#1 |Oostenrijk & Zwitserland

Dit is het eerste van totaal 15 blogs over onze reis naar Oostenrijk en Zwitserland in 2019. Onderaan elk blog kunt u doorklikken naar het volgende blog van deze reis. Onze eerste reisdag was: #2 | Onderweg naar Oostenrijk. Een overzicht van alle blogs van deze reis kunt u hier vinden.

Samenvatting

17 dagen onderweg |  3875 km gereden | 165 km gefietst

We maken een rondreis via Wenen dwars door Oostenrijk en via Zwitserland weer terug. In Wenen bezoeken we onder andere een klassiek concert in Musikverein, we zien de onvoorstelbaar mooie bibliotheek van de abdij in Admont, maken een wandeling door de sneeuw in Gerlos en zien het icoon van Zwitserland, de Matterhorn in het echt. Een prachtige reis met veel verschillende activiteiten.

Algemeen

De Alpen behoren tot onze favorieten. We hebben jarenlang gekampeerd in Karintië in Oostenrijk. De rest van Oostenrijk hebben we nog niet echt goed gezien. Datzelfde geldt voor Zwitserland. Dat is natuurlijk ook nog eens een mooi land met mooie natuur. We willen eerst naar Wenen voor een bezoek aan de stad waar we in 2004 al eens zijn geweest. We plannen o.a. een klassiek concert op tweede paasdag. Daarna willen we langs een aantal mogelijke activiteiten helemaal door de Alpen naar het westen van Zwitserland rijden.

Zowel Oostenrijk als Zwitserland zijn leuk om met de camper naar toe te gaan. Er is veel te zien en veel te doen. We waren hier natuurlijk al eerder met een gehuurde camper in 2015. Toen zijn we er eigen doorheen gesjeesd. We willen het nu wat rustiger aan doen. Omdat we in het voorjaar gaan, zijn we wel beperkt in de route. Normaal gaan we over de berg heen in plaats van er onder door. Alle passen zijn echter nog afgesloten zodat we moeten improviseren. We rijden daardoor noodgedwongen meer over snelwegen maar ontdekken in Zwitserland ook de autotrein. Daarmee kun je simpel en snel toch van het ene dal naar het andere dal zonder omrijden. In de winter een hele goede keuze, in de zomer ook voor iedereen die niet zo gek is van steile bergpassen.

Het weer

Wij hadden goed weer. In Wenen was het zelfs meer dan 20 ‘C. Wel waren de nachten nog koud. We hebben de kachel dus echt wel nodig gehad. Gelukkig hadden we relatief weinig neerslag. Door de lage nachttemperatuur sneeuwde het boven de 1500 meter nog regelmatig. Daar hebben we geen last van gehad omdat we altijd lager stonden tijdens onze overnachtingen

Fietsen en wandelen

Zoals altijd hebben wij gewandeld en gefietst. Zowel in Oostenrijk als in Zwitserland. Bepaalde streken in deze landen zijn prima te doen, ook op de fiets. Het is allemaal erg glooiend zoals bijvoorbeeld in Limburg. In zowel Oostenrijk als in Zwitserland zijn fanatische wandelingen te maken in het hogere gebergte. Daar heb je wel te maken met sneeuw in deze periode. Niet alle wandelingen zijn dus mogelijk. Fietsen is er ook erg mooi maar vraagt wel om een goede mountainbike met bijbehorende conditie of om een E-bike. Wij kozen voor het laatste 🙂

Campings

Wij hebben bijna elke dag op een camping gestaan. De campings zijn overal Eigenlijk prima. Met goed en verwarmd sanitair. Gemiddeld waren we 30 euro per nacht kwijt. In ons verslag staan de foto’s. We hebben ook op een aantal hele mooie camperplaatsen gestaan. Kleinschalig bij de boer bijvoorbeeld. Dat was echt fantastisch. Een hele mooie locatie met vaak alleen stroom. We betaalde daar meestal tussen de € 10 en € 15 per nacht. In onze blogs treft u de locaties aan. Zowel in Oostenrijk als in Zwitserland zijn er ook locaties waar je vrij kunt kamperen alhoewel het niet overal is toegestaan. Dat hebben we dit maal dus niet gedaan.

Rijden

De wegen zijn uitstekend maar wel met hier en daar beschadigingen door de sneeuwkettingen van afgelopen winter. Verder prima onderhouden en breed genoeg voor de campers. Fietsen kan bijna overal en er zijn best wel veel fietspaden. Je moet wel goed uitkijken voor het verkeer en af en toe is het erg steil. In Oostenrijk en Zwitserland heb je voor de camper een vignet nodig. Wij waren € 50 kwijt aan deze vignetten en hebben ze aangeschaft bij een tankstation aan de grens. Daar zijn ze prima te verkrijgen.

Met de camper op de trein

In Zwitserland hebben we kennisgemaakt met de autotrein. Die brengt je van het ene dal naar het andere met de camper op de trein. Dat gaat super en kost niet veel. Voor circa € 30 brengen ze je naar de andere kant van de berg. Met name in herfst, winter en in het voorjaar is dit een uitkomst. Het voorkomt dat je heel veel moet omrijden. De treinen rijden vaak meerdere keren per uur. Reserveren hoeft niet. Het is even wennen en misschien een beetje eng maar het valt enorm mee.

Overig

In Zwitserland is voor een aantal providers de databundel uit Nederland niet geldig terwijl je dat wel zou verwachten. Dat is niet fijn want soms heb je het heel hard nodig zoals wij destijds toen we pech kregen met de camper

De route

Wij reden in 15 dagen 3875 kilometer via onderstaande route. Dat is voor een vakantie van 2 weken wel relatief veel maar we hebben dit keer dan ook veel gezien !

Onderaan dit bericht kunt u doorklikken naar de eerste reisdag van deze reis: #2| Onderweg naar Oostenrijk

Geef een reactie