In de leer voor Druïde

Samenvatting

Alweer het laatste blog van deze rondreis. We blijven op de camping en verkennen de omgeving op onze fietsen. Als eerste bezoeken we naar Druïd’s Temple dat niet zo oud blijkt te zijn als je zou verwachten. Daarna rijden we naar Rippon. Een van de kleinste stadjes van Engeland.

Typisch Engels landschap

Iedereen kent het vast wel, de beelden van een typisch Engels landschap waar mensen lopen met een hond, met hoge groene of bruine laarzen en met een geruit vest aan. Op de achtergrond zie je dan een landrover die dwars door een klein riviertje gaat omdat daar nu eenmaal geen brug is. Beelden uit James Herriot of een andere populaire Britse serie op het platteland. In dat landschap fietsen we vandaag met alles erop en eraan.

Er staat zelfs een peilschaal zodat je weet hoe diep het is

Het is prachtig fietsen door dit landschap. In het Lakedistrict was het vooral kaal (wat overigens erg mooi is). In Yorkshire National Park zag je met name de heide en de stenen muurtjes. Hier zijn het graslanden met heggetjes en langzaam stromende beekjes met bomen langs de rand.

Heggen

Vandaag hebben we voor de eerste keer deze vakantie onze regenbroek aangetrokken tijdens het fietsen. Het was uiteindelijk toch niet nodig maar het scheelde niet veel. Wat hebben we een goed weer gehad. Wij zijn geluksvogels 🙂

DruÏd’s Temples

We fietsen naar DruÏde’s Temple. Een plekje ergens in de bossen wat absoluut tot de verbeelding spreekt. Als je je ogen dicht doet zie je het hier gebeuren. Bijeenkomsten van druïdes bij volle maan waarin wordt gezongen en waarin mysterieuze drankjes worden gebrouwen en gedronken.

Druïd’s Temple

Als je het ziet is het bijna te mooi om waar te zijn. Bestaat dit zo sinds de Keltische tijd. Dat kan bijna niet en dat is ook niet het geval. De druïdentempel in Masham is in feite geen echte tempel, maar een achtiende-eeuwse dwaasheid. Gestyled als steencirkels en bekende prehistorische monumenten zoals Stonehenge. De Druïdentempel werd eind 1700 gebouwd om de plaatselijke werkloosheid te verlichten, waardoor William Danby, een rijke landeigenaar uit die tijd, arbeiders een shilling per dag kon betalen voor hun arbeid.

De achtertuin van de tempel

Het is dus van vrij recente oorsprong maar dat doet niets af aan dit bijzondere bouwwerk. Het ademt een prettige sfeer uit en is vooral leuk om te zien. Ik besluit om maar eens in de leer te gaan als Druïde. Een nieuwe loopbaan hier in dit fraaie Engelse landschap. Dat lijkt mij wel wat.

Misschien wel wat andere kleding ?
Rippon

We fietsen door naar Rippon, een van de drie kleinste stadjes in Engeland. Wat een verschil met gisteren is dat, toen we Bradford bezochten. Natuurlijk is het hier kleiner en landelijker maar het verschil is meer dan dag en nacht. Keurig onderhouden panden en tuinen. Een diversiteit aan winkels waaronder ook flink wat 2e hands winkels, geen leegstaande panden en er hangt een gezellige sfeer. We parkeren onze fietsen op het marktplein en slenteren dit leuke stadje door.

Een van de leuke winkelstraatjes

Na een heerlijke lunch bezoeken we de kathedraal van de stad. Een kathedraal in zo’n klein stadje? Ja dus en wat voor een. Van buiten ziet hij er wat sober en typisch engels uit. Van binnen komt de pracht en praal je tegemoet. Binnen worden we opgewacht door een alleraardigste dame die ons vertelt wat we allemaal kunnen bekijken. Toch best handig als je goed engels spreekt, zoiets gebeurd nu eenmaal minder in Frankrijk. Daar vertellen ze het ons wel maar snappen we het vervolgens niet 🙂

Mooi hoor
Sint Willibrord

Toeval bestaat niet is ons motto terwijl we helemaal niet gelovig zijn. Maar zonder het vooraf te weten of te plannen zijn we in het spoor van Sint Willibrod. In februari waren we met de camper in Echternach. Ook daar bezochten we de kerk waar de crypte blijkt te liggen van deze heilige die ook wel de apostel van de lage landen wordt genoemd. Hij kwam in Velsen (waar we hebben gewoond), hier in Rippon is zijn leven begonnen en ging hij naar de monniken in het benedictijnse klooster. Kennelijk hebben we een onzichtbare band met hem.

De kathedraal is gebouwd in 1350. Op de plaats van deze kathedraal stond al een stenen kerk die gebouwd was in het jaar 672. Een deel van deze kerk bestaat nog steeds en zit verborgen onder de kathedraal. Het is een van de het oudste bouwwerken in Engeland en we mogen er gewoon naar binnen.

Het kappelletje onder de kathedraal

Alle ruimtes in de kathedraal zijn toegankelijk waaronder ook de bibliotheek. Dat is best bijzonder. Voor de eerste keer deze vakantie ontsteken we drie kaarsjes. In alle andere kerken was dat simpelweg niet mogelijk. Al met al een leuk maar onverwacht bezoekje.

We drinken daarna nog thee met Engelse fruitscones en rijden dan weer terug naar Masham. Daar brengen we een kort bezoekje aan de Black Sheep Brewery. Niet voor een rondleiding dit keer maar om even te proeven.

Vijf op een rij

Inmiddels zijn we redelijk deskundig met dit soort proeverijen nadat we dit eerder deden op Texel en in Brugge. Onze conclusie is dat het Engelse bier smaakloos is als je dat vergelijkt met de Belgische bieren. Waterig en eigenlijk vooral pils. Sorry voor onze Engelse bezoekers maar het is wat het is. We nemen toch maar een setje mee voor onze oudste spruit thuis.

Na 14 dagen komt daarmee een einde aan deze prachtige rondreis. Morgen (voor de lezers vandaag) nemen we de boot terug naar IJmuiden. We danken iedereen weer voor het volgen en voor de leuke reacties in ons blog, op instagram en op facebook.

5 thoughts on “In de leer voor Druïde

  • 5 mei 2022 om 10:21
    Permalink

    Jullie vakantie is afgelopen maar volgens mij kunnen jullie terugkijken op een mooie reis. Leuk om met het lezen van de verslagen ook een beetje op reis te zijn . Bedankt daarvoor. Veilige thuiskomst.

    Beantwoorden
  • 5 mei 2022 om 10:37
    Permalink

    Bedankt ! Dat ik beetje heb mogen meereizen via jullie blog, kijk er altijd naar uit. mooi geschreven en mooie foto’s

    Beantwoorden
    • 6 mei 2022 om 19:12
      Permalink

      Dag Dirk. Graag gedaan en fijn dat je ons volgt !

      Beantwoorden
    • 6 mei 2022 om 19:12
      Permalink

      Dag Lia, Graag gedaan en dank voor het compliment

      Beantwoorden

Leuk als u een korte reactie geeft op ons blog