#4 | Sisi en Mozart

Vandaag staat een bezoek aan Wenen op de agenda. We hebben een aantal opties waar we op de fiets langs willen rijden. We kijken wel wat er uiteindelijk van terecht komt. De dag begint niet zoals gewoonlijk met een fietsritje of met een wandeling. De camping waar we staan is in principe prima maar ligt midden in een niet zo inspirerend gebied zullen we maar zeggen. Ingebouwd tussen snelwegen en spoorwegen. Maar goed. Het is er redelijk rustig en voor een stadscamping prima te doen. Na het ontbijt fietsen we dus richting Wenen. Vanaf de camping is dat erg eenvoudig. Langs de Donau tot de eerste brug. Brug over en rechtdoor blijven rijden tot je in het park Arenawisse bent en dan door park over een mooi breed fiets-, step-, skeeler-, paarden- en wandelpad waar alles door elkaar heen loopt en beweegt.

Door de Arenawiese

Dat pad is kilometers langs en aan het einde komt je dan bij Prater uit. De permanente kermis van Wenen. En daar staat natuurlijk het beroemde reuzenrad met de houten gondels. Wij zijn daar al eens in geweest tijdens een vakantie in 2004 dus dat hoeft niet nog een keer. Wel even op de foto natuurlijk.

Het bekende reuzenrad
Sisi

We fietsen daarna helemaal naar Schloss Schönbrunn. Dat is 14 kilometer en door de stad toch een uurtje fietsen. Het is overigens geen staf met dit weer 🙂 Schönbrunn kent iedereen van de zoete Sisi films en moeten we dus een keer in het echt zien.


Schönbrunn

Laten we stellen dat de combinatie tweede paasdag, Schloss Schönbrunn en 24 graden niet de ideale combinatie is voor een bezoek. Wat een menigte. Ik schreef al eerder over al die toeristen op bekende locaties. Daar doen we natuurlijk zelf net zo hard aan mee maar het is bijna niet meer te doen. Ook hier wemelt het van de toeristen. Kaartjes voor het museum vergen een wachtrijtje voor de kassa van 45 minuten ! Nee dus. Goud, glitter en pracht kun je overal in Wenen vinden. We wandelen dus langs het paleis en brengen een bezoek aan de paleistuinen waar geen kaartje voor nodig is. Vanuit de tuinen heb je een mooi uitzicht op de achterzijde.

Vanuit de tuin

Na het rondje eten we nog even wat op de ‘kerstmarkt’ voor het paleis. Ook al zoiets. Kerstmarkt wordt Paasmarkt. Wat een commercie! We eten kaiserschmarren. Helaas is dat in de fabriek gemaakt al smaakt het verder redelijk. We fietsen dwars door het centrum weer terug. Onderweg komen we langs een oude remise met oude trams. Fotomomentje !

Mooi oud spul

Uiteindelijk zetten we de fietsen neer bij de staatopera van Wenen. Van binnen is die prachtig, van buiten valt het wat tegen vinden wij. Binnen zijn er elk uur rondleidingen maar die slaan wij over. We lopen een rondje van 8 kilometer door de stad en snuiven Wenen op. Als eerste gaan we naar Maria-Theresien-Platz Daar sta je tussen twee identieke gebouwen in: Het natuurhistorisch museum en het kunst historisch museum. Prachtig hoor!


Maria Theresien Platz

Daarna lopen we naar het raadhuis, dat in de steigers staat en gesloten is op tweede paasdag. Ambtenaren van tegenwoordig….:) Vervolgens naar Demel. Daar moet je Sachertorte eten als je in Wenen bent. U weet wel die hele zware chocoladetaart. Nou zitten we nog een beetje vol van het portie kaiserschmarren dus we houden het bij een bezoekje aan de winkel. Het is een mooie winkel die nog helemaal in oude stijl is. Alsof je in de dertiger jaren bent.

Demel

Een taartje voor thuis van 15 cm doorsnede in een mooi houten kistje kost € 35. We denken niet dat de mannen daar op zitten te wachten dus we nemen maar wat anders voor ze mee. We lopen nog even door de winkelstraat en fietsen daarna op ons gemak terug naar de camping waar we wat rommelen, wat eten en de fietsen opladen. Om 19:00 uur stappen we weer op de fiets en rijden we terug naar het centrum. We hebben kaartjes voor een klassiek concert gekocht in Musikverein. U kent dat wel van het nieuwjaarsconcert. Een prachtige, wat potsierlijke zaal met heel veel goud.

Musik Verein

Het concert zelf is zuiver voor toeristen opgezet. Je moet daar niet heengaan voor een hoogstaand stukje klassieke muziek. Het is wel een leuk sfeertje en zeker een aanrader om heen te gaan. We genieten van bekende stukken van Mozart aangevuld met stukjes uit de opera’s “Don Giovanni” en “Die Zauberflöte”. Erg leuk om mee te maken. Morgen gaan we weer verder. Dwars door Oostenrijk van Oost naar West.

Tijdens de pauze

Geef een reactie