#4 | Nyhavn en zeemeermin

Samenvatting

Een dagtrip in Kopenhagen. De Hanzestad in het Oosten van Denemarken. Vanzelfsprekend met een terrasje aan Nyhavn en met een bezoekje aan de kleine Zeemeermin.

Bibliotheek

We zetten onze fietsen bij het oude stadhuis waar op dat moment een trouwerij gaande is. We besluiten om naar Nyhavn te lopen. Iets wat achteraf niet zo goed is bevallen. Het is namelijk erg warm (30’C) en de afstanden zijn in Kopenhagen best groot. Het is dus verstandiger om de stad op de fiets te verkennen.

Paleis

Als eerste komen we bij het oude paleis van de koning. Een mooi statig gebouw waar verder weinig valt te beleven. Grote gebouwen zijn er overigens in overmate in de stad. Dit was duidelijk een rijke stad in het verleden.

Paleis

We lopen daarna naar de koninklijke bibliotheek. Een mooi oud gebouw wat helaas niet toegankelijk is. Er aan vastgebouwd is een nieuwe bibliotheek. Qua architectuur mooi maar van binnen stelt het weinig voor.

Nieuwe arcitectuur

De oude leeszaal is de mooiste locatie maar is alleen toegankelijk voor leden.

De oude leeszaal

In de topische zon wandelen we verder.  Net als veel havensteden is het oude pakhuis gedeelte omgebouwd tot trendy woonomgeving. Oude pakhuizen en nieuwbouw wisselen elkaar af. Verder heeft de stad heel veel torens in alle vormen en maten. Rond, vierkant, gedraaid. Dat is echt opvallend.

Toerentje, torentje en nog meer torentjes
Nyhavn

Nyhavn is de oude zeemansbuurt van de stad. Deze kade stond vroeger niet zo goed bekend doordat er veel zeelieden kwamen die daar de kroegen bezochten met het daarbij horende vrouwelijke vertier. Inmiddels is Nyhvn het domein van de toeristen geworden.

Welcome to Hyhvn

Wat een mensenmassa ! We eten er pizza op een van de vele terrassen. De oudste panden dateren uit begin 1600. Hans Cristian Anderson heeft hier onder andere gewoond.

Nogmaals Nyhavn

Via de winkelstraat lopen we terug naar het oude stadhuis dat nu wel open is voor bezoek. De grote hal is mooi om te zien net als de oude klok (die overigens stilstaat).

De grote zaal in het stadhuis
Zeeleven

We stappen op de fiets en fietsen naar het uiterste puntje waar het beroemde beeldje staat van de kleine zeemeermin uit het sprookje van Hans Cristian Andersen. Lopend is dat dus echt niet te doen. Het beeldje is dus toeristische trekpleiser nummer 1. Wat een volk hier.

Best wel druk !

Gelukkig lukt het wel een mooi plaatje te schieten. Nu hebben wij bijna een kwartet. Na Manneke Pis en het vrouwtje van Stavoren is dit nummer 3 🙂

Den lille Havfrue

We fietsen buitenom terug na een warme maar leuke dag in Kopenhagen

Eén gedachte over “#4 | Nyhavn en zeemeermin

  • 4 augustus 2018 om 16:28
    Permalink

    Leuk weer RJ! Kan me alleen niet herinneren dat alles zo ver was. Wij hebben alles lopend gedaan en in mijn herinnering ging dat prima! Was niet zo warm toen dat scheelt een hoop. Veel plezier nog en we volgen jullie op de voet! Je kouwe zuster

    Beantwoorden

Geef een reactie