Hondsdolheid van Pasteur

Samenvatting

We slapen ongeveer naast de kerkklok maar gelukkig zijn we zo bewusteloos dat we daar (bijna) niets van hebben gemerkt. We gaan vandaag naar het Dole, de geboorteplaats van Louis Pasteur. U weet wel, van de gepasteuriseerde melk.

Rammeltjes

We zijn al vroeg uit de veren dus na de muesli met vers fruit draaien we om 09:30 al van de camperplaats af. We zwaaien nog even naar Mart en Marjan en na 500 meter…… staan we weer stil. Er rammelt iets en daar kan deze auteur niet zo goed tegen. Laura dus achter het stuur en ik ga op onderzoek uit. Al snel kom ik tot de conclusie dat het wasrek in de garage rammelt. Dat lossen we straks wel even op, ondertussen kan Laura mooi verder rijden 🙂 Wat een luxe. Dat gaan we vaker doen zo’n rammeltje. We rijden ondertussen door de graanvelden en ik tel de rollen hooi.

Graan en nog meer graan
Dole

In een uurtje rijden we naar Dole. Een kleine stad in de Jura. Het wordt weer eens duidelijk dat ze in Frankrijk snappen wat de gemiddelde toerist nodig heeft. Aan de rand van de stad is een zeer uitgebreide en gratis parkeerplaats waar je desgewenst ook mag overnachten. Geen gedoe dus en ook geen gevaarlijke kapriolen in het centrum. Klasse hoor!

Dole
Louis Pasteur

Dole ligt aan de rivier de Doubs en heeft 23.312 inwoners (we hebben het gecontroleerd !) Het is de geboorteplaats van Louis Pasteur. Een Franse scheikundige en bioloog. De meeste mensen kennen hem van de gepasteuriseerde melk. Melk zonder ziekteverwekkers dus.

De bordjes wijzen je de weg

We brengen een bezoekje aan zijn geboortehuis waar nu een heel klein museum is gevestigd. We krijgen een Nederlandse uitleg en leren dat Pasteur ook het vaccin tegen hondsdolheid heeft uitgevonden. Dat was in 1850 nog een hele gemene ziekte. Na een half uurtje hebben we alles gezien. We wandelen door het stadje waar iedereen zich opmaakt voor de lange lunchpauze van 12:00 tot 14:30 uur.

Mooie huisjes

Natuurlijk brengen we ook een bezoekje aan de mooie kerk die hier de Collegiale Notre Dame heet. Koning Louis VIV was hier ooit. Je voelt het als je binnen bent.

Kerkelijke ingang

Wij vinden het mooi dat er in deze kerk ook ruimte is voor wat recentere historie. Er is bijvoorbeeld een muurschildering over de eerste wereld oorlog. Zo hoort het wat ons betreft!

Zo kan het dus ook
Chateau Chalon

We steken een kaarsje aan en lunchen daarna op de parkeerplaats in de schaduw. Poe he, het is nu al behoorlijk heet hier. We rijden met de airco aan een stukje verder. Na 45 minuten parkeren we de camper in Chateau Chalon, een dorp van 160 inwoners groot ! Dit is de plek waar de Vin Jaune wordt gemaakt. Huh? Vin Jaune, u weet wel de wijn die een beetje op sherry lijkt en € 45 per flesje kost. Daar komen we alleen niet voor. Chateau Chalon is één van de 158 Plus Beau Villages de France (=een mooi dorpje). Het ligt op een heuvel midden tussen de wijngaarden.

Chateau Chalon

We wandelen door het toeristische dorpje en bezoeken onder andere het klaslokaal van de oude dorpsschool. In behoorlijk originele staat zullen we maar zeggen.

1 keer 4 is 4 | 2 keer 4 is 8…

Alweer zo’n lekker museum waar je gewoon overal aan mag zitten en waar het lijkt of alles zo is achtergelaten. Dat hadden we ook in Zuid Engeland bij de Tin Mijnen. We bekijken alles goed waaronder een schrift van destijds. Hier heet dat natuurlijk “le cahier”. Wow wat konden die gasten netjes schrijven !

Phoe he
Zoeken naar een plekje

We lopen een rondje door het dorp en kopen dus GEEN flesje wijn van € 45 in de cave. Over smalle weggetjes rijden we naar Baume les Messieurs. Ook als zo’n plus beau village. Belangrijker is dat daar een camping is en we willen stroom en douchen.

Nou hebben we dit vaker aan de hand gehad. Dat je op een camping komt voor één nachtje en dat de beheerder dan zegt dat er geen plaats is. Terwijl er best wel een plekje is…..Dat is dus niet kunnen maar vooral niet willen. Mooie camping, een plus beau village maar vooral een hele slechte beoordeling dus. We rijden dus verder en komen uit bij Camping la Marjorie in Lons les Saunier. Misschien hadden we beter moeten zoeken want dit is niet ons ding zullen we maar zeggen. Groot met een bingo vanavond en zo ongeveer onder de snelweg. Eigenlijk moeten we het niet doen maar we zijn wel een beetje klaar vandaag dus vooruit: één nachtje maar voor € 27,00 !! Toen ik dat hoorde hadden we alsnog moeten omdraaien. Achteraf stom en niet gedaan. Morgen gaan we naar het meer van Annecy.

Camping La Majorie

Leuk als u een korte reactie geeft op ons blog