#5 | De boeken van Admont

We vertrekken vanuit Wenen westwaarts in de richting van Zwitserland waar we tegen het einde van de week willen aankomen. De overgang qua temperatuur is schokkend. Van 25″C naar 10″C. Dat is even wennen. Daarnaast spettert het waardoor we weinig zin hebben in een fiets- of wandeltocht. Vandaag rijden we dus een flink stuk. Na een uurtje stoppen we in Mürzzuschlag. Een klein maar kleurloos dorp.


Mürzzuschlag

We besluiten de snelweg te verlaten en na een broodje rijden we Stiermarken in over de B-wegen. In Neuberg an der Mürz komen we langs Kaiserhof Glasmanufaktur. We stoppen even voor een bezoekje. Er wordt gewerkt binnen en het is er denk ik een graad of 30 ! Poe, dat is niet fijn. Dat vinden de glasblazer en glasblazeres kennelijk ook want ze kijken ons nors aan en doen geen moeite om ons te interesseren. Dat zou je wel verwachten als je iets wil verkopen toch ? We kijken het wat aan en gaan daarna zonder aanschaf weer weg,

Geblazen glas in de boom
Winter

We vervolgen onze weg en na 10 minuten komt er een auto in tegenovergestelde richting. Met een harde tik komt er een steentje in onze voorruit. Wat een harde tik was dat zeg ! Wonderlijk genoeg niet eens een sterretje al voel ik wel waar de ruit is geraakt. Thuis maar even laten controleren. In Stiermarken valt het ons op dat het zo rustig is. Bijna geen volk op de weg. Vreemde gewaarwording. We klimmen langzaam de hoogte in en komen uiteindelijk in Niederalp. Een bekende wintersport bestemming in de buurt van Mariazell. Inmiddels gesloten maar er ligt nog wel sneeuw.

Van zomer naar winter in 200 km
70.000 boeken

Om 15:30 uur komen we aan in Admont, ons doel vandaag. Daar staat een mooi abdij waar volgens onze informatie veel te zien is. De parkeerplaats is nagenoeg leeg. Van buiten ziet het er imposant en groots uit !

Stift Admont

Binnen kopen we een kaartje voor € 9,00 waarmee we een aantal musea binnen de abdij kunnen bezoeken. Als eerste gaan we naar de beroemde bibliotheek. We hebben iets met bibliotheken. Eerder bezochten we de bibliotheken in Oxford, Liverpool en Kopenhagen. We hebben niets bijzonders met boeken maar een bibliotheek blijkt toch bijzonder te kunnen zijn. Deze dus ook ! De mooiste tot dusver.

70.000 boeken

We kijken rond en maken kennis met een aardige suppoost die ons een verborgen deur in de bibliotheek laat zien en wat mooie foto’s schenkt die hij heeft gemaakt vanaf een positie waar wij niet mogen komen. De plafonds zijn heel bijzonder. Zo mooi dat we er een apart fotootje van nemen

Ook heel mooi

En niet alleen de wanden met de 70.000 boeken en het plafond met de mooie beschilderingen maar zelfs de vloer is magnifiek. Het lijkt wel een werk van Escher.

Wat een plaatje

Naast de bibliotheek zijn er ook nog 4 musea in het gebouw: een natuurhistorisch, een kunsthistorisch, één met moderne kunst en één met religieuze beelden. Allemaal even mooi en netjes gepresenteerd.

Alle soorten appels in het natuurhistorisch deel

Via de museumwinkel verlaten we het pand nadat we nog een flesje benedictijnse rosé hebben gekocht en een souvenir voor op ons memory bord in de camper. We lopen vervolgens naar de naastgelegen kerk. Van buiten ziet die er al net zo mooi uit.

De kerk naast de abdij

Binnen valt het een beetje tegen. Heel erg sober in vergelijking met de rijk versierde bibliotheek. We steken kaarsjes aan en overwegen nog even een flesje water met gebed aan te schaffen maar dat laatste laten we toch maar achterwege.

Mit gebeten !

We rijden tenslotte naar de camping in Irdning. Deze is helemaal leeg maar we kunnen een telefoon nummer bellen. De beheerder legt uit waar de sleutel voor toiletten te vinden is en we spreken af dat ik morgen betaal in het restaurant. Later komt er nog één camper bij. Het is een nette camping met een mooi uitzicht op de besneeuwde en in de wolken gehulde bergen.

Camping Irdning

2 gedachten over “#5 | De boeken van Admont

 • 24 april 2019 om 19:08
  Permalink

  Wat een fantastische bibliotheek. Hebben jullie het idee dat deze nog gebruikt wordt? Moet een feest zijn om daar onderzoek te doen. Dank weer voor het mooie verslag.

  Beantwoorden
  • 24 april 2019 om 19:13
   Permalink

   Dag Johan, Dank voor je reactie. Ik denk dat de bibliotheek voor onderzoek nog altijd beschikbaar is. Misschien staat het wel op de site. Link staat in het verslag.

   Beantwoorden

Geef een reactie