Ter IJsel

Samenvatting.

Ruim anderhalf jaar na onze laatste reis gaan we weer op weg en wel voor drie hele weken ! Bestemming is Bretagne en we zien wel hoever we gaan komen. We rijden de eerste dag naar Rijsel waar we de stad verkennen en een terrasje pakken. De volgende dag rijden we naar Yport aan de atlantische kust

Documenten en QR codes

Het rijden door Europa lijkt niet zo’n probleem te zijn maar toch. Je wilt niet halverwege om moeten keren dus verzamelen we alle noodzakelijke papieren en codes om te mogen reizen. Natuurlijk de QR code waaruit blijkt dat we vier weken geleden zijn gevaccineerd. Check ! En dan heb je in Frankrijk ook nog een ‘ declaration sur l’honneurs d’absensene bla bla ba’ nodig. Een briefje waarin je verklaart dat je geen griep hebt. Check ! Gelukkig is de camper al ingepakt zodat we rond 09:00 uur vertrekken.

We rijden daarna naar de grens in Breda. Spannend hoor. Alsof je weer je paspoort moet laten zien 🙂 Maar niks van dat alles en zo rijden we België binnen en nemen we de afslag Hoogstraten. We rijden echter naar Wuustwezel. Gewoon omdat dat een leuke plaatsnaam is. Daar tanken we en eten we een broodje.

Wuustwezel

Onderweg hebben we een paar keer file. Dat blijft vervelend als je op vakantie bent. Zo rijden we om de file heen dwars door Antwerpen wat natuurlijk geen donder uitmaakt uiteindelijk. Via Gent komen we bij de Franse Grens. Daar staat wel een politieauto te loeren naar Covid verdachte auto’s maar ook hier rijden we ongehinderd door. We besluiten de eerste dag vlakbij Rijsel te gaan staan. Daar zijn we nog niet geweest. We komen uit op camping les Ramiers in Bondues. Complet staat er ! Wat ! Het moet toch niet gekker worden. In Corona tijd aan het begin van het seizoen op vrijdag ? Madame komt buiten en geeft aan dat er wel een plekje voor ons is. “Omdat we een koe voor het raam hebben staan” zegt ze. Nou ja. Inderdaad ruimte zat op de camping. Waarschijnlijk houden ze het graag rustig. Het is er inderdaad lekker rustig en een prima plek voor een uitstapje naar Rijsel. Gewoon even aankloppen dus als er ”complet” staat.

Camping les Ramiers
Rijsel

We stappen op de fiets en rijden langs het kanaal naar Rijsel. Rijsel is Vlaams voor Lille. Langs het kanaal is het leuk fietsen. De oude industrie is aan het verdwijnen en er worden huizen gebouwd. Een mooie plek om te wonen.

Langs het kanaal naar Rijsel

De stad is gesticht onder de Latijnse naam Ad Insulam, die letterlijk “op/bij het eiland” betekent, Lille en Rijsel zijn daar verbasteringen van. Ter IJsel werd uiteindelijk dus Rijsel. Rijsel is een leuke stad en typisch Vlaams. Zoals Brugge in België en en Arras in Frankrijk. We slenteren lekker op ons gemak door de stad waar het gezellig druk is.

In Frankrijk twijfelen ze nog een beetje over de Covid maatregelen. Veel mensen dragen nog mondkapjes buiten en binnen in de winkels is het nog verplicht maar de drukte laat zien dat iedereen weer op weg is naar normaal.

Boulangerie, altijd lekker

We pakken een terrasje en genieten van een wit wijntje in de zon. Wat kan het leven toch aangenaam zijn ! We fietsen dezelfde weg terug.

Cap Gris-Nez

Via Calais rijden we naar het zuiden. In 2016 waren we hier op de terugweg en hebben we Cap Blanc-Nez bezocht. Nu slaan we af naar Cap Gris-Nez. Je moet toch wat he. Vlak daarvoor bezoeken we de plaatselijke bakker die toepasselijk patisserie Cap Gris-Nez heet. Ze hebben wel lekkere broodjes dus daar slaan we er vier van in die we vervolgens nuttigen met uitzicht op Engeland. Het ziet er toch anders uit dan de vorige keer. Zal het door het weer komen of door de Brexit ? We weten het niet maar het blijft een mooi plaatje.

Cap Gris-Nez
Yport

Tegen het einde van de middag komen we aan in Yport. Hier waren we eerder met de camper toen we in 2016 in Normandië waren geweest. Een mooi stadje aan de kust met een goede terras camping vlak boven het dorp. We checken in op camping Le Rivage en hebben weer een mooi uitzicht. We staan wel op de weg want de plaatsen zelf zijn door de vele neerslag onbegaanbaar voor de zware campers. Dat zal de pret niet drukken want nu is het heerlijk zonnig.

Camping le Rivage

We wandelen naar het dorp en nuttigen een heerlijke pizza aan het strand. Terug op de camping genieten we van het zonnetje en lezen we wat. Vlak voor de zon onder gaat wandelen we vanaf de camping de klif op en maken een aantal prachtige foto’s. Wat is het hier toch heerlijk !

Mooi toch ?

6 thoughts on “Ter IJsel

Leuk als u een korte reactie geeft op ons blog