#18 | Bubbels in Reims

Samenvatting

Gisteren ging niet helemaal zoals gepland. Laat vertrokken, geen goede overnachtingsplek kunnen vinden en dus weinig activiteiten. Vandaag maken we een Tour du Champagne in Reims en bekijken we de ruïne van de abdij van Vauclair.

Vorig jaar was ie nog goed

We vertrekken wat aan de late kant en alles bij elkaar is het toch rum twee uur rijden. We rijden eerst naar de camperplaats in Mareuil sur Ay. Daar stonden we in 2017 ook. Vreemd dat je soms andere herinneringen hebt aan zo’n plekje. Toen waren we er midden in de winter en was het prima. Nu vinden we het eigenlijk maar niets. Dicht op elkaar en er is geen sfeer. Misschien zijn we wel een beetje verwend de afgelopen weken. We eten er een broodje en besluiten op zoek te gaan naar een adres van France Passion. Bij een Champagneboer. Dat moet leuk zijn en er zijn voldoende mogelijkheden in deze omgeving.

France Passion

Adres nummer 1 blijkt eigenijk een commerciële camping te zijn. Dicht op elkaar op het asfalt is niet wat we willen. We rijden naar adres nummer 2 op ongeveer tien minuten rijden. Daar is het best mooi maar niet bijzonder. Je staat daar niet tussen de druiven maar in de achtertuin van de familie. De familie is echter op vakantie. Ja dat kan ook gebeuren in deze tijd. We rijden dus naar adres nummer 3. Daar begrijpen ze niet wat we komen doen. Maar dan opeens. “Dormir”. Ze haalt haar auto weg voor de garage waar wij vervolgens mogen staan. Dat is ook al niet wat we zoeken. We besluiten na anderhalf uur toch maar naar een camping te rijden. Ik tik natuurlijk het verkeerde adres in en we komen uit bij een camperplaats die ook nog eens is opgeheven. Soms zit het mee en soms even niet 🙂 Aan het eind van de middag komen we aan op de Municipal van Epernay. Het kan voor een nachtje maar dit is het ook niet hoor. Onze conclusie: Best lastig om een leuk plekje te vinden in deze toeristische regio.

Municipal Epernay
Epernay

Al met al dus een beetje een verloren dagje maar goed dat gebeurd elke rondreis wel een keer en dat is het risico van ongepland op vakantie gaan. We fietsen nog wel naar Épernay. Je moet toch een keer de Avenue de Champagne gezien hebben. Zeg maar de Kalverstraat van het Franse Monopoly. Checked !

De Kalverstraat uit Monopoly

U snapt het waarschijnlijk wel of heeft het hier zelf gezien. Decadentie ten top. Wat een huizen en kantoren daar. Mooi hoor maar ook een beetje absurd voor een flesje wijn.

Moët et Chandon ……

We komen het standbeeld tegen van Dom Pérignon. Dat vinden we nu wel weer leuk. Een beetje historisch besef. U kent hem vast wel van Oud en Nieuw. Plop zegt de kurk dan, meestal vijf seconden te vroeg of te laat. Goed om te weten dat het een hele brave man was. Een monnik (werkelijke naam: Pierre Pérignon) uit 1639 en beter bekend als Dom Pérignon. Aan hem wordt de méthode champenoise toegeschreven.

Tot slot maken we een foto van het torentje van Castellane. Ook al zo bekend van de etiketten. Mooi productiegebouw !

Castellane
Champagne tour

De volgende dag rijden we naar Reims. Daar waren we ook al eerder tijdens de winter van 2018. De geplande champagnetour mislukte toen omdat die er in de winter kennelijk niet zijn. We gaan dus herhaling. Net als toen parkeren we de camper bij het stadion. Dat kan daar uitstekend en vervolgens kun je lopend, of net als wij op de fiets de stad in.

Goed plekje voor de camper

We willen dus een champagne tour gaan doen. Niet zozeer vanwege het glaasje champagne wat je na afloop krijgt. Ook niet omdat we enorme fan zijn van dat drankje. Wel zijn we geïnteresseerd in alle mogelijke productieprocessen en dus ook in die van champagne maken. Er zijn veel excursies te koop op dat gebied. De één nog duurder dan de andere. Bedragen ruim boven de € 100 per persoon zijn geen uitzondering. Wij gaan naar GH Mumm. Misschien niet zo heel bekend maar wel een echt leuke excursie. Met champagne aan het einde en een stukje kaas en dat voor slechts € 28 per persoon. Als u in de buurt bent echt doen want het is gewoon indrukwekkend om een keer door die kelders te lopen! Wel even reserveren vooraf via Internet. Dat kan meestal de dag ervoor nog.

Mumumumum

We zijn wat aan de vroege kant en daarom bezoeken we eerst de foujita kapel die daar om de hoek zit. In de kapel zijn fresco’s te zien van Tsuguharu Foujita. We betalen € 5 per persoon. Best een mooie kerkje dat wel erg vol zit met fresco’s. Het hele verhaal uit de bijbel is in fresco’s uitgebeeld. Het valt op dat alle gezichten een beetje boos kijken. Zelfs bij de geboorte van Jezus ….dat vinden we nu weer een beetje vreemd.

Geboorte, Kruisiging en Avondmaal
Making bubbels

Vervolgens melden wij ons bij de champagneboer. We krijgen een Engelstalige rondleiding samen met acht andere gasten. Alles wat te zien is zit daar onder de grond. In korte broek is dat overigens best te doen voor u informatie. We horen hoe de champagne wordt gemaakt. Van de verschillende druivensoorten tot en met het bottelen. Erg interessant en toch anders dan we hadden verwacht. Wat een hoop werk voor zo’n flesje bubbels.

Alle soorten flessen
De verschillend fasen van kantelen
De champagne kelder. Oudste is uit 1893

Onder de grond zitten werkelijk kilometers lange kelders. Ongelofelijk als je dat ziet. En overal ligt champagne terwijl dit nog maar één leverancier is. Niet voor niets zegt men dat de straten hier meer waard zijn dan de Champs Elysee.

Ziet u het eind van deze gang. Wij niet
Drinking bubbels

We sluiten af met een glaasje champagne uit 2012 met een stukje kaas. Dat doen al die huizen op dezelfde manier overigens. Op een terras met parasols en plastic stoelen. Ziet er ook overal hetzelfde uit 🙂 De soort champagne die je krijgt is afhankelijk welke ticket je hebt gekocht. Wij houden eigenlijk niet zo van champagne maar deze uit 2012 is best wel lekker 🙂

Proost om 12:30 uur
Overal hetzelfde uiterlijk, weinig origineel

Nadat de bubbels naar ons hoofd zijn gestegen doen we nog even een rondje Reims. We zien achtereenvolgens de Romeinse Poort, het stadhuis en de kathedraal.

Romeinse Poort
Stadhuis
Kathedraal

De kathedraal is echt heel erg groot. Wist u dat hier alle Franse koningen zijn gekroond ? Dus niet zoals veel mensen misschien denken in de Notre Dame in Parijs, maar hier dus. Reims is in ieder geval een stad om te bezoeken als u in de buurt bent.

De eerste wereldoorlog

We rijden nog wat verder naar het noorden en geen poging meer om bij een Franse champagneboer te overnachten. Onderweg komen we in ieder dorp monumenten tegen uit de eerste wereld oorlog. Dat leeft hier nog heel erg. Wij stoppen bij één van die monumenten. Hier werd in de tijd van de Romeinen al gevochten, Hier had Napoleon zijn laatste overwinning voor hij werd verslagen in Waterloo en hier leden de Fransen in 1917 een verpletterende nederlaag tegen de Duitsers. Mooi dat het hier na 100 jaar nog zo netjes wordt onderhouden.

Stele des Basques

We komen uit op Parking Lac de l’Ailette. Een aanrader wat ons betreft. In het verder saaie noord Franse landschap is dit een mooi stukje natuurgebied.

Parking Lac de l’Ailette

Er zijn hier vier aangewezen plaatsen maar er is voldoende ruimte voor meer campers. We maken een kleine fietstocht over alweer een Voie Verte. Ditmaal naar de ruïnes van Abbaye de Vauclair. Van deze voormalige abdij is niet veel meer over. Wel mooi om dit nog te kunnen zien. Het doet een beetje Iers aan. We zagen in Ierland in 2017 dat daar heel veel van dit soort resten staan. Wij houden daar wel van 🙂

Abbaye de Vauclair

Eén gedachte over “#18 | Bubbels in Reims

Geef een reactie