Contrast in Stavanger

Samenvatting

We rijden langs de kust naar Stavanger. De contrasten die we daar zien zijn verbazingwekkend. We bezoeken de oude fabriek waar sardientjes werden ingeblikt en het gekleurde straatje Ovre Holmgate.

Naar de vuurtoren

Omdat de wandeling gisteren niet lukte beginnen we met de fietstocht naar de Eigerøy fyr. Die tocht is mooi maar stijl. Onderweg komen we ongeveer 10 hekken tegen op het kleine eilandje waar de vuurtoren staat. De koeien zullen hier niet snel ontsnappen 🙂 Wij komen ze tegen en natuurlijk maken we even een selfie met de dames.

Selfies maken met de dames

Ze zijn nieuwsgierig en vinden de fiets van Laura behoorlijk smaakvol want die wordt geheel afgelebberd. Het zijn echte knuffelkoeien dus wordt er geknuffeld. Lekkere beestjes hoor !

Tja

De vuurtoren staat prachtig mooi op een eilandje met twee huisjes erbij.  De vuurtoren is in 1854 gebouwd en in 1989 geautomatiseerd. Bezoek alleen op zondag in de maand juli maar wij zijn tevreden met het gave uitzicht.

Eigerøy fyr
Stavanger

We fietsen weer terug en rijden daarna langs de kust naar Stavanger. Daar zijn we nog nooit geweest dus tijd voor een bezoekje. We zetten de camper op de Stavanger Camping. Een hele drukke camping en eerlijk is eerlijk: we staan dus niet alle dagen zo mooi als gisteren en hebben vandaag uitzicht op meerdere badmutsen die hier kennelijk nog verplicht zijn.

Ons uitzicht: Hé badmuts je staat in mijn uitzicht  !

De camperplaats zelf wordt maximaal benut. Volgens ons staan er meer campers dan er plekken zijn. Prima voor een nachtje maar dan maar snel weer verder.

Er kan nog meer bij en er kwam nog meer bij

Op de fiets gaan we naar Stavanger. Lopend kan ook maar wij vinden het net even te ver. Stavanger is een oude vissersplaats maar inmiddels het centrum van de olie industrie van Noorwegen. Veel van de oude vissershuizen zijn behouden gebleven. Vlak naast de haven is er een soort van Zaanse Schans. Voor onze website bezoekers die niet zo bekend zijn: Dat is een openlucht museum in de Zaanstreek en een bezoekje waard als u in de buurt van Zaandijk bent! In het oude Stavanger tref je straatjes aan zoals ze vroeger waren. Het wemelt er van de toeristen die net als op de Zaanse Schans ongegeneerd naar binnen gluren in huizen waar gewoon mensen wonen !

Oud Stavanger

Dat doen wij dus niet maar we bezoeken wel de oude visverwerkingsfabriek waar sardines werden ingeblikt. Kent u ze nog van vroeger in de olijfolie of in tomatensaus?

Sardientjes in blik

De voormalige fabriek staat in het oude Stavanger en is ingericht als museum. Leuk om te bezoeken.

Ze worden een uur lang gerookt
En dan zijn ze klaar om in te blikken

We lopen verder door het oude dorp en zien de onvoorstelbare contrasten. Naast vis en olie is de toeristenindustrie booming. Dat is wel duidelijk. Twee van die kastelen liggen er naast elkaar in de haven en het krioelt er van de cruise gangers. We tellen even snel 800 balkonnetjes aan één kant van één schip! Hoppa. Als je in oud Stavanger je gordijn ‘s-morgens open doet dan kijken er een paar mensen mee. Wat een gekkigheid.

Leuk uitzicht

Nou zijn wij natuurlijk ook gewoon toeristen maar deze bootjes hebben wel veel impact op de omgeving op deze manier. Teveel in één keer. Daar wordt net als in Amsterdam en Venetië vast paal en perk aan gesteld binnenkort.

Prachtig bewaard gebleven en keurig verzorgd

Na het bezoekje aan het oude dorp lopen we door de rest van Stavanger. Het is een leuk stadje met leuke straatjes. Natuurlijk bezoeken we Ovre Holmegate, het gekleurde straatje.

Ovre Holmgate

Naast mooie huisjes heeft Stavanger ook meerdere muurschilderingen. Die behoren net als koeien tot onze favorieten dus gaan ze op de foto.

Prachtig

Morgen gaan we weer naar het zuiden, rustig aan want zondag gaat de boot richting Denemarken

Leuk als u een korte reactie geeft op ons blog