The Falkirk Wheel

Samenvatting

We verlaten de Highlands en reizen richting Edinburgh waar we onze vakantie zullen afsluiten. Onderweg verlaten we de snelweg even voor een bezoekje aan The Falkirk Wheel en aan de The Kelpies. Twee reusachtige beelden van paarden

The Falkirk Wheel

Vandaag is een reisdag dus we hebben een kort verslag. Nou ja kort. We reizen vanuit de Highlands naar de oostkust omdat we onze vakante in Edinburgh zullen gaan afsluiten. Nu hebben we een hekel aan een hele dag reizen want dat vinden we eigenlijk zonde van onze tijd. Omdat we altijd interesse hebben in techniek gaan we bij Falkirk van de snelweg af om het Falkirk Wheel te bezoeken. Het Falkirk Wheel is een scheepslift en daar hebben we er al eerder één van bezocht in Thieu in België. Meestal kun je er ook mooi fietsen want die liften verbinden vaak twee kanalen waarlangs bijna altijd wel een fraai fietspad loopt.

The Falkirk Wheel

Je kan er uitstekend (betaald) parkeren en volgens mij mag je er zelfs overnachten. Er zijn alleen geen voorzieningen. Het ziet er indrukwekkend uit. Heel anders dan in Thieu. Het is een roterende scheepslift in centraal Schotland , die het Forth and Clyde Canal verbindt met het Union Canal . Het verbindt de twee kanalen voor het eerst sinds de jaren dertig weer met elkaar. De lift brengt boten 24 meter omhoog. Tot de jaren 30 gebeurde dat nog met 11 sluizen. Omdat het roteert is het een heel ingenieus apparaat geworden. Het wiel zelf roteert natuurlijk maar ook de twee bakken waar de bootjes in liggen roteren mee zodat de bak natuurlijk niet leeg kiepert.

Halverwege
500 ton water

De hele operatie neemt zo’n 10 minuten in beslag. Vier minuten om de bootje in de sluis te laten varen en zes minuten om het wiel te laten draaien. Er wordt dan 500 ton water omgewenteld ofwel ongeveer 142 keer het gewicht van onze camper. Misschien is het vanwege het seizoen maar vandaag gingen er alleen rondvaart bootjes doorheen. Je kan namelijk een klein stukje varen waarin je beneden instapt en daarna met de lift omhoog gaat. Dat hoeft van ons nu ook weer niet want dan lijken we net echte toeristen……We filmen het hele proces maar om te voorkomen dat we u daarmee 10 minuten vervelen hebben we het 16 keer versneld. Let dus op: Dit is dus geen kermisattractie voor de (klein)kinderen 🙂

Fietsen langs het kanaal

We laden de fietsen daarna uit om naar de Kelpies te fietsen. Dat is een korte route van 4 mijl langs het kanaal. Je zou het dus ook kunnen wandelen. Fietsend langs het kanaal komen we een hele rits sluizen tegen. Als je dus met je bootje door de lift heen wilt dan zul je toch nog een dag bezig zijn om de sluisjes te passeren. Vandaag zien we echter niemand varen. Het waterpeil rondom de sluisjes is raar hoog. Dat zou je zo in Nederland echt nooit zien. Het water staat namelijk een paar centimeter hoger dan de sluisdeuren zelf en spoelt er dus zo overheen. Het zal vast kloppen maar het gaat een beetje tegen mijn Hollandse principes in

Het klopt gewoon niet

Verder is het onderhoud van de sluisjes ook niet op het gewenste niveau zullen we maar zeggen. Er wordt wel aan wordt gewerkt bij een van de sluisjes. Raar dat je een enorme hypermoderne scheepslift laat bouwen van 75 miljoen euro en dat de overige sluisjes dan niet netjes onderhouden zijn of worden.

The Kelpies

Het fietsen langs het kanaal zelf valt en beetje tegen. Eigenlijk fiets je door een groot industriegebied. Niet echt een inspirerende omgeving. We zijn echter onderweg naar een heel bekende locatie. Als je Schotland googelt kom je ze vast wel een keer tegen: The Kelpies. Het zijn 30 meter hoge paardenhoofd sculpturen  en deze vormen de toegangspoort naar de oostelijke ingang van het Forth and Clyde-kanaal. De Kelpies zijn een monument voor het door paarden aangedreven erfgoed in heel Schotland.

Vort, vort peerd

Net als bij het Falkirk Wheel is er ook hier een bezoekerscentrum met souvenir winkel. Tussen de twee paarden in ligt de eerste (of laatste sluis) van het traject. Het is wel jammer dat aan de ene kant een hele drukke snelweg loopt en aan de andere kant elektriciteit masten staan. Het is best een imposant geheel en dat verdiend een mooiere locatie vinden wij. We begrijpen dat dat lastig was. Er zijn natuurlijk tal van mooie foto’s te maken van die twee knollen.

Gespiegeld paardje
Caravanclub Edinburgh

Na een kopje thee stappen wij op onze eigen stalen rossen, fietsen terug naar de camper en rijden daarna naar de Caravan en Motorhome Club Campsite in Edinburgh. Hier hebben we eerder gestaan in 2014, toen nog met een gehuurde camper. Het is op fietsafstand van de stad en een grote en nette locatie. Het inschrijven duur zoals altijd bij locaties van deze club lang. Onwijs wat ze allemaal van je willen weten. Mag dat wel volgens de privacy regels ? Tot en met het merk camper aan toe! Omdat we lid zijn van de NKC krijgen we wel een fikse korting van 15 pond per nacht. Dat is best lekker maar dan kost het nog altijd 40 pond voor een nachtje. Dan is wel alles inclusief en heb je een grote plek van 100 m2 die je zelf mag uitzoeken.

De club

Morgen brengen we een bezoek aan Edinburgh en ontvangen jullie ons laatste blog van deze reis.

2 thoughts on “The Falkirk Wheel

Leuk als u een korte reactie geeft op ons blog