#14 | Pech met de camper

Vertrek in de regen

Het is 16 augustus 2018 en we zijn zojuist vertrokken van de Vagan camping in Noorwegen. Later op de dag blijkt dat dit onze laatste reisdag zal zijn want we krijgen pech met de camper. We hadden een mooi plekje op de camping. Dat wil zeggen als het mooi weer was geweest. Wij hebben er gestaan terwijl het regende. Dan is er op de camping en in de omgeving niet zo heel veel te beleven.

De camping vlakbij Sogndalstrand
Boomstronk

We rijden over de smalle weg terug naar Hauge en nemen weg 44 richting Kristiansand. Dat is onze bestemming vandaag. We rijden langs de kust en het regent nog steeds. Smalle weggetjes en regen zijn in Noorwegen niet altijd even leuk omdat je dan ook vaak slecht zicht hebt. De navigatie helpt dan in ieder geval zodat je weet welke bochten eraan komen. Omdat de navigatie niet aan staat besluiten we al na 10 kilometer om even te stoppen. Het regent nog steeds. We rijden de parkeerplaats op van de Jøssingfjord utsiktsplass en stellen de navigatie in. Nog steeds regen dus we besluiten meteen door te rijden en niet uit te stappen. De camper staat op ruime afstand van de rand van de parkeerplaats. Normaal stapt Laura altijd uit als we wegrijden en er weinig ruimte is. Het regent en ruimte genoeg dus we doen dat dit keer niet. Ik rij eerst een klein stukje naar voren zodat ik daarna beter kan keren. BOEM!

Boomstronk waar je hem niet verwacht

De snelheid is zeer beperkt maar de boomstronk is sterker dan onze camper. Door het gedoe (navigatie instellen, slecht weer, al snel na het vertrek stoppen) heb ik die boomstronk over het hoofd gezien. Ik heb hem ongetwijfeld gezien toen ik kwam aanrijden. Ik ben er namelijk voor gestopt. Aan de stronk zelf te zien ben ik ook niet de eerste die er tegenaan rijdt……

Tip 1: Altijd uitstappen bij wegrijden

Na het uitstappen zien we dat er een flinke deuk in de bumper zit. Dat is balen maar goed het is maar kunststof en dus te repareren als we weer terug zijn in Nederland.

De stronk is duidelijk sterker dan onze bumper

Voor we verder rijden kijken we nog een keertje goed. Laura kruipt onder de auto. Er stroom vloeistof uit! Warme vloeistof. De radiator is geraakt en is dus duidelijk lek. Dat is wel een flinke tegenvaller. In de camper zoeken we de verzekeringspapieren. Die hebben we gelukkig goed bij elkaar. Alhoewel? Ik heb wel een groene kaart maar die is van vorig jaar. Die van dit jaar kan ik niet vinden. Gelukkig hebben we daar uiteindelijk geen last van gehad maar slim is het natuurlijk niet. Het lijkt voor de hand liggend dat je de juiste papieren meeneemt als je naar het buitenland gaat maar het overkomt ons toch.

Tip 2: Check je verzekeringspapieren voor je naar het buitenland gaat

We bellen met het nummer op de groene kaart van vorig jaar. Het nummer van SOS international in Amsterdam. We krijgen direct iemand aan de lijn. Dat is echt wel fijn. Binnen 5 minuten zijn alle administratieve handelingen afgerond. Alleen de plaats waar we staan is wat lastig. Met de nieuwe communicatiemiddelen van tegenwoordig is ook dat snel opgelost. Via Whatsapp deel ik mijn locatie met SOS international ! Wel van belang dus dat je data hebt in het buitenland maar dat is tegenwoordig onderdeel van je bundel in bijna heel Europa (niet in Zwitserland !)

Tip 3: Zorg dat je een mobiel hebt waarmee je je locatie kan delen.

We krijgen te horen dat er een sleepbedrijf komt. Het is 11:30 uur. Dan begint het wachten. We nemen wat foto’s en maken een lunch. Gelukkig staan we op een rustige plek en is er met de camper zelf niets aan de hand. We hebben dus gas, verwarming, water en een toilet. Ik kan mij ook andere situaties voorstellen waarbij je buiten staat te wachten! Pff.

Om 13:30 uur gaan we maar eens bellen met Amsterdam. Waar blijft het sleepbedrijf ? Het antwoord is keurig. In Noorwegen kan dat wel even duren. We moeten nog even geduld hebben. Tja dat is natuurlijk wel zo. We zijn niet in Nederland. Om 15:00 uur is dat geduld weer op. We zijn 4 uur verder en we staan toch echt niet ergens in niemandsland. Ik bel dus maar weer opnieuw. Ik wordt keurig geholpen en er wordt mij beloofd dat ik door het sleepbedrijf teruggebeld zal worden. Inderdaad volgt niet lang daarna het beloofde telefoontje.

Tip: 4: Gewoon bellen als je vragen hebt. Soms is er extra aandacht nodig.

De chauffeur van het sleepbedrijf vraagt hoe lang de camper is. Dat is een vraag die ik niet had verwacht. Ik heb namelijk alle maten al doorgegeven. Als ik antwoord dat onze camper 7,50 meter lang is volgt er een stilte en daarna: O dat is iets langer dan ik dacht. Maar we gaan het gewoon proberen. Okay…. denk ik voor de zoveelste keer vandaag. Even na 16:00 uur arriveert de sleepdienst en ik snap meteen zijn reactie door de telefoon. Het is een ‘gewone’ sleepauto voor personen auto’s en busjes. Daar past onze camper nooit op denk ik bij mijzelf. De chauffeur laat zich echter niet van de wijs brengen en gaat aan de slag. Al snel wordt duidelijk dat het inderdaad wat voeten in de aarde heeft. Gelukkig kan ik nog wel een kort stukje rijden zonder de radiator. Ik rij de camper op de uitgeschoven klep van de sleepauto.

Achterop

De oversteek van onze camper is echter lang (2 meter) waardoor de achterkant over het asfalt schraapt. En niet een klein beetje ! Het doen pijn aan mijn oren. Uiteindelijk staat de camper toch op de auto

Tip 5: Hou de oversteek in de gaten als je een sleepauto op moet rijden.

We hebben alles goed laten controleren in Nederland en gelukkig is er geen extra schade ontstaan. Wel was de coating van de stalen balk aan de achterzijde eraf en is dat opnieuw aangebracht in de garage.

Goed de camper staat op de auto. Het is wel een beetje vreemd gezicht. Ik vraag mij gelijktijdig af of dat allemaal wel past op de weg. Qua hoogte, tunneltjes, elektriciteitsdraden. Geen probleem zegt onze chauffeur. Als we naar het gevaarte kijken ben ik nog niet helemaal overtuigd.

Wel beetje krap zo maar het moet maar

We rijden vervolgens naar Egersund en de chauffeur heeft het kennelijk naar zijn zin. Zijn snelheid is, met onze camper achterop hoger dan de snelheid waarmee wij normaal gesproken met de camper zelf rijden. Ach hij is ervaren denk je dan maar het voelt toch niet zo fijn. Om 18:00 uur komen we aan bij de garage in Egersund. Die is natuurlijk al dicht. Het lossen van de camper gaat beter dan het laden. De chauffeur gebruikt extra houten blokken bij het wegrijden zodat de achterkant ditmaal niet over de weg heen schraapt. We overnachten naast de garage op de meest bizarre camperplek die we hebben gehad tot dusver. Zonder voorzieningen maar wel gratis 🙂

Camperplaats voor de garage
Hoe groot is de schade

De volgende morgen om 07:00 uur gaat de garage al open en krijg ik de monteurs zover dat ze een kijkje komen nemen. Er wordt druk overlegd en ze hebben de boekjes nodig van de auto. Misschien ben ik iets te simpel maar het is gewoon een Fiat Ducato uit 2016. Die rijden toch overal in Europa? Heel ingewikkeld kan dat toch niet zijn? Nou….

Noorse monteurs. Die zijn best aardig.

Na wat heen en weer bellen krijgen we om 10:30 uur het antwoord. Een onderdeel ligt in Denemarken en een ander onderdeel ergens in de kop van Noorwegen. Als we geluk hebben is dat dinsdag bij de garage in Egersund. Okay denk ik voor de zoveelste keer: Dinsdag dus. en Zondag gaat onze boot naar Denemarken. Het is nu vrijdag en obver een week willen we weer thuis zijn. Met een beetje geluk is de auto woensdag dus klaar. En tot die tijd in een hotel of zo ? Dat gaat het niet worden. Bellen dus met SOS in Amsterdam. Dat gaat werkelijk meer dan soepel. Wat een fantastische service daar!  Dat moet wel even gezegd worden. We mogen zelf aangeven wat we willen. Naar huis zeggen wij in koor. Prima is het antwoord dan gaan we even wat tickets regelen.

Tip 6: Denk vooraf na of je wil repareren of dat je terug wil.

20 minuten later worden we al teruggebeld. Om 14:00 uur gaat het vliegtuig vanaf Stavanger. Huh. Dat is nog maar drie uur en we moeten nog met de trein naar het vliegveld in Stavanger. Dat gaat dus niet lukken. Er worden dus tickets geboekt voor de eerst volgende vlucht van 17:00 uur. Maar dan? Voordat de camper weer thuis is zijn we zo maar 4 weken verder. Hoe moet dat met het toilet, de koelkast, de vuilwatertank, het drinkwater. Uhhh. Actie dus. We legen het toilet in de wc van de garage. Dat mag gelukkig. Schoonmaken is wat lastiger. De inhoud van de koelkast gaat in zijn geheel in de vuilnisbak. Tijdens transport moet de koelkast dicht. Dat wordt schimmel (en dat werd het ook). Vier weken drinkwater in de tank lijkt ons ook niet lekker fris. Leeg laten lopen dus. Dat lijstje gaat zo een tijdje door. Wat moet er eigenlijk mee naar Nederland omdat we dat daar niet kunnen missen? Opladers, medicijnen, etc. Kan dat in de handbagage want we hebben geen koffers bij ons. Best wel veel om snel even een beslissing over te nemen.

Tip 7: Denk dan na wat je allemaal moet doen als je naar huis gaat en maak een lijstje.

Achteraf waren we dus inderdaad van alles vergeten:

Het kentekenbewijs lag nog in de camper. Dat had ik dus liever niet gehad.

De koelkast hadden we wel op een kier kunnen zetten met de speciale klemmetjes. Nu zat ie dicht met na 8 weken een bak schimmels tot gevolg

We lieten ook de sleutels van onze garage achter. Dat is dus niet nodig en daar hadden we spullen in kunnen achterlaten waarvan we niet wilde dat daar iemand bij zou kunnen. Nu was alle toegankelijk.

We hebben geen GPS tracker. Dat is vervelend want als je thuis bent heb geen flauw benul waar je dure camper is. Het komt wel goed maar toch voor 20 euro kun je hem al volgen

Binnen 30 minuten zijn we al klaar en trekken we de deur van de camper achter ons dicht. We leveren de sleutels in bij de garage en lopen naar het station dat gelukkig vlakbij is.

Op weg naar Stavanger

Kaartje kopen en naar Stavanger. In Stavanger komen we er achter dat we beter een station eerder hadden kunnen uitstappen. Dat heb je zonder voorbereiding. Het regent en gedoe met de bus hebben we nu geen zin in. We nemen dus een taxi en om 12:30 uur arriveren we op de luchthaven. Oeps, we hadden het vliegtuig van 14:00 uur dus gewoon kunnen halen en nu moeten we wachten tot 17:00 uur. We proberen eerst zelf om te boeken maar dat kost een paar honderd euro zegt die vriendelijke dame op de luchthaven. Ik besluit toch nog maar even te bellen met SOS. Geen probleem is het antwoord. 5 minuten later ontvang ik een mailtje met de nieuwe tickets voor 14:00 uur. Service met een hoofdletter H.

Tip 8: Neem altijd contact op met SOS als je vragen hebt. Er kan meer dan je denkt.

Om 14:00 uur stijgen we op en anderhalf uur later staan we op Schiphol. Zo ! Dat is even een overgang. We worden netjes afgehaald door zoonlief zodat we 6 uur na het telefoontje van SOS over onze vliegmogelijkheden thuis aan de koffie zitten !

Thuis cancel ik de overtocht van zondag. Helaas krijgen we geen geld retour. Op advies van NKC nemen we contact op met Centraal Beheer waar we de reisverzekering hebben. Deze tickets vallen namelijk niet onder de verzekering van NKC. Het antwoord van Centraal Beheer: Tickets die in de vakantie zijn geboekt vallen niet onder de verzekering. Ja hallo ? Dachten ze soms dat we tickets hadden geboekt nadat we schade hadden gereden? Ik dien een klacht in maar het helpt niets. Even Apeldoorn bellen. Maar niet meer dus. Ik zeg direct mijn reisverzekering op bij Centraal Beheer en sluit een nieuwe af bij NKC. Dan zit het in één hand. Dat is beter. De trein en de taxikosten zijn wel zo geregeld. Het bedrag hadden we binnen 2 weken terug. Prima service weer van NKC !

Tip 9: Sluit je reisverzekering af bij dezelfde partij als van je camper verzekering.

Na ruim 2 weken bel ik met SOS. Ik weet namelijk niet wanneer de camper terugkomt. Meestal 2 tot 3 weken is het antwoord. Ik moet dus nog even geduld hebben. Als ik na drie weken niets heb gehoord mag ik weer bellen. Op 4 september ontvang ik een sms van SOS internationaal. De camper staat in Hoorn. Al weer een een keurige service.

Een week later besluit ik maar eens te bellen met de garage over de status. Er is nog niets gedaan. Ze wisten niet wat er moest gebeuren en van wie de camper was. Huh? Vreemd en dat kan ik mij toch niet voorstellen. Of ik even langs wil komen. Beetje vreemd maar goed. Ik rij langs en geef een kopie af van het kentekenbewijs en van de verzekeringspolis. We halen de meest noodzakelijke spullen meteen uit de camper.

In Hoorn gearriveerd.

Weer een week later ga ik maar weer eens bellen met de garage. Of ik even langs wil komen met een kopie van het kentekenbewijs en van de verzekeringspolis. ??????? Na wat minder rustige woorden van mij wordt ik die middag weer teruggebeld. Woensdag komt de schade experts en hoor ik meer. Ik hoor echter niets @#$%#@$

Alweer een week later besluit ik maar weer te bellen. Ze wachten nog op wat spullen. Ik hoor snel wat meer. Op 26 september krijg ik een sms van de garage. Ze hopen dat de camper morgen klaar is. Uiteindelijk wordt ik 4 oktober gebeld dat de camper op 5 oktober gehaald kan worden. 4 weken nadat die is binnengebracht! Langer dan een week voor schade herstel heb ik nooit eerder meegemaakt. Slechte service.

Tip 10: Blijven bellen want campers hebben minder prioriteit dan personen auto’s.

We halen de camper op en kunnen dan beginnen met de schoonmaak. De camper is van buiten wel netjes gewassen. Dat moest ook wel vanwege het spuitwerk maar het scheelt in ieder geval weer. De resterende inhoud van de koelkast (niet bederfelijk spul) gaat alsnog in de vuilnisbak want aan de buitenkant zit nu schimmel. Blehh. Een sopje doet gelukkig wonderen. We ruimen alles netjes op zodat de camper weer gereed is voor een volgende trip. Eindelijk ! We hebben er nu al zin in.

Samenvattend

Nog even over de kosten. Wij zijn blij met NKC Camperverzekering . Wat een prima service en dekking ! Daar maken we dan ook graag een beetje reclame voor. Vanzelfsprekend wel een eigen risico maar dat is begrijpelijk. Een goede verzekering is dus echt noodzakelijk als je naar het buitenland gaat.

Voor het gevoel maar even de kosten op een rijtje:

 • Stalling Noorwegen 2 weken circa € 140
 • Trein en taxi naar vliegveld € 60
 • 2 tickets naar Nederland met KLM (enkeltjes) € 1000
 • Retour camper vanuit Noorwegen (1800 km) circa € 1200
 • Reparatie circa € 3500
 • Totaal circa € 6000

Dat is best veel geld. Zelf bij een oudere camper kun je je afvragen of je dat risico kan en wil dragen. Los daarvan kun je je afvragen of je het allemaal zelf kan en wil regelen in zo’n situatie. Wij hadden feitelijk niets ernstigs. Het is lastig en vervelend maar stel dat er iets gebeurd dat meer impact heeft. Dan is de service van NKC en SOS international een absolute noodzaak. Niet meer klagen dus over die verzekeringspremie. Je krijgt namelijk waar voor je geld als je het echt nodig hebt. Over het schadebedrijf kan ik kort zijn. Het is netjes hersteld maar de service was daar gewoon beroerd.

2 gedachten over “#14 | Pech met de camper

 • 6 oktober 2018 om 17:07
  Permalink

  Jammer maar een ongeluk is zo gebeurd en niemand is er vrij van. Het is een (dure) les en voor ons een waarschuwing. Bedankt voor de eerlijke verslaggeving. Hopelijk blijven jullie verder van de camper genieten.

  groet;
  Martin,

  Beantwoorden
 • 6 oktober 2018 om 17:09
  Permalink

  Dit was een eenmalige speciale blog. Hopelijk in de toekomst geen vervolg hierop .

  Beantwoorden

Geef een reactie