Berner Oberland

Dit is het eerste van totaal 11 blogs over onze reis naar Zwitserland in 2022. Onderaan elk blog kunt u doorklikken naar het volgende blog van deze reis. Onze eerste reisdag was: #2 | Top of Europe. Een overzicht van alle blogs van deze reis kunt u hier vinden.

Samenvatting

14 dagen onderweg |  2280 km gereden | 216 km gefietst | 23 km gewandeld

We maakte een rondreis door Berner Oberland in Zwitserland. We zien de enorme Aletschgletsjer via het uitzichtpunt van Jungfraujoch, fietsen rondom de Thunersee en wandelen naar de Triftbrucke en zien het voormalige huis van Charly Chaplin. Een gevarieerde maar vooral actieve reis door een sprookjesachtig land.

Algemeen

We gaan in de zomer naar Zwitserland. Dat hebben we niet eerder gedaan. We zijn er wel in het voorjaar geweest toen we de Matterhorn hebben gezien. We rijden er in één dag heen.

Het weer

We hebben eigenlijk nauwelijks regen gehad. Een paar buitjes maar die waren meestal in de avond of de nacht. Het was warm tot wel boven de 30 graden. Twee keer begon het te regenen toen we net thuis kwamen van een dagtocht. Een keer stond ons dakluik nog open. Dat geeft een hoop rommel binnen want hoewel het niet veel heeft geregend regende het dan wel heel erg hard.

Fietsen en wandelen

Natuurlijk hebben wij weer gewandeld en gefietst. iets minder gefietst dit keer maar dat is niet zo gek in een land als Zwitserland. We maakte mooie wandeltochten, eigenlijk ongetraind. Dat was prima te doen maar zwaarder dan in het Lake district. Dat kwam enerzijds door de warmte maar ook door de hoogte. Waar we in het Lake district 15 kilometer wandelende met 900 hoogte meters waren we Zwitserland na 6,5 kilometer en 540 hoogtemeters eigenlijk net zo moe na afloop. Iets om op te letten ! De paden waren altijd goed aangegeven waardoor GPS navigatie niet echt nodig was. Natuurlijk hebben daarnaast gefietst. Fietspaden zijn er weinig dus je fietst toch vaak langs een wat drukkere weg. Alternatieven zijn er maar beperkt omdat er in algemeenheid weinig wegen in Zwitserland zijn.

Overnachten

We stonden op op campings. De campings zijn wel prijzig. Gemiddeld betaalde we rond de 40 Frank per nacht (45 euro). Het was ook druk op de campings. Als je laat aankomt, bijvoorbeeld op je aankomstdag vanuit Nederland is reserveren dus best wel een goed idee om zoeken te voorkomen. Op de bergpassen zijn redelijk veel locaties waar je kosteloos kunt overnachten. Wel mooie plekken, geen voorzieningen.

Camping Oberei
Heenreis

We houden niet zo van van veel kilometers maar ja zonder reizen kom je niet ver. We hebben daarom maar in 1 keer gereden. We vertrokken op maandag om het drukke weekend te ontwijken en vertrokken om 06:00 uur. We maakte korte stops en reden flink door via Duitsland. Om 19:00 uur waren op onze bestemming.

Rijden

De wegen in Zwitserland zijn uitstekend. Voor de navigatie gebruikte wij Tom Tom Go. In Zwitserland heb je voor de snelwegen een vignet nodig dat te koop is bij de ANWB of bij het benzinestation voor de grens. Het kost € 49,95. Zonder vignet kan wel maar is niet aan te raden.

De route

Wij reden in 14 dagen slechts 2280 kilometer via onderstaande route. Het grootste deel was heen en terug van huis naar het Zwitserland. In Zwitserland reden we 100-150 kilometer op dagen dat we ons verplaatsen

Onderaan dit bericht kunt u doorklikken naar de eerste reisdag van deze reis:  Top of Europe

Leuk als u een korte reactie geeft op ons blog