Modern Times met Chaplin

Samenvatting

We maken onze langste fietstocht ooit in het buitenland. 77 kilometer van Gruyères naar Vervey aan het meer van Geneve en weer terug. Vlak voor Vervey bezoeken we het prachtige Chaplin World, het voormalige huis van Charly Chaplin dat nu een museum is over het leven van deze genie.

Fietsen in het buitenland

We hebben al eerder geschreven dat het met een e-bike prima fietsen is in elk land waar we komen. Ook in Zwitserland dus. Zeker met de huidige motoren en batterijen is het heel eenvoudig om elke berg of heuvel op te fietsen. In de lichtste versnelling en met de hoogste ondersteuning fiets je fluitend een berg van 8 of 10 % op. In Engeland hadden we dit voorjaar zelfs heuvels van 25% en dat lukte ook! Er is echter wel een belangrijk aandachtspunt en dat is voldoende stroom om weer terug naar de camper te kunnen fietsen want zonder stroom met een e-bike in de bergen is echt niet te doen.

Soms is het ook gewoon vlak !

Vandaag willen we naar het meer van Geneve fietsen. Dat is een rondje van 77 kilometer met een flinke afdaling én dus ook een een flinke beklimming erin. Zo’n fietstochtje ziet er dan als volgt uit:

Hoogte profiel van onze tocht vandaag

We klimmen naar 870 meter met wat kleine heuveltjes erin, dalen vervolgens af naar 370 meter bij het meer van Geneve en moeten dan natuurlijk uiteindelijk weer omhoog. Dat is dus even goed rekenen en een beetje slim omgaan met de batterij. Ik ben zelf 20 kilo zwaarder dan Laura, wat overigens allemaal spiermassa is zoals u begrijpt. Dat maakt wel dat ik echt meer stroom verbruik en zeker als we omhoog fietsen. Halverwege de tocht wisselen we daarom vaak van accu. Handig als je dezelfde fietsen hebt.

Spoorwegen

We fietsen door een afwisselend landschap. Een beetje glooiend met voornamelijk landbouw. We volgen ongeveer het spoor van Bulle naar Chatel Saint Dennis. De spoorwegen in Zwitserland zijn fenomenaal. Reizen per trein is prijzig maar je komt werkelijk overal. De meest afgelegen plaatsen zijn ontsloten en hebben een station. Wat dacht u bijvoorbeeld van station La Verrerie waar we langs fietsen. Dat zou in Nederland 25 jaar geleden al gesloten zijn. Hier niet al is er helaas geen loket en stationschef meer.

Het is simpelweg een keuze die men in Zwitserland dus anders maakt dan in Nederland waar kosten en efficiëntie vooral de belangrijkste drijfveer lijkt te zijn.

Charly Chaplin

Ons hoofddoel vandaag is Chaplin World dat vlak voor Vervey ligt. Hier woonde Charly Chaplin de laatste jaren voor zijn dood. Een prachtig landhuis met een enorme tuin met uitzicht op het meer van Geneve. Het is nu ingericht als museum over zijn werk en zijn leven. Voor ons staat vast dat Caplin een genie was. Zelf nu nog toveren zijn films bij elke bezoeker om ons heen een glimlach op de mond. In elke film zitten duidelijke maatschappelijke boodschappen. Heeft u de Great Dictator van Chaplin gezien ? Even opzoeken op youtube en kijken. Helaas weer heel actueel !

De entre van zijn oude woning

In het huis is op de drie verdiepingen een prachtige tentoonstelling te zien met veel materiaal, films en veel wassen beelden. Dat maakt het allemaal aantrekkelijk om te zien.

In 1913 sloot Chaplin op zijn 24e zijn eerste contract voor $150 per week. Dat was toen al veel geld hoor ! Een jaar later werd dat een contract van $1250 per week met een tekenbonus van $ 10.000 ! En in 1917 sloot hij een vierjarig contract van 1 miljoen dollar. Ontzettend veel geld voor die tijd. Om u een indruk te geven: dat zou tegenwoordig een bedrag van 23 miljoen dollar zijn.

Einstein

Chaplin had veel bekende kennissen en vrienden. Einstein was daar een van. Dat is een combinatie die je niet zo snel zou verwachten maar leuk is die wel. Twee geniën elk op hun eigen vlak. In het huis staat dan ook een wassen beeld van Einstein. Wij mochten met hem op de foto al kon ie het niet laten om toch even zijn tong uit te steken.

Chaplin had 11 kinderen waarvan de laatste werd geboren in 1962. Zijn jongste is dus maar iets ouder dan ik. Dat blijft een raar idee omdat Chaplin voor mijn gevoel iemand is van veel langer geleden maar dat komt omdat hij op zijn 54e trouwde met Oona O’Neill die toen pas 18 jaar oud was.

Heel veel filmmateriaal

In 1972 kreeg Chaplin een speciale Oscar voor zijn hele oeuvre. De staande ovatie die hij kreeg, was echt dik verdiend. De zaal applaudisseerde 12 minuten. De langste uit de geschiedenis van de Oscars!

Het museum is echt een bezoekje waard en tovert met zekerheid meerdere keren een glimlach op uw gezicht. Na zijn dood op 25 december 1977 kreeg Chaplin een laatste rustplaats op de begraafplaats van Corsier-sur-Vevey in Zwitserland. Op 1 maart 1978 werd zijn lichaam door 2 mannen opgegraven en gestolen! Zij wilden losgeld krijgen van zijn weduwe Oona, maar werden gelukkig betrapt. Chaplin is in Noville herbegraven onder een grafsteen van gewapend beton.

Meer van Geneve

Na ons bezoek fietsen we het laatste stukje naar beneden tot aan het meer van Geneve. Een groot meer met de Franse grens halverwege op het meer. Als u dus gaat waterfietsen: Paspoort meenemen. De boulevard van Vevey is een gezellige plek. Opvallend rustig en met veel lokale inwoners die aan het meer recreëren of een terrasje pakken. We hebben bijna geen toeristen gezien. Dat is wel weer bijzonder.

Terug in de tijd

Er vaart een hele mooie radarboot langs diverse locaties langs het meer. Prachtig om te zien. Wij hebben helaas geen tijd voor een tochtje maar nuttigen nog een lekker broodje aan het meer bij Babettes voor we weer beginnen aan de terugreis

Babettes
Accustress

De terugweg is op zich prima te fietsen maar mijn accu gaat tijdens de klim wel heel snel van 70% naar 45%. Als dat zo doorgaat ga ik het niet redden. Bij een van de vele wijngaarden wisselen we dus even van accu omdat Laura nog ruim 60% van haar accu overheeft. Uiteindelijk valt het allemaal mee. Op de camping heeft Laura nog 20% van de accu over en ik 30%. Ruim voldoende dus.

Wijnranken

Overmorgen ontvangt u al weer ons laatste blog van deze reis.

2 thoughts on “Modern Times met Chaplin

Leuk als u een korte reactie geeft op ons blog