Good vibrations in Thun

Samenvatting

Na drie dagen wandelen zijn we heel erg hard toe aan een fietstochtje. De fietsen hebben nog niet eerder zo lang in de garage gestaan. We fietsen rondom de Thunersee. Een ritje van 66 kilometer. In Thun wordt gesurft op de rivier. Good vibrations !

Fietsen

Wandelen vinden wij erg leuk. De prachtige uitzichten in de bergen zijn de spierpijn meer dan waard. Toch zijn wij meer fietsers dan wandelaars en na drie dagen wandelen is het de hoogste tijd om de fietsen uit de garage te halen. Het wordt vandaag een hete dag dus de zwemspullen gaan mee zodat we onderweg een duik kunnen nemen in de Thunersee. Net buiten het dorp vinden we een tweedehands winkel waar ze onder andere snowboards verkopen. Handig voor straks in Thun ! Lees dus vooral verder.

Wie weet heb ik het straks nodig

Vanaf de camping fietsen we met de klok mee rondom het meer. Er zijn hier weinig fietspaden dus we fietsen langs de weg. Aan de andere kant ligt het spoor. Best een beetje druk dus. Heel af en toe is er een klein stukje alleen voor de fietsers.

Langs de Thunersee

Het eerste dorp dat we tegenkomen is Sundlauenen. Het heeft een mooi kerkje aan het meer en er is een zwemlocatie met een restaurantje. Hoewel we pas een half uur onderweg zijn is het volgens ons de hoogste tijd voor koffie en thee. We nemen plaats op een terras dat mediterraans aandoet met die gele parasols en dat blauwe water.

Koffie

Die parasols zijn overigens echt wel nodig want de temperatuur loopt al snel op naar meer dan 30 graden. Gelukkig staat er een heel klein beetje wind. Met mijn grote teen meet ik even de temperatuur van het water. Best okay en ik schat het in op 22,3 graden. Goed voor een duik later op de dag.

Thun

We fietsen verder en na 30 kilometers komen we aan in Thun. De naam is afgeleid van het Keltische woord dūnon wat “versterkte plaats” betekent. Al 2500 jaar voor Christus woonde hier de eerste mensen. Tegenwoordig is Thun de grootste garnizoensstad van het Zwitserse leger. We parkeren de fietsen in het oude centrum.

Thun

Thun ligt niet direct aan de Thunersee maar aan de uitstroom van de rivier de Aare die hier ontspringt. De rivier splitst zich in de stad waardoor er een soort eilandjes zijn ontstaan die verbonden worden via oude historische bruggen uit 1726. Deze bruggen stuwen. Met deze stuwen wordt de hoeveelheid water geregeld dat vanuit de Thunersee de stad instroomt. Achter die stuwen ontstaat zo een felle stroom water waar surfers hun kunsten laten zien. Good vibrations !

Surfing, surfing

Het is een bijzonder gezicht middenin een stad. Surfen op de rivier betekent namelijk ook dat je af en toe eraf valt en dan ga je heel hard met de stroom mee de stad in. Resultaat daarvan is dat mannen en vrouwen met surfplank en in zwemkleding op blote voeten door de winkelstraat lopen. Dat is een wat vreemd gezicht.

Dit lijkt wel wakeboarden

Om vanaf de zijkant in het midden te komen zonder weg te spoelen maken ze gebruik van touwen die aan de brug vast zitten. Het eerste deel lijkt dus meer op wakeboarden. Toch stom dus dat ik dat snowboard niet heb meegenomen vanmorgen. Had ik even met mijn wasbordje wat indruk kunnen maken 😉

Hochtrottoirs

We wandelen verder door het stadje. De oude binnenstad is niet groot maar doet gezellig aan. Het is er ook helemaal niet druk maar dat komt misschien ook wel omdat we hier zijn op het heetste moment van de dag. Bijzonder in het oude centrum is de Obere Hauptgasse waar voor de oorspronkelijke panden halfhoge bouwsels zijn aangebracht waardoor er een soort Rotterdamse Koopgoot is ontstaan. Deze koopgoot dateert echter uit de 16e of 17e eeuw en ziet er wel prachtig uit. Helaas is er niets bekend over het ontstaan van deze hochtrottoirs.

Obere Hauptgasse

Na een broodje in de schaduw stappen we weer op de fiets richting de noordzijde van het meer. Al na 30 minuten is het niet uit te houden van de warmte, parkeren we de fietsen en nemen we een snelle duik in het meer. Dat is echt zalig hoor. Daarna fietsen we verder. Hoewel we hier ook langs de weg fietsen is de noordkant van het meer aantrekkelijker dan de zuidkant. Er is ietsje meer hoogte verschil en het is wat ruiger. De drukte op de weg valt ons erg mee.

Lekker ruig

We fietsen hier door een aantal tunnels die over het algemeen goed verlicht zijn. Ik heb mijn verlichting overdag altijd aan staan. Dat valt buiten beter op en in tunnels zoals hier is het een must. In Interlaken waren we al eens eerder in het voorjaar van 2018. Interlaken is een typische toeristenstad met heel veel horlogewinkels en sjieke hotels. We lopen een rondje maar het is er heet, heel heet. We besluiten dan ook al snel om en stukje terug te fietsen voor een tweede, derde en vierde duik in het meer.

Zo is het net uit te houden

One thought on “Good vibrations in Thun

Leuk als u een korte reactie geeft op ons blog