Fruit plukken in de Betuwe

Samenvatting

Zelf fruit plukken is een feest en waar kan dat nu beter dan in de Betuwe. We plukken aardbeien, frambozen en bramen in de Pluktuin de Hoenderik in Tricht. ‘s-Middags fietsen we langs de Waal naar Slot Loevestein.

Camping ’t Boomgaardje

We vertrekken donderdagavond vlak voor etenstijd voor een lang weekend. Vanzelfsprekend is het druk onderweg en worden we helemaal om Amsterdam heen gestuurd. Tegen 19:00 uur komen we aan op mini Camping ’t Boomgaardje in Wijk bij Duurstede. Daar stonden we al eens eerder in 2016. Nu is het redelijk vol. De plek die nog vrij is heeft een lengte van 8,00 meter en onze camper is 7,50 meter. Nou dat moet passen toch? Uitdaging is alleen wel dat wij er alleen kunnen staan als ik achteruit “file in parkeer”. Geen probleem !

Strak ertussen met voor en achter 25 cm ruimte 🙂

De campingbaas mijnheer was wel verbaasd dat het mij gewoon nog lukte ook. Tja. We eten wat en lopen nog even langs de boomgaarden met peren, Wat een joekels zeg !

Pontje over de Lek

We rijden vanaf de camping naar Tricht. Eerste hindernis is de rivier de Lek. Daar moeten we overheen met het pontje. Voor € 2,60 ben je met de camper aan de overkant. De pont op rijden gaat net goed met onze oversteek. Het blijft oppassen hoor !

Het gaat maar net goed
Zelfpluktuin De Hoenderik

Zelf fruit plukken. Hoe leuk is dat ! Nou dat is erg leuk kunnen we u zeggen. In Tricht zit Pluktuin de Hoenderik. Hier kun je lekker koffiedrinken (checked), zelf gemaakte appeltaart eten onder de Moerbeiboom (checked). Je kunt er heel veel soorten fruit plukken (done) en in de landwinkel kun je je helemaal los gaan op andere lekkernijen (tja, lastig).

De camper achter de Peren

We beginnen dus met koffie. Gewoon een lekker bakkie met verse appeltaart. Zo’n stukje waarmee je de hele dag door kan komen weet u wel. Na de koffie krijgen we uitleg door Stefan. Pas 12 jaar oud en nu al helemaal op de hoogte van alles wat met fruit te maken heeft. Hij vertelt ons wanneer de aardbeien, frambozen en bramen goed zijn en hoe je ze moet plukken. Leuk hoor, zo jong en al zo enthousiast !

Framboos

We lopen door de tuin en zijn een half uurtje bezig met het vullen van 6 doosjes vers fruit. Leuk hoor en dan ook nog even proeven natuurlijk al gaf Stefan wel aan dat we het niet te gek moeten maken met proeven 🙂 Dat snappen we wel maar blijf er maar eens van af van al dat lekkers !

Bramen

De bessen laten we voor wat het is. Die zijn al een beetje oud terwijl de peren en appels pas over 3 weken klaar zijn om te plukken. Dan is er drie zaterdagen op rij de mogelijkheid om kistjes vol zelf te plukken. De pruimen kunnen we niet zelf plukken en voor de kersen zijn we helaas te laat.

Aardbeien
Kistje vol plukken

In de landwinkel laten we ons geplukte fruit wegen en gaan we ons te buiten aan andere lekkernijen. Chocolade met kersen, honing uit eigen korven en pruimen kiezen we uit. De fruitsapjes laten we dus maar staan. Hier geldt: De ogen zijn al snel veel groter dan de maag. We rekenen af en weten nu al dat we hier terugkomen. Pluktuin de Hoenderik. Wat een leuk bedrijf is dat en wat een vriendelijke mensen !!

Zaltbommel

We rijden daarna naar Zaltbommel aan de zuidzijde van de Waal. Daar parkeren we de camper en stappen we op de fiets voor een tochtje langs de Waal naar het punt waar de Maas en de Waal bij elkaar komen.

Langs de Waal

Vlak voor Woudrichem ligt slot Loevestein. Een prachtig gerestaureerd kasteel op een buitengewoon strategisch plekje. Hier komen de Waal en de Maas dus bij elkaar. Ridder Dirc Loef van Horne gaf rond 1357 opdracht tot de bouw van het kasteel. In 1619 werd Hugo de Groot, de bekendste gevangene van het slot dat toen als gevangenis dienst deed. Hij was veroordeeld tot ter eeuwige gevangenisse, oftewel een levenslange gevangenisstraf maar wist te ontsnappen in een boekenkist !

Slot Loevestein

We nemen vanaf het slot de pont naar Gorinchem. Dat zijn dure kaartjes ! 5,50 per persoon is best veel voor zo’n stukkie over de rivier. Vanaf Gorinchem fietsen we langs de andere kant van de rivier weer terug. Met het windje in de rug gaat dat toch een stuk makkelijker. Via de Martinus Nijhoffbrug steken we de Waal weer over om zo terug te komen in Zaltbommel waar de camper staat

de Martinus Nijhoffbrug

Vanaf Zaltbommel rijden we naar Camping Namaste in Berlicum. Een kleinschalige, maar leuke camping. Voor ruim € 30 mogen we hier een nachtje verblijven. Niet heel goedkoop maar het is wel een leuk plekje.

Camping Namaste

Leuk als u een korte reactie geeft op ons blog