The Lake District

Dit is het eerste van totaal 13 blogs over onze reis naar de het Lake District in Engeland in 2022. Onderaan elk blog kunt u doorklikken naar het volgende blog van deze reis. Onze eerste reisdag was: #2 | Varen op Ulswater. Een overzicht van alle blogs van deze reis kunt u hier vinden.

Samenvatting

15 dagen onderweg |  750 km gereden | 357 km gefietst | 28 km gewandeld

We maakte een rondreis door het Lake District en vias Yorkshire Dales National Park weer terug naar Newcastle. We varen over Ullswater, klimmen naar Helvellyn en the old man of Coniston, en fietsen onder het Ribblehead viaduct door. Een reis door machtige natuur.

Algemeen

Het Lake district stond al in 2020 op onze planning. Ondanks de boeking moesten we de reis laten schieten omdat Covid roet in het eten gooide. In 2022 gaan we dus alsnog nadat we eerder in het zuiden van Engeland waren geweest.

Het weer

We hebben ontzettend veel geluk gehad met het weer, In de laatste week van april en de eerste week van mei hebben we eigenlijk geen neerslag gehad. De temperatuur lag rond de 18 graden. Soms in korte broek maar boven in de bergen was het toch fris. ‘s-Nachts hadden we kachel op de laagste stand omdat het buiten dan afkoelde tot 10 graden en lager.

Fietsen en wandelen

Zoals altijd hebben wij gewandeld en gefietst. We maakte twee waanzinnige wandeltochten, ongetraind. Dat was prima te doen maar was desondanks best zwaar. De paden waren niet altijd goed aangegeven zodat we echt GPS navigatie gebruikte om de route te kunnen vinden. Op de drukkere stukken was dat natuurlijk niet nodig. De hoogte tochten vragen wel een beetje lef. Dat is meer klauteren dan wandelen. De beloning is we dan ook naar ! We hebben daarnaast veel gefietst. Op de kleine wegen is het heerlijk rustig maar af en toe gaat dat pittig omhoog. Veel echte fietspaden zijn vooral bedoeld voor mountainbikes of e-bikes met brede dikke banden. Die hadden we toevallig voor het eerst dit jaar. Daarmee kom je wel op mooie plekken !

Overnachten

We stonden op 1 uitzondering na op campings. De campings in de omgeving zijn wel prijzig. Gemiddeld betaalde we 30 tot 40 pond per nacht (40 tot 52 euro). Er was plaats genoeg op de campings. Net als in Zuid Engeland hebben we een aantal keer gehad dan men aangaf dat de camping vol was terwijl dit niet het geval was. Raar en vervelend. Op kleinere (boeren-) campings speelde dat niet, op commerciële campings wel. Een van de weekenden was er bankholliday. Dan is het overal erg druk op de capings dus opletten dat je dan een plekje hebt. Wanneer er een bankholiday is kun je opzoeken op internet

Eeen boerencamping midden tussen de bergen
Overtocht

We zijn met de boot van IJmuiden naar Newcastle gegaan. Super relaxed maar wel prijzig. We betaalde 1030 euro voor een retour met op de heen en terugreis een buitenzijde hit voor 2 personen. Toch is het de prijs waard want de volgende dag ben je echt op vakantie en in 2 uurtjes in het Lake District. Eten op de boot was waardeloos. Het buffet is erg druk en de prijs – kwaliteit valt erg tegen. Op de terugweg hebben we eten meegenomen.

Rijden

De wegen zijn uitstekend maar smal zoals overal in Engeland. Soms waren het singetrack roads met wisselplaatsen. Geen probleem met een camper als je maar rustig blijft rijden en anticipeert. Met borden wordt aangegeven als het niet geschikt is terwijl de navigatie je wel die kant op stuurt. Het is verstandig deze borden niet te negeren !

Niet negeren !

Een keer hebben we een route genomen van kleine wegen binnendoor wat maar net aan ging. ONze camper kwam bijna de heuvel niet op. Slechts 1 kilometer maar erg stijl. De beloning was vervolgens wel weer mooi in de vorm van een prachtige hoogvlakte met single track roads.

Links rijden is niet zo moeilijk als het lijkt. Wel samen met je bijrijder blijven opletten vooral bij kruisingen en rotondes. Voor de navigatie gebruikte wij Tom Tom Go. Prima app.

De route

Wij reden in 15 dagen slechts 750 kilometer via onderstaande route. Het grootste deel was heen en terug van Newcastle naar het Lake District (400 km totaal). Het Lake district is klein dus daar reden we niet meer dan 50-75 km per dag.

Onderaan dit bericht kunt u doorklikken naar de eerste reisdag van deze reis:  #2 | Varen op Ullswater

Leuk als u een korte reactie geeft op ons blog