Haute Horlogerieën

Vandaag begint voor ons de terugweg richting Nederland en we willen via Freiburg. Dat willen we niet in één keer doen dus we trekken er 3 volle dagen voor uit zodat we onderweg ook nog lekker vakantie kunnen vieren. Op advies van mijn klasgenoot nemen we de autotrein van Goppenstein naar Kandersteg. Dat scheelt ruim 60 kilometer over de snelweg en rijdt dus meer ontspannen.

Goppenstein

In Goppenstein is het opvallend drukker dan afgelopen dinsdag bij de Furkapas. Van deze route maken veel auto’s gebruik. De trein gaat dan ook veel regelmatiger en is ook nog eens goedkoper. Voor ongeveer € 24 mogen we mee onder de berg door met de camper en met 2 personen. Anders dan bij de Furka pas is ook het ‘inschepen’. Iedereen gaat op dezelfde manier: Auto’s, bussen, campers. Allemaal rijden ze van achter de trein op en dan aan de andere kant van de berg door de hele trein heen aan de voorkant er weer uit. Er is geen controle of je wel goed staat. Zelf opletten dus dat je niet met de voorwielen op de ene wagon staat en met de achterwielen op de andere. Daar kan de camper vast niet tegen en dat geeft zo’n rommel !

Alles rijdt zo door deze trein heen

De maximale breedte is 2,50 meter. Nu zijn wij slechts 2,35 meter maar de spiegels moeten we wel inklappen. Dat is even lastig als je door de trein heen moet rijden. Je mist toch iets zonder die spiegels. De trein gaat hard door die tunnel heen. Ik schat zeker met meer dan 100 km/uur. Wow. Aan de andere kant rijden we op de trein door een mooi Zwitsers landschap. Kunnen ze niet even doorrijden naar Haarlem? Dit is relaxed.


Welkom in het Kandertal

Na het ‘ontschepen’ rijden we naar Interlaken voor een kort bezoek. Interlaken ligt prachtig ingeklemd tussen de Thunersee en de Brienzersee en heeft ook nog eens uitzicht op de Jungfrau. Nog zo’n mooi Zwitsers pareltje. Een bezoek aan de jungfrau blijft nog even op onze bucketlist staan.

Interlaken

In Interlaken hebben ze een missie en een visie. Dat klinkt goed toch ? De missie is zo veel mogelijk geld uit de zakken van de toeristen kloppen. De visie die ze daarop hebben is om dat te doen met het verkopen van horloges en met tandemvluchten met de parachute. En het werkt kennelijk. Horloges zijn te koop in Interlaken. Ik heb een snel onderzoek gedaan en tenminste 36 horlogewinkels geteld. Hoeveel ? ZESENDERTIG ! En dan ben ik niet in de buitenwijken geweest. Toeristen kunnen daar dus klokkies kopen met soms wel 30% korting. Dat zijn dan wel klokkies van bijvoorbeeld € 8.000 per stuk. Dan heb je toch al snel bijna € 2400 korting. Dat wil toch iedereen ? Ik kon mij bijna niet inhouden maar gelukkig had ik Laura bij mij. Zo’n winkel noemen ze “Haute Hologerie”.

Mooi plaatje met zo’n klokkieswinkel erop

Met de tandemsprongen met een parachute gaat het hetzelfde. Voor € 90 kun je van de berg afspringen. Daar is dus echt veel animo voor. U begrijpt het al: met name uit Korea. Er hangen er continue een stuk of 15 in de lucht en de logistiek loopt gesmeerd. Springen, landen en met gereed staandfe busjes weer terug de berg op voor een volgende sprong. Op elke hoek van de straat kun je je aanmelden. Conclusie: Interlaken is een mooi dorpje met een aantal mooie oude gebouwen maar niet iets om voor om te rijden wat ons betreft.

Freiburg

We rijden Zwitserland uit en komen aan het eind van de dag aan in Freiburg op de Hirzberg camping. Daar stonden we al eens eerder in 2015. Het is een mooie stadscamping met lekkere plaatsen en op loopafstand van het gezellige centrum. Na het eten maken we en lange wandeling door de stad. Freiburg is een erg hele leuke stad. In tegenstelling tot Interlaken wel een aanrader om eens naar toe te gaan. Door de stad loopt een heel stelsel van wateraanvoer. Vroeger werd dat veel gebruikt, nu waarschijnlijk minder. Het is een opvallend gezicht en het is mooi behouden gebleven.

Wateraanvoer in de stad

Freiburg is een echte studentenstad. Overal zie je ze. Pratend met elkaar op een bankje, een grasveld of leunend tegen een boom. Met allemaal een flesje bier uit de supermarkt. Heel relaxed allemaal. Er hangt daardoor een lekker sfeertje. Vanzelfsprekend zijn er dus ook veel faculteiten in mooie imposante gebouwen.


Theologie en filosofie faculteit

Elke straatje is gezellig. Met mooie en speciale winkeltjes, restaurantjes die vol zitten en allemaal is het even verzorgd. Fijn om doorheen te lopen en leuk om te bezoeken.

Leuk !

Via Münsterplatz lopen we terug langs een wel heel potsierlijk gebouw. Het is het historische koophuis uit 1524. Niet te missen maar wij vinden het meer iets voor de Efteling.

Het rode historische Kaufhaus

Om 20:30 uur zijn we terug op de camping en begint het te regenen. Goede planning voor vandaag. Morgen rijden we nog weer een stukje terug richting Nederland en volgt alweer ons laatste blog van deze vakantie