#5 | Ales Stenar

Samenvatting

Bij Falsterbo genieten we van de azuurblauwe zee en het witte strand. We bezoeken Ystad en zien de schilderachtige zonsondergang bij Ales Stenar, de astronomische klok uit de Vikingtijd.

Riviera

We vertrekken uit Denemarken en passeren de Øresund via de brug. Voor de brug moet je toll betalen. Ruim € 120 voor de camper. Dat is best wel veel voor een enkeltje ! Na de douane rijden we richting Falsterbo. Dit schieteilandje wordt ook wel de Zweedse Riviera genoemd door de witte stranden en de azuurblauwe Oostzee. Het was lange tijd onderdeel van Denemarken en was in het verleden van strategisch belang. Oorspronkelijk plan was hier op de camping te gaan staan. Het is echter druk bij het inchecken dus we parkeren de camper op het naast gelegen parkeerterrein en lopen eerst maar naar het strand. Dat is ongeveer 10 minuten lopen.

Lopend naar het strand

Het strand is smal maar heeft inderdaad is mediterraans. Fijn wit zand en een blauwe zee. De temperatuur werkt ook mee dus we besluiten een paar uurtjes strand in te lassen.

Zuid Frankrijk in het Noorden
Ystad

Na 2 uurtjes vallen er redelijk onverwacht druppels uit de lucht. Huh ? We pakken ons boeltje op en besluiten niet op de camping te gaan staan maar een stukkie verder te rijden. De camping is groot met animatieteam. Niks voor ons. Dat is nou het voordeel van een camper. Je doet gewoon waar je zin in hebt. We rijden naar de camperplaats vlak voor Ystad. Na een uurtje rijden komen we aan maar helaas is het vol. Tja, gratis en direct aan het zandstrand bij 25″C in de zomervakantie. Dat wordt het dus niet. We rijden dus naar Ystad en parkeren de camper. Het betalen van het parkeerkaartje is nog even een dingetje maar na het downloaden van een app lukt het alsnog. In Ystad vallen we middenin het brandweerfeest.

Hellup

Historische uitgedoste brandweermannen met materiaal van ongeveer dezelfde leeftijd 🙂 spuiten de lokale kinderen nat. Daarna krijg je dan je “brandweer doopdiploma”. Het is een drukte van jewelste. Het is dus of erg leuk of er is verder helemaal niets te beleven hier. Wij laten het in het midden.

Waar is de brand?

Na een ijsje rijden we weer een stukje verder naar een camperplaats 12 km verderop. Daar is plaats. Het is basic (met maar 1 douche en 1 toilet) maar verder prima voor een nachtje. En het is op 10 minuten lopen van Ales Stenar.

Camperplaats
Oude stenen

Na het eten lopen we dus naar boven naar dit monument uit de tijd van de Vikingen. Prachtig zo bij de laagstaande zon en ook erg indrukwekkend.

Ales Stenar

De meningen lopen uiteen over de oorsprong. Op het bord bij de ingang staat dat het een astronomische klok is. Aan de hand van de schaduwen kun je zien waar je in het jaar bent: je kan dan de verhouding zien tussen dag en nacht. Knap gevonden ! We maken een paar mooie plaatjes.

Checked !

Tot slot lopen we naar het haventje van Kåseberga dat vooral gericht is op eten en drinken.

Onderweg naar de haven van Kåseberga

Geef een reactie