Royal Republic Ladonia

Samenvatting

We proeven het beroemde knackebrod van Olof Viktor, brengen een bezoek aan de universiteitsstad Lund en reizen naar het ludieke bouwsel van de Royal Republic of Ladonia

Knäckebröd

Vlakbij de camperplaats zit de bakkerij van Olof Viktor. Zijn knäckebröd wordt wereldwijd gegeten dus we zijn wel een beetje benieuwd. Ook op zondag is de bakkerij open en wordt er gewerkt. Het knäckebröd zelf kan worden geproefd. Wij vinden een beetje hard en dus niet zo heel lekker. Daarom nemen we maar chokladbollar mee. Die zijn niet te versmaden !

Knäckerbrød
Lund

We rijden door naar Lund. Zeg maar de Oxford van Zweden. Lund is in het jaar 1020 gesticht door Knoet de Grote. In Lund zitten veel scholen en universiteiten. In de zomervakantie op zondag is het een beetje uitgestorven. We starten met het bezichtigen van de Dom van Lund. We zijn precies op tijd van de zondagsmis is net afgelopen. Binnen zijn er twee interessante dingen te zien. De klok en de catacomben. De klok slaat 2 maal per dag. Wij hebben het helaas gemist.

De bijzondere klok in de dom van Lund

De catacomben bestaan al sinds 1123. De architectuur is prachtig om te zien.

Wat een prachtige lichtval !

We lopen vervolgens langs de verschillende universiteitsgebouwen naar het Skissernas Museum. De  universiteitsbibliotheek zier er erg fraai uit.

De bieb
En een ander schoolgebouw …Lijkt inderdaad Oxford wel

Het Skissernas Museum zit in een modern gebouw. Voor het museum staat de non violance sculpture. Inmiddels staan er meer dan 22 kopieën op de wereld waaronder een in New York.

Non violance sculptur

Het museum zelf is aardig maar nu ook weer niet heel bijzonder. Er zijn een aantal stukken die in combinatie met het moderne gebouw mooi zijn om te zien.

Kunst

Op de tweede etage is een tijdelijke tentoonstelling genaamd The Weather War die gaat over de menselijke impact op het klimaat.

Iets met klimaat

Na het museumbezoek rijden we door naar de Kullabygden Camping. Hier is het heel erg rustig maar de plekken zijn prima.

Ladonia

We stappen op de fiets voor een bezoek aan de Royal Republic of Ladonia. Daarvoor moeten we eerst 10 km fietsen en vervolgens een flinke wandeling naar zeeniveau maken. Goede schoenen zijn een must en als het erg nat is lijkt het ons geen goed plan. Aangekomen in de republiek verwonderen we ons over het bouwwerk.

We klimmen naar binnen
En zo ziet het er van buiten uit

Even verderop staat ook nog een oud vervallen bouwsel van wat ooit een huis of iets dergelijks is geweest. Apart dat dat hier zo staat.

Dit was ooit een huis

De klim terug is nog zwaarder dan de afdaling. Gelukkig is het maar 45 minuten wandelen. We fietsen weer terug en genieten daarna van een verdiende kaasfondue.

Terug naar de camping

One thought on “Royal Republic Ladonia

Leuk als u een korte reactie geeft op ons blog