Fietsen over de Voie Verte

Samenvatting

We fietsen vandaag ruim 80 kilometer en dus eigenlijk een beetje teveel. Het is een hele mooie tocht over de Voie Verte, de voormalige spoorlijn tussen Macon en Chalon sur Saône.

Parkeren en op de fiets

We betalen de camping en rijden de camper ongeveer 100 meter verderop naar de parkeerplaats van de huisarts. Daar laden we de fietsen uit voor een fietstocht over de Voie Verte. Deze fietstocht mogen we niet missen volgens de website dus we zijn erg benieuwd. Het is een vrijlopend fietspad van totaal 74 kilometer lengte. We zijn niet van plan zoveel te fietsen maar uiteindelijk komt er toch ruim 80 kilometer op de teller te staan 🙂

Over oude spoorbruggen
Historie

De oude spoorlijn was een onderdeel van de route van Roanne naar Chalon-sur-Saône en is op 20 oktober 1888 geopend. Het traject van Parijs naar Lyon en verder richting de Middellandse Zee reed ook over deze spoorweg. In 1968 gingen de laatste passagiers over de lijn en in 1992 de laatste goederen. Sinds 1997 kan er worden gefietst. Goed gedaan Frankrijk !

Onderweg kom je door naamloze gehuchten

Volgens de internet is het fietspad ideaal voor gezinnen. Dat klopt wanneer je het over de drukte hebt. Er komen alleen fietsers dus het is absoluut veilig voor jong en oud. Hoewel het traject redelijk vlak is maakte wij toch 450 hoogtemeters over 80 kilometer. Het is dus niet erg stijl maar dat voel je best wel in je benen. Gezinnen opgelet dus !

Langs het fietspad nog veel oud spul
Stationnetjes en spoorhuisjes

Langs de gehele route kom je de oude spoorhuisjes en stationnetjes nog tegen. Sommige zijn in gebruik als woning, sommige als restaurant en sommige als fietsverhuur. Het is een leuk gezicht al die hergebruikte gebouwen. Hoewel er van het spoor zelf niet zo veel meer te vinden is, is het wel heel duidelijk waar het spoor liep. Langs de route zijn er overigens ook meerdere camperplaatsen waaronder een bij het station van Saint-Gengoux (aanrader !)

Het oude station Saint-Gengoux (nu fietsverhuur)
Spoorhuisje in Saint-Boil
En de voormalige bagagerie (nu jeugdherberg)

Uiteindelijk is het vanaf Cormatin waar we zijn gestart toch nog ruim 40 kilometer naar Chalon sur Saône. Eigenlijk net ietsje te ver voor een dagtochtje. In Chalon sur Saône lunchen we op het terras met uitzicht op het oude hospitaal langs de rivier. Verder is er niet veel te doen in de stad. Op maandag is alles namelijk dicht 🙁

Chalon sur Saône
Batterijstress

Voor de terugweg hebben we eigenlijk iets te weinig stroom over in onze batterijen van de e-bike. Fijn hoor die ondersteuning maar met een lege batterij is het heel zwaar fietsen ! Dat moet je niet hebben en zeker niet als je dan ook nog af en toe een beetje moet klimmen. We zijn dus zuinig met onze ondersteuning maar moeten daardoor wel wat vaker rusten. We zijn tenslotte geen 18 meer hé. Poe poe.

Tussen de druivenranken door
Hoe maak je wijn

Een deel van de route loopt tussen de toekomstige Bourgogne wijn door. We kijken eens goed maar er zit geen enkele druif aan deze ranken. Waarschijnlijk zijn ze nog te jong. Als we in Buxy zijn komen we langs een voormalige laad- en losplaats voor de wijnen. Daar hangen leuke prenten over het proces van wijn maken. Klikt u op de foto’s voor een vergroting.

Camperplaats langs het spoor

Na vierenhalf uur fietsen over de Voie Verte zijn we weer terug bij de camper. We zijn nu toch wel een beetje moe. We gaan naar een locatie van France Pasion op slechts 15 minuten rijden. Ditmaal zijn we te gast bij Pascal Degueurce, een wijnboer uit Culles les Roches. Helaas hebben we hem niet gezien of ontmoet maar we hebben wel weer een fantastische plek. Als we de informatie lezen blijkt dat we ook hier aan een voormalige spoorlijn te staan. Hoe leuk is dat ?

Achter de camper liep het oude spoor
en wat een uitzicht !

Na het eten kunnen we het niet laten om toch nog even de fiets te pakken en naar het Viaduc de Crainseny te fietsen dat twee kilometer verderop ligt. Dit voormalige treinviaduct is natuurlijk een plaatje om te zien. Het is nu een fietspad.

Hoog joh
Mooi zo in de zon

Wederom een ongepland maar erg leuk dagje. Het is een aanrader voor iedereen die hier in de buurt is. Fietsen kun je langs het traject dus ook huren. Doen !

2 thoughts on “Fietsen over de Voie Verte

Leuk als u een korte reactie geeft op ons blog