Haaglanden

Samenvatting

3 dagen onderweg |  150 km gereden |  75 km gefietst

Het is al weer veel te lang geleden en dus de hoogste tijd om weer een weekend weg te gaan. De vooruitzichten zijn goed. We rijden naar Den Haag en de bollenstreek voor een bezoekje aan de residentie.

Katwijk aan Zee

Na ruim een uurtje rijden komen we aan op camping Duinhorst in Wassenaar. Een camping met hele mooie en ruime plekken op korte afstand van Den Haag. We staan op het camperveld met uitzicht op de renbaan Duindigt. Dertig jaar geleden was dat wekelijks te zien bij studio sport. Tegenwoordig hoor je er eigenlijk niets meer van.

Camping Duindigt

Als we aankomen is het heerlijk weer. We zetten de stoeltjes buiten en genieten van het voorjaarszonnetje. Aan het eind van de middag pakken we de fietsen voor een ritje door de de Haaglanden naar Katwijk aan Zee. Het is ongeveer 17 kilometer fietsen door een mooi duinlandschap. Katwijk aan Zee is nog altijd een vissersdorp maar valt ons een beetje tegen. Rommelig en veel nieuwbouw. Van het oude Katwijk kunnen wij weinig terugvinden maar misschien hebben we op de verkeerde plek gezocht. We eten een visje op de boulevard en wandelen door het dorp. We fietsen daarna terug via Rijksdorp en Wassenaar.

Katwijk aan Zee
Waalsdorpervlakte

Zaterdagmorgen begint ik met een wandeling vanaf de camping naar de Waalsdorpervlakte. Een wandeling van een uurtje over één van de belangrijkste Nederlandse oorlogsherdenkingsplaatsen. Hier zijn in de oorlog tussen de 250 en 280 mensen omgebracht. Elk jaar op 4 mei is hier een herdenking die ook op de televisie wordt uitgezonden. Bijna iedereen kent het beeld van de kruizen en de grote bourdonklok op de top van het duin. Een indrukwekkende wandeling.

De grote Bourdonklok
De vier replica’s van de kruizen
Den Haag

Na het ontbijt stappen we op de fiets voor een kort ritje naar Den Haag. Het zonnetje heeft zich verscholen zodat we ons toch nog warm moeten aankleden. Als eerste fietsen we naar het Vredespaleis. Daar zijn we nog nooit geweest. Zo’n belangrijke plek moet je een keer in het echt hebben gezien. We bekijken de gratis tentoonstelling over de historie en de werkzaamheden binnen het paleis en we maken wat foto’s.

Vredespaleis

We fietsen vervolgens naar het buitenhof waar we onze fietsen parkeren in Biesieklette Buitenhof. Een gratis en bewaakte stalling. Als eerste lopen we naar het binnenhof. Daar zijn we al eerder geweest maar het blijft leuk om daar binnen te wandelen.

Het binnenhof

Een stukje verder is in 2019 elke zaterdag een Franse Markt op Plein. Een leuke markt met bijzondere stalletjes. De skyline van Den Haag komt mooi uit met op de voorgrond het standbeeld van een van onze voormalige vorsten.

De Franse Markt op Plein
Mauritshuis

Vervolgens wandelen we terug naar het begin van het binnenhof. Daar staat het Mauritshuis. Het Mauritshuis is oorspronkelijk een stadspaleis, gebouwd voor Johan Maurits graaf van Nassau-Siegen in de 17e eeuw. De architectuur van het gebouw, ontworpen door de schilder-architect Jacob van Campen. Nu is het een museum. We kopen net als vorig jaar een museumjaarkaart zodat we ook de rest van dit jaar musea kunnen bezoeken in Nederland. Het museum heeft een mooie collectie schilderijen van Rembrandt en van Vermeer. De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp en het meisje met de Parel zijn de bekendste. Ze zijn prachtig om in het echt te zien.

De anatomische les
Het meisje met de Parel

We wandelen nog wat door Den Haag, lunchen onder de warme lampen op een terras en bezoeken nog even de passage. Een mooi oud en nostalgisch overdekte winkelstraat. Op de terugweg naar de camping stuur ik een berichtje naar Alex met de vraag of ze thuis zijn. Amalia is naar de hockey maar we zijn van harte welkom voor een kop koffie. Aangekomen laat de bewaking ons niet passeren. Huh ?

Huis ten Bosch
De bollenstreek

Zondagochtend worden we al snel wakker door een enorm geroffel. Trippetrappel Trippetrap maar dan van 2 pk’s. Met een woeste vaart komen de paardjes vlak langs de camping. Niet mijn favoriete sport maar wel leuk om eens te zien.

Renpaarden

We vertrekken vanaf de camping en rijden in een half uurtje van de haaglanden naar het midden van de bollenstreek. Daar parkeren we camper op een plek waar dat mag. Door de steeds maar toenemende drukte is dat inmiddels strak gereguleerd. We maken een fietstocht langs de bloeiende tulpen, narcissen en hyacinten door een atmosfeer van luchtverfrisser. Dat is af en toe niet fijn die lucht. Overdaad schaadt is hier het credo.

Veel interesse

We fietsen een rondje van 25 kilometer en ontdekken dat er hier veel meer dorpen zijn dan dat wij wisten. We wonen hier maar 20 minuten vandaan! Het is een mooie tocht met fantastisch voorjaarsweer. We lunchen op het terras in het centrum van Lisse wat gezelliger is dan we hadden verwacht. Daarna rijden we in 20 minuten weer naar huis met de camper. Wat was het weer een gevarieerd weekend. Nog twee weken dan gaan we weer een lange rondreis maken. Eerste bestemming: Wenen !

Lunchen in Lisse

One thought on “Haaglanden

 • 14 april 2019 om 22:32
  Permalink

  Dag Robert-Jan en Laura,
  bedankt voor dit leerrijke verslag.
  Wij zijn vanmorgen vertrokken voor een weekje door Nederland. De bollenstreek staat ook op de planning en het weer ziet er veelbelovend uit. Deze trip kan dus al bijna niet meer stuk.
  Grts
  Nico en Brigitte

  Beantwoorden

Leuk als u een korte reactie geeft op ons blog