De orde van Cluny

Samenvatting

We bezoeken een Plus Belle Village en de voormalige orde van Cluny, die een belangrijke politieke rol speelde in de ontwikkeling van West Europa.

Regen

We hebben de eerste regen van de vakantie. Als we het weerbericht mogen geloven ook meteen de laatste. De spetters vallen tot ongeveer 10:00 uur uit de lucht dus we hebben de tijd om ernstig uit te slapen. Daar maakt een niet nader genoemde helft van de bemanning dan ook gretig gebruik van. Daarna vertrekken we in de richting van Oingt.

Oingt

Vraagt u ons niet hoe dit moet worden uitgesproken. Het is in ieder geval een Plus Belle Village.

Zicht op Oingt

Oingt ligt op een heuvel midden in de Bourgogne streek van Frankrijk. Temidden van de wijnranken zie je het dorp liggen, opgebouwd uit gele stenen die zo kenmerkend zijn voor de huizen hier. Het is een toeristisch dorpje waar vooral kunst aan de man wordt gebracht.

Uitzicht over de wijnranken vanuit het dorp

Het dorpje bestaat uit smalle en stijle straatjes. In de winter bij sneeuw kun je hier dus niets, want strooiwagens kunnen er niet in en je ligt in no-time onderuit en dan glij je als vanzelf naar beneden. Gelukkig is het vandaag 19″C boven nul, zodat we het dorp veilig kunnen verkennen. Meest indrukwekkend vinden wij de eenvoudige kerk. Bescheiden maar wel erg mooi.

Ook al zo’n leuke kerkdeur

Binnen is het is eenvoudig ingericht met een rijtje stoelen en slechts een paar attributen, zonder ook maar enig goud. Er staat wel een leuke selfie van mijnheer pastoor.

Het interieur
Selfie van mijnheer pastoor ?
Lerend vermogen ?

Vervolgens rijden we via de péage weer een stukje naar het noorden. Als we moeten betalen staan we vanzelfsprekend in de verkeerde rij. Heeft u dat nou ook of kiezen wij altijd verkeerd ? Het blijkt maar weer eens hoe mensen op de auto pilot acteren. Er staan 5 auto’s voor ons. Het duurt lang dus ik kijk wat er gebeurd. In de eerste auto zit een mevrouw. Ze heeft moeite met betalen met haar creditcard, dat is wel duidelijk. Bellen met de hulplijnen dus. Uiteindelijk probeert ze uit te stappen wat natuurlijk niet lukt want als je naast zo’n betaalapparaat staat dan krijg je je deur niet open. Gedoe! Als ze zich uiteindelijk uit de auto heeft gewurmd moet ze haar creditcard in het bovenste deel van de automaat stoppen, u weet wel dat deel wat normaal gebruikt wordt door vrachtauto’s. Daar kan ze alleen net niet bij want ze is maar 1,55 meter hoog….. Best een koddig gezicht. Het lukt uiteindelijk en hopla. Na 5 minyten gaat zowaar de slagboom open. Auto nummer twee gaat vervolgens identiek aan de gang. Pardon? Weer lukt het betalen niet met de creditcard in de onderste automaat. Bellen met de assistent en weer eruit wurmen en dus weer betalen in het bovenste deel voor de vrachtauto’s. Goed, wat zou u doen? U begrijpt het waarschijnlijk wel. Auto’s nummer 3, 4 en 5 herhalen alles op exact dezelfde wijze terwijl toch wel duidelijk is dat de onderste betaalautomaat kaduuk is !! Wij kijken met enige verbazing naar dit hele schouwspel. Helaas sta ik vast, ik kan niet achteruit want daar staan allemaal auto’s. Na 30 minuten uit de rij en neem een andere betaalpoort.

De abdij van Cluny
De abdij

We bezoeken de tweede abdij tijdens deze vakantie en alweer één die wordt gerestaureerd. Wij hadden er nog nooit van gehoord maar de voormalige orde van Cluny en met name de abdij in het gelijknamige dorp heeft een belangrijke rol gespeeld in Europa. De abdij is opgericht in 909 na Chr. Het was tot aan de bouw van de Sint Pieter de grootste kerk ter wereld ! Nou ja. Dat geloof je bijna niet omdat er nu nog maar 10% van de abdij over. De restanten worden sinds kort gerestaureerd. Wij mogen de voortgang bezichtigen voor € 9,50 per persoon.

De ingang

Als je binnen bent zie wel je hoe groot het ooit is geweest. Zonde dat het allemaal verwoest is tijdens de o.a. Franse Revolutie. De restauratie is nog in volle gang. Het geeft wel een beetje raar beeld. Alles wat is gerestaureerd is namelijk toegankelijk maar staat leeg. Je loopt dus door een prachtig maar leeg gebouw heen.

Mooi maar leeg
Ook mooi en ook leeg

We zien uiteindelijk ook hoe het gebouw, zeg maar in “oorspronkelijke staat” er uitziet. Goed dat er geld is om dit op te knappen. De orde van Cluny komt er waarschijnlijk niet meer terug.

Nog niet mooi maar wel leeg
Cormatin

Na ons bezoek is het al bijna 16:00 uur en dus de hoogste tijd om een pleisterplaats te zoeken. We stoppen in Cormatin op Camping Le Hameau des Champs. Een keurige camping waar we het best een nachtje vol kunnen houden.

Camping Le Hameau des Champs

Langs de camping loopt het fietspad Voie Verte. Volgens de website mogen we deze niet missen. Morgen gaan we dus maar een poging doen.

Leuk als u een korte reactie geeft op ons blog