Afsluiten in Namen

Samenvatting

We bezoeken de stad Bern en rijden daarna in een keer door naar Namen in België zodat we alle drukte op zaterdag kunnen voorkomen. Zaterdag bezoeken we de stad Namen die ons enigszins tegenvalt waardoor we uitwijken naar Fiorette. Dat blijkt geen handige keuze

Bern

We willen niet op zaterdag rijden. Hoewel we terug gaan Nederland zal het ongetwijfeld weer knetterdruk zijn onderweg, zeker in Duitsland met alle wegwerkzaamheden. We besluiten dus om vrijdag al een eind richting Nederland te reizen. Zaterdag sluiten we onze vakantie dan traditioneel af in een leuke stad in België om daarna zondag door te reizen naar huis. Op 50 minuten vanaf Gruyèrres ligt de stad Bern. Een mooie laatste tussenstop op de vrijdag. Bern is de vijfde stad van het land. Volgens een sage heet de stad Bern omdat de hertog op deze plaats een beer heeft gedood. De beer is dan ook de mascotte van de stad.

Die beren kom je hier niet omheen 🙂

We zetten de camper op het parkeer terrein van de sporthal en fietsen daarna in 10 minuten naar het oude centrum. Daarna gaan we lopend verder. Bern is een leuke stad om te bezoeken met mooie oude historische gebouwen. De grote winkelstraat is autoluw en heeft aan weerszijden gallerijen. Handig als het regent en als het heel erg heet is.

De winkelstraat

Middenin de winkelstraat loopt een watergoot waar met grote snelheid water doorheen stroomt. Vlak voor elke fontein zitten twee grote gaten waar het rooster ontbreekt. Als je daar even niet goed oplet dan donder je zo een meter naar beneden. Gek dat daar niet heel veel ongelukken gebeuren.

De bekendste inwoner van Bern was ongetwijfeld Einstein die werkte aan zijn relativiteitstheorie als medewerker bij het Zwitserse Patentbureau in Bern. We kwamen hem gisteren al tegen in het huis van Charly Chaplin. Hier kun je zijn voormalige woning bezoeken in de winkelstraat. Dat doen we alleen niet. Rond 12 uur zijn we toevallig (echt waar) in de buurt van de grote klokkentoren. Een drom met toeristen heeft zich daar verzameld. Er is dus vast iets interessants te zien als het 12 uur is. 5 seconden voor 12 uur gaan alle telefoontjes omhoog en daar maken wij dan weer een foto van. En dat was maar goed ook want met de klok gebeurde helemaal niets bijzonders. Whahah 😂 😂 Of misschien hebben wij het gemist maar dan was het iets minuscuuls.

Tadadadada, Oeps

Bern ligt hoog boven de rivier de Are die ontspringt nabij Thun waar we eerder deze vakantie de surfers op de rivier zagen. Het oude centrum ligt hoog boven de rivier. Een tactisch punt dus vanuit historisch perspectief.

De are vanaf de hoogte van de hoofdstraat

Na een broodje fietsen we naar de camper en rijden we in één keer richting naar België waar we rond 21:00 uur aankomen op camping Les Trieux in Malonne. Omdat we zo laat aankomen en niet willen zoeken hebben we dit keer maar een plekje gereserveerd. Trieux is een nette en rustige terrascamping op fietsafstand van Namen.

Camping Trieux
Namen

De volgende dag fietsen we naar Namen. Dat kan via en het oude jaagpad dat langs La Sabre loopt, de grootste en belangrijkste zijrivier van de Maas. De rivier stroomt in Namen in de Maas zelf.

In Namen bezoeken we als eerste de Sint Albanus Kathedraal. Van buiten nogal vies maar van binnen erg mooi. Na een kort bezoek steken we zoals gewoonlijk drie kaarsjes aan.

Sint Albanus Kathedraal

We parkeren daarna de fietsen en lopen de stad in. We beginnen dapper aan de kunstroute van Isaac Kordal. Een kunstenaar die in een aantal grote steden zoals Barcelona en Parijs kleine figuurtjes heeft verstopt op gevels. Dat lijkt ons een mooie manier om d stad te verkennen.

Kunst van Cordal

De eerste vinden we nadat we even gevraagd hebben want we konden zie niet vinden. Kunt u zich dat voorstellen ?

Zoek het figuurtje 🙂

De figuurtjes zijn zo klein en het routekaartje is zo onduidelijk dat we ons voornemen snel opgeven. Daarnaast krijg je een stijven nek als je de hele tijd naar boven kijkt.

Namen vinden wij een beetje een vreemde stad. er lijkt iets te ontbreken. De gebouwen zijn best mooi en oud maar erg slecht onderhouden waarbij ook veel oude winkelpuien zijn vervangen door moderne glazen etalages. Het oogt en voelt allemaal rommelig aan. Niet het sfeertje zoals je dat ervaart in Brugge, Gent of Leuven waar we eerder onze vakanties afsloten. We lopen zo een paar rondjes maar het kan ons helaas niet echt bekoren. Dat is jammer want we wilde hier graag afsluitend uit eten vanavond. We zoeken even op internet en vinden een paar kilometer verderop een leuk alternatief in een stadje met een Abdij, een bierbrouwerij en een aantal restaurants. Dat klinkt goed dus we stappen op de fiets en fietsen langs de Sabre in de richting van de abdij van Floreffe.

Langs de Sabre
Floreffe

De abdij van Floreffe is enorm groot en zien we al van verre op de heuvel liggen. Daar aangekomen krioelt het er werkelijk van de mensen. Feestje of zo ? We komen midden tussen de 40.000 bezoekers van het driedaagse muziekfestival Esperanzah. Oeps. De abdij en rest van het stadje zijn afgesloten en alleen toegankelijk met een kaartje. Nu zijn wij nog nooit op een muziekfestival geweest dus…… dat gaan we nu niet veranderen. Helaas maar ook plan B gaat niet lukken.

We fietsen terug naar de camping voor een plan c want we willen wel lekker eten als afsluiting van deze vakantie. Uiteindelijk vinden we in het dorp waar de camping zit restaurant Au Prince de Liege. Niet een restaurant waar je normaal snel naar binnen zou gaan. Langs de drukke weg en niet met een heel uitnodigend uiterlijk. Maar de kaart zag er goed uit dus we proberen het gewoon. En wat blijkt: het eten was er echt heerlijk en zeker niet duur. Een aanrader als u hier op de camping staat. Uiterlijk zegt dus niet alles.

Alweer kaas, dit keer camembert
Epiloog

We hebben weer een mooie vakantie gehad. Voor de eerste keer twee weken in de zomer. Dat is goed bevallen en is voor een ons eigenlijk een ideale duur. We gaan liever drie keer 2 weken dan één keer 6 weken eigenlijk. De reisafstand blijft een dingetje maar zonder reizen kom je natuurlijk nergens. In een keer rijden is dan een goed alternatief. Dank dat u ons volgde en we houden u volgende keer graag weer op de hoogte van onze belevenissen onderweg.

4 thoughts on “Afsluiten in Namen

 • 31 juli 2022 om 10:51
  Permalink

  Het was weer fijn om jullie te volgen. Prachtige foto en een beeldend verslag. Tot een volgende keer. Groeten van een camperaar uit Groningen.

  Beantwoorden
 • 31 juli 2022 om 12:31
  Permalink

  Mooie reis alweer. Fijn dat ik mocht meegenieten. Grts.
  Nico

  Beantwoorden
 • 1 augustus 2022 om 08:25
  Permalink

  Ja wat kan ik als Vlaming zeggen. Namen is de hoofdstad van Wallonië. Er zijn mooie hoekjes maar het is ook de poort naar het zuiden. Wallonië is ook totaal anders dan Vlaanderen. Leuke mensen.

  Beantwoorden

Leuk als u een korte reactie geeft op ons blog