Brabantse Kempen

Samenvatting

We rijden met de camper naar de grens met België en staan op een camping die exact op de grens ligt. Op de laatste tropische dag in Nederland maken we een lange fietstocht door de Brabantse Kempen.

Camping het Ven

Na een fruitig ontbijtje met heel veel vers fruit dat we gisteren hebben geplukt in de Betuwe rijden we met de camper naar Bergeijk. Met behulp van de Tom Tom worden we richting Camping het Ven gestuurd. Over onverharde wegen. Dat is wel een beetje vreemd. Aangekomen bij de camping blijkt dat de Tom Tom het adres van de uitgang voor de fietsers heeft aangehouden. Daar kunnen we dus niet naar binnen.

Hier stuurt Tom Tom je naar toe

Misschien komt het omdat de uitgang precies op de grens van Nederland en België ligt? De camping ligt in Nederland en de onverharde weg in België 🙂 We rijden dus een stukje terug, passeren de grens en vinden een mooi plekje op deze boerencamping die inmiddels 10 jaar bestaat.

Camping het Ven
Dodendraad

Het is inmiddels al bijna 11:00 uur en dus de hoogste tijd voor een fietstocht. Ondergetekende heeft een tochtje uitgezocht langs drie oude Watermolens langs de rivier de Dommel. Misschien kunnen we dan ook nog ergens zwemmen want het begint al aardig warm te worden.

We fietsen langs de Belgische grens en komen daar de zogenoemde dodendraden tegen. Aangelegd vlak voor de eerste Wereld Oorlog langs de hele grens tussen Limburg en Zeeland. Draadjes met 2000 volt erop om de Plungelaars tegen te houden. Plungelaars waren kleine smokkelaars.

Die hou je toch niet tegen 🙂
Watermolens ?

Rond de lunch komen we aan in Bergeijk. Tijd voor een 12 uurtje dat we nuttigen op het terras van Streekrestaurant de Hofkamer. Een prima plekje. Nadat we weer op sterkte zijn gekomen fietsen we door en gaan we op zoek naar de Watermolens langs de Dommel. We fietsen achtereenvolgens door Eersel, Steensel en Veldhoven zonder dat we een watermolen tegenkomen. We zien wel mooie venen alhoewel de waterstand dramatisch laag is. Nog steeds een erfenisje van de droge zomer van 2018 !

Mooie Venen
Venbergse Watermolen

Via Valkenswaard komen we uiteindelijk na 40 kilometer fietsen bij de Venbergse Watermolen. Daar is het een drukte van belang. Bezoekers op het terras en mensen die de hele dag in de kano hebben gezeten. Wij komen erachter dat de route die we fietsen niet helemaal klopt en dat we het vandaag moeten doen met één in plaats van drie molens 🙁

Venbergse Watermolen
Friet met Stoofvlees

Maar niet getreurd het is een prachtige omgeving en we fietsen verder door bossen en over de heide die nog altijd prachtig in bloei staat. Dat is nog iets wat op de bucketlist moet, een fietstocht in september in de buurt van de Posbank of bij Radio Kootwijk.

Mooi hoor !

We komen uiteindelijk rond etenstijd aan in Luykgestel, een klein dorpje vlak aan de grens. En wat eet je als je aan de grens met België bent? Juist friet met stoofvlees en dat smaakt dus prima ! De laatste kilometers naar de camping spotten we nog een Knabbel. Of is het nou een Babbel? Nou ja maakt niet uit, altijd leuk om zo’n beestje tegen te komen

Knabbel

Na 68 kilometers en 1 watermolen komen we weer aan op de camping. We hebben weer een heerlijk weekendje gehad. Op naar de volgende trip in het mooie Nederland.

Geef een reactie