Glibberen in Longemer

Samenvatting

We gaan weer eens op weg, een wintereis dit maal. Net als in 2018 is het de bedoeling om naar de Vogezen af te reizen. Niet om te skiën maar om te wandelen in de sneeuw. We rijden in een dag naar Pont à Mousson zodat we de dag daarna in Longemer in de Vogezen zijn.

Pont à Mousson

We vertrekken op donderdag met enige vertraging. Nadat we Cock hebben opgehaald blijkt dat ze haar paspoort is vergeten. Ai, dat is niet handig. Gelukkig waren we Alkmaar nog niet uit maar daardoor zijn we we wel een half uur later dan bedacht. Vervolgens komen we erachter dat we de kussens voor het ombouwen van het tweede bed zijn vergeten dus weer naar huis. Al met al vertrekken we niet om 08:30 maar pas om 10:00 uur richting Frankrijk. Het is vakantie dus wat maakt het uit.

We rijden flink door en komen rond 17:00 uur aan in Pont à Mousson. Hier stonden we ook in 2018 op de camperplaats in de jachthaven. Simpel maar prima als je op doorreis bent naar het zuiden. Daarnaast is het in de winterperiode een van de weinig plaatsen in de buurt met een toilet. We betalen 11,00 voor een nachtje.

Voordat we gaan eten lopen we nog even het stadje in en maken een mooi plaatjes van de brug. In de camper eten we de nasi die Cock thuis al had gemaakt. Lekker hoor !

Pont a Mousson
La Bresse

De volgende dag vertrekken we vroeg zodat we op die middag nog kunnen wandelen. De weersvooruitzichten zijn helaas niet zo best en vandaag en morgen is het nog droog. Rond het middaguur komen we aan op de Camping Domaine du Haut des Bluches. We hebben gereserveerd. Dat doen we bijna nooit maar omdat het voorjaarsvakantie is leek het ons wel verstandig. Achteraf was er plaats zat. Niet op de camping zelf maar wel op de camperplaatsen vlak buiten de camping. We stappen op de fiets richting Longemer voor een eerste verkenning van de sneeuw.

Sneeuw !

Het is koud en het waait flink. Dat is niet zo vreemd want in Nederland komt een van de hevigste stormen van het afgelopen jaar aan land. Gelukkig zijn de jongens thuis zodat zij ons dak daar een beetje in de gaten kunnen houden. We fietsen een half uurtje de berg op. Dat is prima te doen met de e-bikes. Het skigebied van La Brasse is erg druk. We kijken er even maar gaan snel weer verder op de fiets op zoek naar een rustiger plekje. Via Longemer fietsen bergaf naar La Bresse. Onderweg hebben we mooie zicht op de besneeuwde pistes die af en toe verdwijnen in de wolken.

Het skigebied van La Bresse

In La Bresse lopen we een rondje en drinken we warme chocolade. Eigenlijk is er weinig te doen in het dorp. Een karige kerstmarkt is het enige vertier.

X-mas

Terug op de camping lezen we wat en kijken we een serie op Netflix. De volgende dag is het prachtig weer. Tijd voor een echte winterwandeling. We stappen weer op de fiets en rijden hetzelfde stuk omhoog. Het skigebied is nog drukker dan gisteren dus we rijden daar snel voorbij. Niks voor ons. We zetten de fietsen neer bij het mini skigebied van Xonrups – Longemer.

Fietsen geparkeerd – Checked

Dit is echt een petite skigebiedje en daarom dus ook niet zo druk gelukkig. Om in het bos te kunnen wandelen moeten we een kaartje kopen. Huh? Tja dat is hier kennelijk zo geregeld. We zijn natuurlijk braaf en kopen een wandelkaartje van een paar euro en starten daarna aan een wandeling van 5,5 kilometer. We zijn niet de enige maar het is wel glibberen. De sneeuw is keihard en op een aantal plaatsen meer ijs dan sneeuw. Best gevaarlijk eigenlijk.

In het ijsbos

Cock heeft wandelstokken en ijzers onder haar schoenen. Heel verstandig ! Wij zoeken een tak in het bos voor enige houvast. Het weer maakt veel goed. Het is lekker in het zonnetje en we wandelen helemaal rond. Alleen wanneer het heuvel op of af gaat is het even oppassen met de gladheid. Hadden ze hier niet even kunnen strooien 🙂

Schaatsen is niet veilig denk ik

Terug in Longemer bij de fietsen drinken we in de zon op het terras koffie en worden we overvallen door een heus wintersport gevoel. Het kan hier echt. We fietsen daarna via La Bresse weer terug naar de camper

Nancy

De volgende dag regent het en de voorspellingen zijn niet zo best voor de aankomende dagen. De combinatie van regen en ijzige wandelpaden lijken ons niet zo aantrekkelijk. We besluiten daarom om verder te rijden en kiezen ervoor om naar Nancy te rijden. Een redelijk grote stad die we nog niet eerder bezochten. In Nancy zetten we de camper op de camperplek middenin de stad bij de jachthaven. In de winter is het echter uitgestorven hier. De toiletten zijn niet open, de slagboom wel. Vanaf de camperplaats is het 10 minuten lopen naar het mooiste plein van Frankrijk. Dat staat tenminste op internet.

Inderdaad een heel mooi plein

We drinken er een kop koffie op het terras. Met de straalkacheltjes is het best uit te houden. Daarna brengen we een bezoek aan Musee des Beaux Arts. Een museum met veel voor ons onbekende schilderijen en met wat glaswerk en beelden. Prima voor een kort bezoek maar geen must om te zien.

Tja

Nancy is leuk voor een kort bezoek maar niet een plaats waar je een hele dag kan doorbrengen. We borrelen nog met een lekker warm kaasje met stokbrood en rijden daarna weg van de camperplaats richting alweer Pont a Mousson waar we een tweede keer overnachten.

One thought on “Glibberen in Longemer

Leuk als u een korte reactie geeft op ons blog