#17 | De poorten van Langres

Samenvatting

We rijden noordwaarts naar Langres waar we heel vaak voorbij sjeesden. Nu is het tijd voor een bezoekje aan deze stad met zijn 12 vestingtorens, 7 poorten en 3,5 km vestingmuren.

Heerlijk wakker worden

Wat is dat toch lekker wakker worden op een plekje waar het rustig is en waar je het meest prachtige uitzicht hebt wat je maar kan wensen als je ‘s-morgens je camperdeur open doet.

Goedemorgen !
Langres

Over de route naar Langres is niet veel te vertellen behalve dat er wederom gedoe was met betalen van de péage vanwege de betaalautomaat. Vreemd want dat hadden we in eerdere jaren nooit. Bezuinigingen of toch sabotage van die gele hesjes.

Rond het middaguur zijn we al in Langres. Als je daar aankomt is het even vreemd. Wij komen aan vanuit het zuiden en je verwacht een vestingmuur met poort en die zie je dus al snel. Aha denk je dan. We zijn er.

Duidelijk de ingang van de vesting. Toch ?

Als je daar voorbij bent kom je in een verpauperd gebied. Voormalige kazernes lijken het. Een gemiddelde architect zal hiervan beginnen te glunderen want van dit soort gebouwen kun je hele dure appartementen maken in Nederland. In Langres is daar kennelijk geen markt voor. Het staat leeg.

Oude kazernes. Prachtig hoor !

Na ongeveer 1000 meter volgt een tweede poort. Huh? Gaan we nu de stad al weer uit dan? Verwarrend natuurlijk. Ik ben in staat om direct af te remmen, maar dat is natuurlijk gevaarlijk. We rijden dus gewoon door poort nummer 2.

Poort 2

Als je dan denkt dat je het hebt gehad dan zit je dus behoorlijk mis. Dan begint het pas. De eerste twee poorten tellen niet eens mee in de statistieken van de stad: met 12 vestingtorens, 7 poorten en 3,5 km vestingmuren. We rijden dus richting de eerste ‘echte’ poort van Langres.

Porte des Moulins

Een echte camperaar (en dat ben ik) laat het echt wel uit zijn hoofd om door zo’n poort een vestingstad in te rijden, maar onze navigatie richting de camping zegt onverbiddelijk: Rechtsaf slaan ! We hebben 3500 kg, 7.50 meter lengte en zijn 2,45 breed, ik twijfel dus. Kunt u het zich voorstellen ?

Porte des Moulin

Maar allez. De hoogte is prima en de breedte moet ook kunnen en de navigatie heeft altijd gelijk, dus we rijden onder de poort door de stad in. Daar volgen we meteen de bordjes camping en gaan we linksaf in plaats van het centrum in. Camping Navarre ligt zo’n beetje op de stadsmuur. Als je een beetje geluk hebt (en dat hebben we) sta je vooraan en heb je zicht op het prachtige dal dat zich voor je uitstrekt. We betalen € 19 voor een nachtje inclusief elektriciteit.

Da camping
En wat een uitzicht toch weer
Cathédrale Saint-Mammès

We zetten de camper neer en beginnen meteen met de stadswandeling. We zullen er wel nooit aan kunnen wennen maar in heel Frankrijk is er nog een ruime middagsluiting. Tussen 12:00 en 14:00 uur kun je er een kanon afschieten. Dat valt dus een beetje tegen. Terrasjes leeg, winkels dicht. Saai hoor. We bezoeken de imposante Cathédrale Saint-Mammès de Langres. Wat opvalt zijn de enorme grote deuren. Binnen is de kerk sober maar door de glas in lood ramen valt het licht erg mooi naar binnen.

Plaatje
Inderdaad een beetje sober
Le rempart

Na een kort rondje gaan we terug naar de camper. Straks maar een nieuwe poging. Rond etenstijd gaan we dus weer terug. Nu is het veel drukker, Terrasjes zitten vol en de toeristenindustrie doet zijn werk zonder dat het storend is, zoals bijvoorbeeld recent in Wenen wel het geval was. We besluiten de vestingwal (le rempart) te bekijken. Dat kan op verschillende manieren. Lopend is de meest gekozen methode. Op een goede tweede plaats komt dan de toeristenshuttle 🙁

Ellendige dingen en niet eens elektrisch !

Op plaats nummer drie komt dan de elektrische huurfiets. Leuk voor een gezin maar ik heb een keer eerder op zo’n ding gezeten en dat doen we dus maar niet meer 🙂

Wel elektrisch en lol voor de kinderen

Wij gaan vanzelfsprekend met onze eigen fiets 🙂 Dat kan dus heel goed en mag ook gewoon. Anders dan in Annecy gaan we deze keer tegen de klok in. Het is een must do in deze stad. Het is een schoonheid aan de ene kant terwijl veel gebouwen slecht onderhouden zijn. Best wel zonde hoor.

Breed fietspad
Veel slecht onderhouden gebouwen
Funicular

Langres heeft al heel lang zijn eigen funicular. Een funicular is een treintje dat je naar boven brengt. Meestal naar een fort of vesting en meestal dus met een ketting of tandrad. De oude funicular van Langres staat sinds kort op de vestingwal. Het lijkt erop alsof de oude route naar boven gerenoveerd wordt. Dat is weer een goed plan ! Ondertussen is er een hypermoderne nieuwe funicular gemaakt. Handig als je elke dag naar boven moet maar dit is dus wel een beetje teleurstellend bij zo’n mooie oude stad.

De oude funicular. Prachtig
Een soort pausmobiel. Afschuwelijk !

Na 3500 meter fietsen zijn we weer rond. Op de vestingwal voor de camper eten we macaroni met een prachtig uitzicht !

One thought on “#17 | De poorten van Langres

  • 31 juli 2019 om 08:17
    Permalink

    Als je onderaan Langres, totaal uitgeput van het weer en van de steile weg er naar toe met je fiets in de pausmobiel kan is dat toch wel heel fijn😂😂!

    Beantwoorden

Geef een reactie