Oud spoor langs Loch Linnhe
Samenvatting
We stellen ons plan om naar de stoeltjeslift te fietsen bij en kiezen voor een alternatieve fietstocht. Dat blijkt geen slechte keuze want fietsend over een voormalige spoorlijn langs Loch Linnhe zien we hele mooie Schotse landschappen aan ons voorbijgaan.
Hollanders fietsen overal
Wij fietsen overal. In alle landen en in alle steden. Als je voorzichtig bent en iets minder assertief bent dan je in Nederland misschien zou doen dan kan dat ook op een veilige manier. Vandaag willen we naar de stoeltjeslift fietsen vanaf de camping. Een tochtje van ongeveer 25 kilometer. Die gaat alleen over de doorgaande weg richting Fort William. Deze weg is smal, druk, heeft veel vrachtverkeer en er wordt (te) hard gereden. Voor de eerste keer in ons camper bestaan kiezen we ervoor om daar niet te fietsen. Het voelt gewoon niet goed. We kiezen een alternatief en dat blijkt geen slechte keuze.
Oud spoor
Wij houden ervan om over oud spoor te fietsen. We fietsten zo al in Frankrijk, In Luxemburg en vorig jaar in het Lake district over een voormalige spoorlijn. Deze fietspaden zijn altijd redelijk vlak en lopen altijd door mooie, afgelegen gebieden. Vandaag fietsen we over het voormalige spoor van Ballachulish naar Oban. Dit spoor was in gebruik van 5 Juli 1865 tot 31 December 1922. Tegenwoordig is het een fietspad en wat voor één. In tegenstelling tot de meeste wegen is het strak glad geasfalteerd. Het loopt voor een groot deel langs Loch Linnhe. Een echte aanrader !

Afwisselend
Het spoor kronkelt door het landschap heen. Vaak langs Loch Linnhe maar af en toe gaat het daar weer ietsje vanaf waardoor je opeens in een heel ander deel van Schotland komt. Dorpjes zijn er onderweg nagenoeg niet. De spoorlijn was volgens Wikipedia een reguliere personen spoorlijn maar waar die mensen dan vandaan kwamen is ons een raadsel. Het enige gehucht dat we onderweg tegenkomen is Kentallen. Daar vinden we ook één van de weinige overblijfselen van de oude spoorlijn. Wat precies dat staat er dan weer niet bij. Dat is jammer. Wij denken dat het werd gebruikt voor het laden van kolen of van water voor de stoomtrein. Weet u het misschien ?

Na Kentallen verlaten we een stukje het Loch en rijden we ineens door de heuvels en bossen. Hier wordt duidelijk aan natuurbeheer gedaan. Overal hangen grote nestkasten. Wij denken voor uilen. Ook zien we dat hier de wilde schotse kat nog leeft. We roepen nog poes, poes, poes maar hij (of zij) laat zich niet zien. Daarom maar een plaatje van internet 🙂

Stalker Castle
Na 32 kilometer fietsen komen we aan in een dorp met de naam Appin. Nou is dorp een heel groot woord voor een aantal verspreide huizen maar goed. Belangrijkste is dat er een cafe is waar kunnen lunchen. Dit maal niet in een restauratiewagen zoals gisteren maar met uitzicht op Stalker Castle. Dit kasteel is geheel omsloten door het water van Loch Laich en ligt er idyllisch bij. Omstreeks 1320 werd er voor het eerst op het eiland gebouwd door de clan MacDougall. Het kasteel is nog steeds prive bezit maar een handige locatie lijkt het ons niet. De naam Stalker is ontleend aan het Schots-Gaelische woord ‘stalcaire’, dat jager of valkenier betekent.

Loch Laich
Stalker Castle ligt in Loch Laich, een zijtak van Loch Linnhe. Het is er niet diep en door het beperkte getijde verschil is er een mooi kwelder landschap ontstaan waar we natuurlijk even overheen moeten vliegen. We filmen ook Stalker Castle en wat paardjes. Mooie beelden zijn het weer geworden als zeggen we het zelf. Beleeft u het weer met ons mee? 64 kilometer fietsen in bijna 2 minuten.
Volgens Wikipedia was het een reguliere personenlijn
Dank je wel Hans. Ik kon het zo snel niet vinden. Aangepast in de text 👍
Wauw, en dan al zo handig met het besturen van de drone . Heel mooi hoor.
Pingback: met d campeaken we een rondreis door zuidwest Schotland