#19 | Belgische parels

Samenvatting

Dit is het laatste blog van deze rondreis. We rijden via een aantal Belgische pareltjes weer naar huis. We bezoeken Bergen (Mons) en de scheepsliften in Thieu. We sluiten af met heerlijke Tappas op een terras in Leuven.

Kiezen

We moeten een keuze maken wat we vandaag gaan doen. Welke windrichting willen we op. Naar het zuiden lijkt ons wel wat maar daar is mijn werkgever niet zo happy mee verwacht ik. In België is het vinden van een overnachtingsplaats altijd lastig. Het aanbod vinden wij beperkt en is meestal niet wat we graag willen. We gaan dus óf naar een Nederlandse camping óf we zoeken nog iets aan de Franse grens. De laatste optie is om direct naar huis te rijden . Nog een nacht in Frankrijk en dan morgen een eind moeten rijden lijkt ons niks. We rijden dus in ieder geval door België heen.

Bergen

De eerste stop is Bergen. Op alle verkeersboden staat overigens Mons. Wij blijven het maar ingewikkeld vinden al die regio’s met dubbele namen. Je ziet overigens de stad al van heel ver opdoemen door de imposante Belfort van Bergen. Mooi zoals die boven op de heuvel staat te pronken. We parkeren de camper bij het zwembad en in 15 minuten zijn we in het centrum van Bergen. De grote markt van Bergen is er een zoals je die veel tegenkomt in Belgische steden. Wij houden er wel van. De grote markt in Haarlem is ook mooi maar vergeleken bij deze pracht en praal is Haarlem maar heel eenvoudig.

Grote Markt Bergen

We eten een broodje en lopen een rondje door het stadje. Bergen is niet zo heel groot. Te klein voor een stedentrip zouden wij zeggen. We brengen een bezoekje aan een van de eerste kerken deze vakantie die niet Notre Dame heet. Deze kerk heet Sainte Elisabeth. Sober ingericht maar wel met hele luxe stoeltjes met kussentjes. Dat zie je niet zo vaak 🙂 Helaas zijn alle kaarsjes op dus we steken er ditmaal niet eentje aan.

Sainte Elisabeth
Sloophout

Voor de kerk is een kunstobject gemaakt van sloophout. Het is op zich wel mooi maar locatie en omvang vinden we een beetje typisch. Het doet ons een beetje denken aan ons bezoek vorig jaar in Zweden aan de de Royal Republiek van Ladonia. Ziet u de verschillen ? Links België en rechts Zweden.

Duizend tonnen staal

We rijden door naar een andere hobby van ons. Industrieel erfgoed. Vlakbij Bergen staan de vier oude Scheepsliften van Thieu. Het zijn vier hydraulische scheepsliften ontworpen door Edwin Clark. Ze werden gebouwd tussen 1888 en 1917. Ze overbruggen samen een verval van zo’n 68 meter. Langs het kanaal loopt een prachtig fietspad. Tijd voor een fietstocht dus.

Langs het kanaal

De vier scheepsliften van Thieu zijn indrukwekkend. Wat een constructie is dat zeg en dat zoiets al kon 120 jaar geleden. Mooi dat ze er nog zijn en dat ze ook nog werken ! Wij hebben veel respect voor dit soort initiatieven.

Lift nummer 3

Je kunt niet echt goed in de buurt komen. Dat is wel jammer. Overal staan bordjes. Nou zit ik nergens aan dus af en toe ben ik een beetje eigenwijs en overrule is zo’n bordje om het beter te kunnen bekijken. Ik weet het: Dat is weer niet zo braaf.

Mooi uitzicht !

De liften zijn een gewilde toeristische attractie. Je kunt een compleet programma doorlopen door met een treintje langs de liften te rijden. Daarna een stukje met de boot over het kanaal en met lift nummer 4 naar beneden. Ten slotte vaar je dan naar de nieuwe lift. Dat doen we dus niet maar we volgen wel een van die bootjes. Zo kunnen we een van de liften in gebruik zien. Onwijs zeg!

Nadat we de oude liften hebben bekeken rijden we nog naar de huidige lift. Deze vervangt de vier oude en overbrugt dus in één keer de hele afstand van 68 meter ! Wat een gevaarte is dat ! We zien ook deze lift omhoog en naar beneden gaan. Het is een indrukwekkend gebouwtje !

Wow wat een apparaat
Leuven

Inmiddels is het half vijf geworden en moeten we nu echt een keuze maken. We besluiten toch maar door te rijden naar huis. Het is mooi zo en het was een prachtige reis. Onderweg stoppen we nog een keertje om op een goede manier af te sluiten op een Belgisch terras in Leuven. Alweer zo’n Belgisch pareltje waar we nog niet eerder zijn geweest. Wat is het toch jammer dan hier geen mooie camperplaatsen te vinden zijn zoals je die wel hebt bij veel steden in Frankrijk en Nederland.

Het stadhuis in Leuven

In Leuven is het feest. Het groot verlof wordt daar gevierd met optredens op de oude markt. De terrassen zitten dus vol en het is erg gezellig in de stad. We willen graag nog een keertje terug naar Leuven als we wat meer tijd hebben. We sluiten onze reis af met een enorme schotel tappas. Helaas zonder lekker Belgisch biertje want we moeten nog een stukje rijden.

Epiloog

We kijken terug op 20 fantastische dagen en hebben het gevoel dat we heel erg veel verschillende dingen gezien en gedaan hebben. Over deze vakantie schreven we 19 blogs vooral als dagboek voor onszelf. Inmiddels lezen steeds meer anderen mee. Een aantal van jullie volgen ons elke dag en anderen lezen incidenteel mee. Onze blogs werden in de afgelopen drie weken bezocht door 2700 bezoekers die gezamenlijk meer dan 10.000 pagina’s bekeken. Dat vinden we natuurlijk erg leuk en motiveert alleen maar meer om te blijven schrijven. Dank voor al jullie aandacht.

6 gedachten over “#19 | Belgische parels

 • 3 augustus 2019 om 13:50
  Permalink

  Dank voor de blog. Zeer leesbaar en informatief. Ik heb er bijna dagelijks van genoten. Ik houd van de relativerende schrijfstijl.
  Voor wat betreft de wachttijden bij de peage: bij de ANWB is een handig apparaatje te koop waarmee je eenvoudig door de peage stations kunt rijden zonder te wachten. Je wordt gefotografeerd en krijgt maandelijks de rekening thuisgestuurd. Erg handig.

  Beantwoorden
  • 3 augustus 2019 om 15:24
   Permalink

   Beste Hans, dank voor het volgen en je compliment. Wij zijn jou natuurlijk ook dankbaar voor de info uit je eigen blogs. We hebben een aantal activiteiten gedaan en op een aantal plaatsen gestaan die we uit jou blogs hebben gehaald 👍 Dat kastje voor de tol is ons bekend. Misschien toch tijd om dat eens aan te schaffen

   Beantwoorden
 • 3 augustus 2019 om 16:05
  Permalink

  Ik heb weer genoten van jullie blogs, elke keer als de mail binnenkomt gelijk even kijken. Je schrijft erg leuk met veel humor. en leuke foto’s. Gebruiken jullie de app van Campercontact? Bij Leuven zit nl. een camping. En Park4night geeft ook een paar plekken op rond Leuven. Ik weet dat jullie ergens liever niet alleen staan, maar er waren wel wat plekken dus. Werk-ze maar weer en tot een volgend reisverslag, ik kijk er al naar uit.

  Beantwoorden
  • 3 augustus 2019 om 16:56
   Permalink

   Dag Lia, dank je wel voor je complimenten. We gebruiken inderdaad beide app’s. Voor een bezoek aan des tas is het toch wel fijn als je niet na een lekker etentje nog 15 km moet fietsen. In Brugge ding dat wel prima op de stadscamping maar in Gent was dat lastiger en gisteren in Leuven dus ook. Tot een volgend verslag of ergens een keertje onderweg

   Beantwoorden
 • 3 augustus 2019 om 22:27
  Permalink

  Dag Robert-Jan en Laura,
  het was weer leuk om jullie blog te volgen.
  Ons (Belgen)landje is inderdaad niet ideaal voor het vinden van overnachtingsplaatsen met een camper.
  Ik kijk al uit naar jullie volgende trip.
  Grts
  Nico

  Beantwoorden
  • 4 augustus 2019 om 10:08
   Permalink

   Nico,

   België heeft wel mooie dingen om te zien en te proeven. Overnachten dat is inderdaad war minder maar dat nemen we dan maar op de koop toe 🙂 Ik wens jullie veel reisplezier aan de Franse Kust de komende weken. We zien het verslag vanzelf verschijnen.

   Beantwoorden

Geef een reactie