Champagne

Samenvatting

We bezoeken drie steden in Noord-Frankrijk. Troyes met de vakwerkhuisjes, Reims waar alle Franse Koningen werden gekroond en we verdiepen ons in het leven van Napoleon in Arras.

Troyes

Na een rustige nacht vertrekken we richting Troyes, een ritje van ruim 2 uur door het, inmiddels besneeuwde landschap. We tanken diesel en voor de veiligheid maar weer LPG gas. Verbruik is 6 liter per dag met deze temperaturen.

Tanken in de sneeuw

In Troyes zetten we de camper op een nagenoeg lege parkeerplaats bij een fabriekswinkel en fietsen we de laatste 3 kilometer naar het centrum. We lopen op ons gemak door het enorme grote centrum waar de vakwerkhuizen eerder regelmaat dan uitzondering zijn. Werkelijk alle soorten winkels zitten in zo’n oud pandje, van designwinkel tot tattoo shop.

Echt vakwerk
Verbazingwekkend leuk

We brengen een bezoek aan de Kathedraal van Troyes en steken zoals altijd kaarsjes aan. De Kathedraal heeft prachtige glas in lood ramen.

Mooie stoeltjes, keurig in een rij
Leuk toch?

Het centrum is echt enorm en er lijkt geen einde te komen aan de verschillende huisjes. Leuk om te bezoeken !

Saai

We keren terug naar de camper en rijden nog ruim een uurtje in de richting van Epernay, het epicentrum van de champagne. Onderweg rijden we over de binnenwegen door de tomeloze saaiheid van het Noord Franse landschap.

Echt niets te beleven hier

Een windmolen is hier al een sensatie. En je komt werkelijk niemand tegen. Tot we in de champagnestreek komen. Dan is er opeens weer veel activiteit, zijn er mooie uitzichten en leuke dorpjes.

Mooi hoor die champagne !

We stallen de camper op de camperplek in Mareuil sur Ay. Gratis met een prachtig uitzicht op het water. Er is ook stroom maar dat laten we lekker zitten want dat kost € 5 voor 3 uurtjes. Dat is wel erg veel voor een kWh en we kunnen prima een nachtje zonder.

De camperplaats, wat een plaatje

Laura loopt nog even een rondje voor we gaan eten. Ik zie haar lopen aan de andere kant van het water 🙂

Daar aan de overkant

‘-Nachts worden we gewekt door de vuilniswagen die achter de campers even de kliko’s komt legen…..om 04:30 uur. Knettergek die mannen.

Reims

De volgende dag rijden we naar Reims en parkeren de camper nabij het stadion. We bezoeken als eerste de kathedraal waar nagenoeg alle Franse Koningen zijn gekroond waaronder ook de zonnekoning Lodewijk de XIV. Vreemd idee als je daar loopt.

Fiets kan gewoon voor de deur

De kathedraal is enorm groot en bevat de meeste beelden van alle kerken in west Europa. We lopen een rondje door de stad maar de geplande rondleiding bij champagne producent Veuve Clicquot gaat niet door. Die zijn dicht 🙁 We moeten de proeverij (inmiddels onze favoriete vakantie activiteit) dus ook missen.

Arras

We rijden door naar Arras waar we gaan overnachten en parkeren de camper op de camperplaats in Arras. Nou ja, camperplaats. Dat stelt niet echt veel voor. Parkeerplaats is een beter woord.

Camperplaats Arras

Maar goed, het is wel vlakbij het centrum en kost wederom niets. We hoeven hier alleen maar te slapen. We lopen de 1000 meter naar het centrum en aanschouwen de prachtige pleinen en straten met klokgeveltjes.

Prachtige geveltjes, jammer van al die auto’s
Napoleon

We slaan een bezoek aan de ondergrondse kalksteengrotten over maar lopen naar het Musee Beau Arts. Daar is een tijdelijke tentoonstelling over Napoleon.

Napoleon

Het museum zelf is gehuisvest in een voormalige abdij. Op zich al de moeite van een bezoek waard.

Zie je de monniken al lopen?
Uitzicht over de binnenplaats……..
en dit is dan de binnenplaats, je zou bijna monnik worden als je dit zo ziet

Op de terugweg lopen we weer langs de mooie geveltjes, Napoleon liep hier ook al, wat leuk! Het heeft veel weg van Brugge en van Gent. Ongeveer dezelfde stijl.

We overnachten in Arras en rijden morgen weer terug naar huis na een mooie week

Leuk als u een korte reactie geeft op ons blog