp naar het begin van de pistes. Daar informeren we naar de mogelijkheden om naar boven te gaan. Dat kan met de lift naar 3900 meter en met de trein naar 3000 meter.

Wij willen eigenlijk een combi ticket dat hier peak2peak heet. Dat is niet mogelijk omdat het skiseizoen al is afgelopen. De liften en de trein zijn overigens uitzonderlijk duur hier. Een retourtje met de lift naar 4000 meter kost € 90 per persoon. Een retourtje met de trein naar 3000 meter kost € 85. Dat zal veel mensen afschrikken. Ons advies: voor één keer niet doen want het is het waard ! Omdat we ook graag willen wandelen kiezen wij toch maar voor een ritje met de tandradbahn Gornergrat.

De tanden van de tandradbahn
Gornergratbahn

De Gornergratbahn brengt je vanaf Zermatt in 35 minuten naar een hoogte van 3089 meter. Dat is belevenis op zich. Het is gelukkig een tandradbahn zodat je niet met trein en al weer naar beneden duikelt 🙂 De tanden van het treintje zien er indrukwekkend uit. In de trein wordt al snel duidelijk waarom er zoveel van die tanden nodig zijn. Dat gaat best steil omhoog ! Langs afgronden en door dikke pakken sneeuw gaat de trein omhoog.

Gaaf zo door de sneeuw

Onderweg wordt er een aantal keren gestopt. Het is dus duidelijk een stoptrein en geen sneltrein 🙂 Met het kaartje kun je zoveel in en uitstappen als je wilt. Dat is dan wel weer heel makkelijk. Wij gaan eerst naar het eindpunt op bijna 3100 meter hoogte. Vanaf daar heb je een prachtig uitzicht op 38 bergentoppen van 4000 meter of hoger en op de de gletsjers van de Monte Rosa. Er is ook een restaurant waar we geen gebruik van maken. Alle Koreanen kijken respectvol naar onze korte broeken. Wij zijn de enige in korte broek terwijl het best lekker weer is en natuurlijk hebben we extra kleding bij ons in de rugzak.

In korte broek voor de matterhorn

We kijken uit over de toppen van de Alpen. Het is niet zo heel erg druk en het is fantastisch weer. Onbewolkt en 0 ‘C zonder wind. Beter kun je het hier volgens mij niet hebben.

Wow !

Na een uurtje nemen we de trein terug. Niet helemaal naar het eind maar slechts één station terug. Vanaf daar is er een winterwandeling volgens onze informatie.

Terug naar station Rotenboden
Winterwandelen

In Rotenboden stappen we uit. We zien inderdaad een bordje voor de wandeling. Het is aangegeven met paarse stokken maar de voetstappen in de sneeuw laten duidelijk zien welke kant je op moet. Naar beneden in ieder geval. Een tochtje van maar 2,3 kilometer van 2800 meter naar 2550 meter. Wat waanzinnig mooi. Nou is het wel een beetje vreemd om zo de sneeuw in te lopen richting eigenlijk helemaal niets. Er staan natuurlijk stokken en het is mooi weer maar het blijven bergen. We hebben eten en EHBO mee en twee telefoons met de app die we eerder beschreven. We kunnen dus zien waar we zijn en of we op de juiste route zitten. Een goede voorbereiding is ook hier van belang.

Met uitzicht op de Matterhorn

Ook in april en mei sneeuwt het hier nog regelmatig. Er ligt denk ik 20-30 cm verse sneeuw. Zonder sneeuwschoenen gaat het nog prima maar we zakken af en toe wel ver weg in de sneeuw. Het blijft oppassen dus. We lopen helemaal alleen en komen slechts één toerskier tegen die met ski’s en vellen omhoog loopt. Dit is echt genieten hoor. Onderweg eten we nog wat op een droog stukje berg en nemen we nog even een selfie. Daarvoor hebben we wel hulp nodig van een bergmarmot die zich natuurlijk net niet laat zien.

Even lunchen

Gelukkig helpt de techniek ons ook hier zodat we die bergmarmot niet hoeven uit te leggen hoe een Iphone werkt. We wandelen daarna op ons gemakje weer verder. We hebben alle tijd en het is hier zo mooi !

En altijd die berg in zicht

Om 15:00 uur komen we bij het volgende station waar we wachten op de trein. En ja hoor, die heeft vertraging. Whaha. Het zal niet. Gelukkig schijnt de zon en wachten we geduldig op de volgende trein die pas na een uur komt. Beneden in Zermatt doen we wat boodschappen en pakken we de trein terug naar de camper. In een uurtje rijden we terug naar de camping waar we ‘s-avonds nasi eten met een klasgenoot die hier in de buurt woont. Heel gezellig na afloop van een prachtige dag.

Geef een reactie