Een kuil in Coldstone

Samnvatting

Anders dan anders bezoeken we vandaag twee locaties met de camper in plaats van met de fiets. Als eerste verwonderen we ons in de stad Bradford en aansluitend rijden we naar The Coldstone Cut.

Een bromloze nacht

We hebben heerlijk geslapen zonder het monotone gebrom van een aggregaat. Haha. We hebben wel een beetje medelijden met al die trekkers die in hun eenpersoons tentjes niet konden verhuizen. Vandaag wordt er regen verwacht. Jammer maar dat soort dagen zijn er natuurlijk ook zeker in het vroege voorjaar, We kijken dus op de kaart en besluiten naar Bradford te rijden. Meestal bezoeken we een wat grotere stad tijdens onze trips en die hebben we dit keer nog niet gedaan

Bradford

We rijden in een uurtje naar de stad en parkeren bij het ziekenhuis de camper. Op de fiets leggen we de laatste drie kilometer af naar het centrum. Bradford ontwikkelde zich aan het begin van de vorige eeuw, samen met de naburige plaatsen Halifax en Huddersfield, tot een centrum van industriële wolverwerking. De rijkdom van destijds uit zich in prachtige gebouwen in victoriaanse stijl waaronder het stadhuis

Het stadhuis

Maar er is iets vreemds aan de hand in de stad. Er vallen ons een aantal zaken op. Een heel groot deel van de winkels in het centrum staat leeg, veel rolluiken zijn naar beneden. Wat is overgebleven zijn goedkope winkels met drogisterijen, nep sieraden, nagelstudio’s en vet eten. Alles van enige luxe zoals bijvoorbeeld een chocolaterie, interieurwinkels, koffie tentjes, souvenirs en merkkleding is verdwenen uit het straatbeeld. Ook aan de rand van de stad staan buitensporig veel panden leeg. De gemiddelde locale bezoekers van de stad zien er ongezond en zelfs wat armoedig uit. Het valt gewoon op. De oorzaak is onduidelijk. Is dit het resultaat van twee jaar Coviod, van de Brexit of heeft Bradford simpelweg de slag gemist na het verdwijnen van de textielindustrie ? Wij weten het niet maar het is wel een treurig gezicht.

Best mooie winkelstraat.

We lopen een rondje maar zijn ook snel uitgekeken en besluiten dus maar weer te vertrekken. Bradford is op dit moment geen bestemming voor de gemiddelde toerist. Dat is jammer want de potentie heeft het wel.

Grenzen aan de camper

We fietsen terug naar de camper al moeten we eerst even goed zoeken waar die ook alweer stond. Bij het ziekenhuis, maar daar zijn wel heel veel parkeerterreinen. Whaha, we worden oud. Gelukkig vinden we hem weer en zetten daarna koers richting het noorden. De Tom Tom stuurt ons de stad weer uit en het landelijk gebied weer in. Bij Otley moeten we van de weg af een hel klein weggetje in. Een bord geeft aan dat het niet geschikt is voor lange voertuigen. Maar wij zijn niet lang dus volgen we de navigatie. Het is smal maar past prima, Maar het is ook heeeeel stijl. Ik schakel terug naar de tweede versnelling maar zelfs dat trekt ie niet. Terug naar de eerste ! Nog niet eerder gehad en zelfs in de eerste versnelling heeft de motor het moeilijk. Poe Poe, dat is meer dan 25%! Gelukkig komen we niemand tegen want dan hadden we een klein probleem gehad denk ik. Boven aangekomen rijden we kilometers lang over een single track road door een prachtige hoogvlakte. Een cadeautje.

Hoogvlakte met Ewes en Lambs
The Goldstone Cut

The steengroeve is gelegen op Greenhow Hill en is een van de diepste in Engeland. Ondanks zijn enorme omvang is de steengroeve door zijn ligging en door een beschermende aarden wal aan het zicht onttrokken. We parkeren de camper op de bijbehorende parkeerplaats en lopen in 10 minuten naar boven. Via een kunstwerk, dat The Coldstone Cut is genoemd, wordt je vervolgens naar het uitzichtpunt geleidt. Het ziet er professioneel uit dit kunstwerkje.

Kunst !

Eenmaal aangekomen bij het uitzichtpunt is het bizar maar wat een indrukwekkende kuil is dit. Alsof je op een andere planeet aangekomen bent. Wij hadden zoiets nog niet eerder gezien. Gefascineerd staan we te kijken terwijl er diep beneden nog steeds gewerkt wordt.

Heel diep

Op bordjes langs de kant staat een uitleg over de opbouw en de historie van deze giga kuil. In het klein begonnen met het delven van lood dat hier volop in de bodem zat en misschien nog steeds zit. Dat delven ging destijds nog op een andere manier en dat ging vast niet altijd goed……

Zo ging dat vroeger

Op kleine vuurtjes werd de erts dan gesmolten en kwam het lood eruit. Een mooi en bruikbaar metaal dat helaas wel erg giftig is. Daar kwam men helaas pas later achter. Lood wordt er nu niet meer uit de grond gehaald maar zand, grind en kalksteen dus wel en niet zo’n klein beetje ook.

Toft Gate Lime Kilns

Vlakbij de parkeerplaats is er nog een klein extraatje. Daar staat een stukje industriële geschiedenis: Toft Gate Lime Kilns. Een van de eerste industriële locaties waar vanaf 1860 kalksteen en lood werd gewonnen met behulp van machines. Mooi dat dit bewaard is gebleven. Al met al een bezoekje waard deze locaties !

Een van de eerste industrie locaties

We overnachten vandaag in Masham op camping Old Station. De naam zegt het al een oud stationsgebouw dat nu dienst doet als camping. Een lekkere en goed verzorgde locatie. In het dorp zitten twee bier brouwerijen. Ik ben benieuwd wat we morgen gaan doen.

One thought on “Een kuil in Coldstone

Leuk als u een korte reactie geeft op ons blog