Ierland

Dit is het eerste van totaal 21 blogs over onze zomer reis naar Ierland in 2017. Een overzicht van alle blogs kunt u hier vinden. Onderaan elk blog kunt u doorklikken naar het volgende blog van deze reis. Onze eerste reisdag was: 1 | Onderweg naar Ierland.

Samenvatting

23 dagen onderweg |  3800 km gereden |  343 km gefietst

We begonnen met een overtocht van Rotterdam naar Harwich en aansluitend van Fishguard naar Roslare. We reden de Ring of Hook en bezochten de wereld beroemde Cliffen van Moher. In Derry en Belfast verbaasde we ons over de tweedeling die er nog steeds is. Op de terugweg reden via Liverpool en Cambridge

Algemeen

Ierland en Noord Ierland hebben veel weg van Zuidwest Engeland. Een aantal bergen zijn echter hoger. De kust is ruig en er is veel te doen. Fietsen en wandelen kan in overvloed en natuurlijk is Ierland rijk aan historie. In bijna elke plaats staat wel een ruïne van een kasteel, kerk of abdij.  Wij bezochten een aantal prachtige natuurgebieden aan de Wild Atlantic Way in Ierland en aan de Causeway Coast Route in Noord Ierland. Verder brachten we een bezoek aan Cork, Derry en Belfast. Op de terugweg bezochten we Liverpool en Cambridge in de UK.

Het weer

Dat is natuurlijk altijd de belangrijkste vraag als mensen naar Ierland gaan want Ierland staat bekend om het slechte weer. Het antwoord is simpel. De verhalen daarover kloppen. Het weer is gewoon slecht. Bij ons was het slechter dan we ooit hebben gehad in Noorwegen of in Schotland. Misschien hadden wij pech. Het is af en toe best frustrerend dat je niet kan doen wat je had gepland. Maar laat je er niet door weerhouden ! Ierland is mooi en alleen al door het wisselvallige weer moet je daar gewoon 2 of 3 keer naar toe om alles te kunnen zien.

Fietsen en wandelen

Met E-bikes is het prima fietsen. Er zijn op verschillende plekken fietsroutes uitgezet. Op gewone fietsen lijkt het ons geen pretje om gewoon een lekker stukje te gaan fietsen al zijn er regio’s waar dat wel kan. Er zijn ook veel wandelmogelijkheden waaronder een aantal mooie tochten in de bergen. Daarvoor heb je dus wel redelijk weer nodig anders zie je niets door de mist. Het is ons deze vakantie daarom helaas niet gelukt om in de bergen te wandelen.

Campings

Er zijn voldoende campings in de regio. Gemiddeld betaalde wij rond de 30 euro per nacht wat wij relatief duur vinden. We hebben een aantal nachten op een vrije plek gestaan. Meestal direct aan het strand. Dat is gratis en je staat op hele mooie plaatsen. Het kan er wel hard waait zodat je camper een beetje heen en weer kan schudden als je slaapt. Op de parkings bij de baaien en stranden komen veel lokale bewoners een poosje in de auto zitten, vaak met draaiende motor om even te kletsen of te roken. Dat kan wel eens storend zijn zeker als dat na 22:00 uur is.

Rijden

De wegen zijn redelijk maar smal. Vijf meter breed is veel voorkomend. Daar mag je dan volgens de bordjes 100 km/h. Met 2,35 meter breed exclusief spiegels is dat een beetje eng af en toe. Tegenliggers komen met 80 km/h op je af en ‘duiken’ het gat in tussen je camper en de muur aan de andere kant. Dat zorgt voor een gespannen manier van rijden.

Veel toeristen worden met bussen vervoerd naar de verschillende activiteiten. Op een aantal schiereilanden daarvoor regels. Op de Ring of Kerry rijden ze bijvoorbeeld allemaal tegen de klok in maar de op Slea Head Drive rijden ze weer met de klok mee! Door de smalle wegen is het aan te bevelen om dezelfde richting te rijden als de bussen anders moet je elkaar telkens passeren. Wij hebben het zelf uitgeprobeerd en tegen de bussen in rijden bevalt echt niet !

De route en de overtocht

Wij reden in Ierland ruim 2800 kilometer via onderstaande route. Klik op de stippen voor de campings of klik op het vierkantje rechts bovenin het kaartje voor een grotere weergave. In UK reden wij nog eens 1000 km. We maakte de oversteek van Hoek van Holland naar Harwich (nacht) en van Fishguard (overdag) naar Rosslare. Terug gingen we van Belfast naar Liverpool (overdag) en van Harwich weer naar Hoek van Holland (nacht). We betaalde ruim € 1000 voor een retour (camper, twee personen, hut voor de nachtboot en korting via NKC). De overtocht maakt je vakantie dus wel wat prijzig. De goedkoopste optie is via Calais en ‘s-nachts naar Ierland. Dan lukt het voor rond de € 600. Dat moet je wel veel meer kilometers rijden en vertrekken op incourante tijden.

Onderaan dit bericht kunt u doorklikken naar de eerste reisdag van deze reis: 1 | Onderweg naar Ierland.. Een overzicht van alle blogs van deze rondreis kunt u hier vinden

4 thoughts on “Ierland

 • 9 september 2017 om 07:55
  Permalink

  Weer een mooi verslag leuk om te lezen en met veel tips.
  Deze reis gaan we zeker ook een keer maken.
  Gr Ronald Oosterdijk

  Beantwoorden
 • 10 september 2017 om 15:27
  Permalink

  Zoals steeds prachtig geschreven. Wou dat ik het kon. Tot het volgend verslag…

  Beantwoorden
 • 12 april 2019 om 12:21
  Permalink

  Mooi verslag Ronald wij gaan in juni 4 tot 5 weken dus ik verheug me er op en mijn vrouw ook .ik heb een 6 meter globe pussel dus dat wordt genieten .ben je nog iets vergeten tijden ierland wat misschien over het hooft gezien hebt heb je daar muggen of iets dergelijks. Groetjes en bedankt Martien .👍🚕🌝🌝🌝🌝👩👦

  Beantwoorden
 • Pingback: Met de camper in Bretagne fietsen we naar Pointe des Espagnols

Leuk als u een korte reactie geeft op ons blog