Brokken van Furness Abbey

Samenvatting

Het is regenachtig en we doen een beetje rustig aan na onze wandeling van gisteren. We blijven dus een dagje op de camping, fietsen rond Coniston Lake en rijden de volgende dag via Furness Abbey terug naar Bowness on Windermere.

Bankholiday

Het is dit weekend bankholiday in UK. Altijd even opletten dan want dan wordt het extra druk op de campings. Op de camping waar wij staan is dat niet anders al is het hier nog erg acceptabel allemaal. Tijdens dit soort weekenden is het wel lastiger om een plekje te vinden.

Terwijl we voor onze camper nog lekker in het zonnetje zitten te lezen arriveren er vier jongelui. Duidelijk de eerste keer kamperen. Ze proberen de koepeltent op te zetten en hebben dat overduidelijk thuis niet even uitgeprobeerd zoals wij dat zouden doen 🙂 De tent zit op zich goed in elkaar maar ze zijn vergeten de diagonale spanbanden vast te zetten zodat ze een heeeeele grote maar platte tent hebben van 50 cm hoog. Ze staan een heel eind bij ons vandaan maar niemand schijnt het te zien of te willen helpen. Het lukt mij niet te blijven zitten dus wandel ik er heen met 40 jaar kampeer ervaring. Thank you so much sir…

Even spanbandje vast en hoep, daar staat ie
John Ruskin

We fietsen een rondje om het meer. Dat is wel heel relaxed. Weinig hoogteverschil en een rustig stukje weg. Aan de overkant van het meer zit Brantwood. Een huis waar John Ruskin woonde. Nooit van gehoord maar hij was een Engels criticus die vooral bekend werd door zijn werk als kunstcriticus en sociaalcriticus. Rondleidingen door zijn huis zijn er alleen georganiseerd. Dat is niks voor ons dus we besluiten om alleen de tuinen met een bezoek te vereren. We betalen 17 euro voor twee tuinkaartjes en 250 hectare tuin.

Met wol bedekt tuintje. Creatief maar nee

We houden het er maar op dat wij in het verkeerde seizoen de tuinen bezoeken want dit is geen aanrader. Slechts 3 cent per hectare kost zo’n kaartje, alleen bossen zijn hier in overvloed zonder dat je daarvoor hoeft te betalen. Op het terras nemen we een kop thee met scones en clotted cream. Die kunnen we dus wel aanraden! Wat een joekels, warm en vers uit de oven met uitzicht op het meer. Samenvattend: Als u rond het meer fietst drink dan gerust thee op het terras van Brantwood maar laat de tuinen voor wat ze zijn.

Aan het eind van de dag gaat het zachtjes regenen. De eerste neerslag. We beseffen dat we best veel geluk hebben deze vakantie. Met een e-boek is het prima uit te houden.

Furness Abbey

De volgende dag regent het nog steeds. Niet hard maar het is wel miezerig. We vertrekken in de richting van Broughton in Furness. Een heel klein dorpje waar we de camper even parkeren. Hier is werkelijk niets te zien of te doen. Haha. We rijden daarom verder naar Furness Abbey.

Furness Abbey

We worden vriendelijk ontvangen door een medewerker die oprecht blij is dat de buitenlandse toeristen de weg weer hebben terug gevonden na Covid. We betalen 10 euro per persoon voor de toegang en dat doen we graag zodat dit soort historische plekken onderhouden kunnen worden. Want het ziet er allemaal keurig netjes uit deze indrukwekkende overblijfselen van een abdij die gesticht is door Stephen, de latere koning van Engeland. Het was een van de grootste en rijkste abdijen in Engeland. Het inkomen van de abdij bedroeg destijds 805 pond per jaar. Dat was toen heel veel geld. En dat is ook wel te zien. Wat een bouwwerk.

Fraaie bogen

Ook deze abdij raakte al snel verstrikt in de religieuze veranderingen van het bewind van Hendrik VIII die brak met Rome en in 1534 werd uitgeroepen tot hoofd van de Church of England. De eigendommen werden geconfiskeerd, de monniken verjaagd en de abdij werd verwoest. Zonde.

We fietsen vanaf de parkeerplaats van de abdij nog even naar het centrum van Barrow in Furness. Nou is een zondag toch al geen ideale dag voor zo’n bezoekje aan een centrum maar Barrow kunt u overslaan bij uw bezoek aan deze regio. Alweer een gratis tip 🙂

Camping ervaringen

We rijden terug in de richting van Windermere. Ten zuiden daarvan ligt Park Cliffe en Caravan estate. Wij melden ons bij de receptie en ook hier is er overduidelijk plaats, zeker voor een nacht. En voor de tweede keer deze vakantie geeft men aan dat ze vol zitten. Ik vind het echt ongelofelijk. We hebben deze ervaringen in UK alleen met wat grotere commerciële campings. Op kleine (boeren) campings is het nooit een probleem. Jammer, ondanks de prachtige regio doet het wat afbreuk aan ons beeld over de UK.

We rijden door en zetten de camper weer op de camperplaats in Bowness on Windermere waar we al eerder stonden. We betalen hier 6 pond voor 12 uur. Een rustig plekje en prima voor een nachtje.

Camperplaats Bowness on Windermere

One thought on “Brokken van Furness Abbey

Leuk als u een korte reactie geeft op ons blog