De verlaten Abdij L’Éttanche

Samenvatting

We rijden vanuit Nederland naar Frankrijk en bezoeken een oude verlaten abdij uit de 12e eeuw. We overnachten bij een adres van France Passion en maken een fietstocht naar Champlitte

Eerste dag

Dit is het eerste blog van deze rondreis. Maar wat moet je in hemelsnaam schrijven over een wat saaie eerste dag waar we veel kilometers proberen te maken? De gemiddelde lezer zit vast niet te wachten op ons inspirerende verhaal over de koffie bij La Place en ook niet op het goedkoop tanken in Luxemburg (al scheelt dat overigens wel € 35 op een tank diesel ten opzichte van tanken in Frankrijk). Ik schrijf dus maar een stukje over de camperplaats in Lachaussée waar we uiteindelijk de eerste dag uitkomen en over ons bezoek aan de verlaten abdij van L’Ettanche.

Camperplaats Lachaussée
Lachaussée

We rijden een heel eind en komen de eerste dag rond een uur of vier aan op de camperplaats. In de tuin van een restaurant kunnen we gratis en voor niets overnachten. Met een ontzettend fijn uitzicht over het meer. Dat kan dus gewoon in Frankrijk. Er zijn hier geen voorzieningen met uitzondering van een toilet dat overdag open is. Maar dat maakt ons helemaal niets uit. Omdat we redelijk laat aankomen en we nog een beetje moeten bijkomen van een heel jaar hard werken besluiten we om verder niets te doen. Morgen is er weer een dag 🙂 We lopen nog wel even naar de wat vervallen kerk in het piepkleine en uitgestorven dorpje. Jammer dat de kerk gesloten is. De kerkklok maakt wel een mooi geluid.

L’eglise
L’Éttanche abbey – de verlaten abdij

Na een rustig nachtje rijden we de volgende dag ongeveer 20 kilometer verder naar de verlaten abdij van L’ Éttanche. Eén van de vele verlaten abdijen in Frankrijk die op onze bucketlist staan. We hebben nu eenmaal iets met oude zooi 🙂 De navigatie probeert ons tot twee maal toe een onverharde weg op de sturen als we nog ongeveer 4 kilometer van de abdij af zijn. Dat gaat niets worden. We parkeren de camper daarom voor de Mairie in Creuë en pakken vanaf daar de fiets. Het gaat wel even stijl omhoog en over een onverharde weg. Het is maar goed dat we dat niet met de camper hebben gedaan.

Geen weggetje voor de camper

De verlaten abdij is een voormalig klooster dat is gesticht in de 12e eeuw. Het is nu zwaar vervallen en wordt momenteel gerenoveerd. Verboden toegang staat er. Ja doei, we hebben net 20 kilometer omgereden.

Mooi klooster was dat ooit

Dat opknappen gaat kennelijk langzaam als blijkt dat er al twee jaar aan wordt gewerkt. Het wordt overigens wel weer mooi. We lopen een rondje en maken in ons Mavo Frans een praatje met de voorman. We begrijpen al snel dat het veel geld kost 🙂 Tja, je kan zeggen wat je wilt maar we maken hier gewoon een praatje in het Frans ! Hij spreekt zelf geen woord Engels dus veel anders dan in het Frans zit er niet in. Trots laat hij wat foto’s zien van de renovatie. Wat een aardige en trotse man !

Wel wat onderhoud nodig
Lorraine

We fietsen naar de camper terug. Feitelijk kun je dit ook prima wandelen. Het is precies 3,5 kilometer tussen de landgoederen door vanaf de parkeerplaats. We vervolgen onze reis naar het zuiden en rijden door de Lorraine. We reden hier al eerder in de winter van 2017. Het is niet ons favoriete landschap. Veel landbouw (graan en zonnebloemen) en het ene na het andere uitgestorven dorpje zonder winkels of terrasjes. Een beetje saai dus hoewel de zonnebloemen natuurlijk wel altijd leuk zijn.

Zonnebloemen
France Passion

Tegen vier uur komen we aan in Fouvent le Haut op een camperplaats van France Passion. Als je lid bent (en dat zijn we) kun je bij heel veel particulieren in Frankrijk gratis overnachten. Vandaag staan we bij de watermolen van Rosmarie Peter. We kwamen op dit adres via een reisverslag van Hans Koolmees. We worden vriendelijk welkom geheten en krijgen een mooi plekje. Net na ons arriveren Marjan en Mart, ook met een camper en wonend in Lelystad. Geen probleem want er is hier plaats genoeg.

Camperplaats Ancien Moulin
Pizza

Na een bakkie koffie stappen we op de fiets voor een ritje door de omgeving. Het is een glooiend landschap met nog altijd veel akkerbouw. De dorpjes onderweg zijn ook hier nagenoeg verlaten. We fietsen naar Champlitte wat nog enige omvang heeft. Daar is zelfs een museum dat om 18:00 uur sluit. het is inmiddels 17:30 uur dus dat heeft niet zo veel zin meer. In Champlitte zijn ook hotelletjes en terrasjes maar zelfs hier blijkt alles gesloten te zijn. Op het plein voor het gemeentehuis staat een mobiele pizza-camper die wel open is. Dan maar een pizza voor het gemeentehuis op een bankje in de zon. Dat is toch ook lekker !

Pizza

We rijden toch nog even langs het museum. Laura klopt nog even op de voordeur bij wijze van grap en prompt wordt er nog open gedaan ook. Helaas zijn ze net dicht maar we krijgen nog wel een foldertje. Haha. Het gebouw ziet er overigens prachtig uit. We zijn benieuwd hoeveel bezoekers hier jaarlijks komen. Ik schat in dat ons blog vaker wordt bezocht…..

Het museum in Champlitte

We fietsen terug over onverharde paden, dwars door het heuvelachtige landschap. Het was een prima dagje. Morgen zakken we verder af richting de Jura

2 thoughts on “De verlaten Abdij L’Éttanche

Leuk als u een korte reactie geeft op ons blog