Limburg

Samenvatting

4 dagen onderweg |  620 km gereden |  90 km gefietst

We gaan een lang weekend weg en het wordt Lente J We besluiten daarom naar het deel van Nederland te gaan waar het meer dan 16 graden gaat worden. Om 10:00 vertrekken we uit Driehuis in de richting van Landgraaf. Na een wat saaie rit komen we daar even na de middag aan op camping de watertoren. De camping is nog gesloten maar voor de slagboom is er een camperplaats die het hele jaar open is. We zijn de enigen. Er is alleen stroom, sanitair is nog afgesloten zo vroeg in het jaar. Na een broodje stappen we op de fiets en rijden naar Heerlen.

Zwaar werk

De fietstocht van Landgraaf naar Heerlen is weinig inspirerend en voert ons door delen van de nieuwe stadsregio Parkstad.  In Heerlen rijden we naar het Nederlands Mijn Museum. Mijnen en voormalige mijnen hebben onze belangstelling. Mooie oude industrie. We gingen reeds naar de oude tinmijnen in Engeland en naar de zilvermijnen in Noorwegen. Het museum in Heerlen is gevestigd in het oude gebouw van de liftschacht. Alleen het gebouw is al de moeite waard om te bekijken. We komen om 15:00 uur aan en het museum gaat om 16:00 uur dicht. We krijgen dus korting en betalen € 5,00 per persoon. De mijn in Heerlen is een oude steenkolenmijn. Nog maar 45 jaar geleden werden hier nog kolen naar boven gehaald. Op 31 december 1974 kwam het laatste vrachtje hier naar boven.

Nederlands Mijnmuseum

Over 45 jaar schrijft iemand waarschijnlijk een zelfde soort blog over aardgas 🙂 Als je de foto’s en apparatuur ziet besef je weer eens hoe zwaar het destijds was. Daar kun je je nu niets meer bij voorstellen. We lopen een uurtje rond en maken wat foto’s.

We fietsen vervolgens naar het centrum van Heerlen. Het valt ons op dat er op verschillende plaatsen in Heerlen muurschilderingen zijn aangebracht. Ook daar houden we van. De twee mooiste zetten we natuurlijk op de foto.

Kunstwerkje

Via de plaatselijke supermarkt in Landgraaf fietsen we terug naar de camperplaats waar we ons ’s-avonds met de kachel aan vermaken met film en televisie.

Rimburg

De volgende ochtend start ik met een wandeling door Rimburg. Dat is geen typefout want het gehuchtje waar we staan heet Rimburg en ligt wel in Limburg. In de stralende ochtendzon wandel ik door het dorp en spot 3 reeën en een rode eekhoorn. Ik maak een mooie foto van de kerk van Scherpenseel.

Scherpenseel
Lindt Chocolade

Na het ontbijt betalen we € 12,00 voor een nachtje en rijden we de grens over richting Aken. In Aken staan 2 activiteiten op de agenda. Als eerste rijden we naar Lindt Werksverkauf. De chocoladewinkel van Lindt in Aken. Fotograferen is verboden. In een enorme hal kun je alle chocolade die ze maken kopen tegen aantrekkelijke prijzen. Dit is een erg leuk weekend zo want cocolade, daar houden we van. En zeker van bijzondere smaken. We gingen al eerder naar Skellig Chocolade in Ierland waar we chocolade met rode peper en met truffel kochten. Bij Lindt kopen we verschillende soorten: met granaatappel, met pistache en met muffins. De meest bijzondere is die met 99% cacao. Dat is veel. De stukjes zijn flinterdun. Als ik een hapje neem snap ik waarom. Woh, dat is heftig. Alsof je een hap poeder neemt. Heftige bittere sensatie !

Lekker veel

We rekenen een kilootje chocolade af, laten de camper langs de weg staan bij de fabriek en stappen op de fiets naar het centrum van Aken

Naar het centrum van Aken

Aken is vanaf de fabriek prima te bereiken. Geen gedoe met parkeren op deze manier. Het is ook prima te lopen naar het centrum. Bij het raadhuis parkeren we de fietsen vallen we met de neus in het carnaval. De prins van Aken wordt daar geïnstalleerd of iets dergelijks. Altijd leuk.

Alaaf

Natuurlijk zijn alle leeftijden van de partij, de jongste vallen natuurlijk op.

Schattig

Achter de optocht aan lopen we het centrum in. Bij de Dom van Aken gaan we naar binnen. We betalen € 1,00 zodat we foto’s mogen maken en verbazen ons over de pracht en praal in deze kerk. Het bouwwerk is voortgekomen uit de hofkerk van Karel de Grote.

Pracht en praal

Hoewel het een rooms katholieke kerk is lijkt het interieur meer op dat van een oosterse moskee met veel mozaïek, glitter en goud. Het gewelf van de oktogonale paltskapel met Barbarossaluchter is het meest fraaie stukje wat ons betreft.

Mooi plafonnetje

Vanzelfsprekend ontsteken we twee kaarsjes zoals we dat in elke kerk doen die wij bezoeken. Na dit bezoek lopen we door naar de Elisenbrunnen. Daar moet je geweest zijn omdat elke gerespecteerde historische figuur hier kennelijk is geweest. Helaas is daar net Prins Carnaval 2019 neergestreken. Daarnaast ruikt het er een beetje boel naar rotte eieren (zwavel dus). We slaan ons bezoekje dus maar over.

De bronnen aan de achterkant

We eten een broodje en bezoeken dan toch maar een van de vele carnaval winkels die de stad rijk is. Wat een keuze.

Tja

Als je je dan toch wilt verkleden dan kun je hier vast wel iets vinden. Wij vieren echter geen carnaval (ook nooit gedaan) dus zonder aankopen verlaten we de winkel weer. We fietsen terug naar de camper. Ondertussen is ons netwerk op de hoogte dat we bij Lindt zijn en stromen de boodschappenlijstjes binnen. Voor de tweede keer dus naar binnen om chocolade te shoppen.

Fietsen in Zuid Limburg

We rijden met de camper een half uurtje naar Valkenburg. Daar waren we een jaar geleden ook met de kerstmarkt. We overnachten op de camperplaats in Valkenburg zelf. Een keurige plek waar je het hele jaar kan staan.

Camperplaats Valkenburg

We betalen € 16,00 voor een plekje met een fraai uitzicht over de omgeving. Jammer en onbegrijpelijk dat het toiletgebouw tot 15 maart nog gesloten is. Er staan denk ik meer dan 30 campers ! We eten een broodje en stappen daarna op de fiets voor een tochtje door de Limburgse heuvels.

Langs de kleine Geul rijden we via het prachtige kasteel Schaloen naar Schin op Geul.

Landelijk hoor

Vanaf daar fietsen we door via Gulpen naar Margraten en weer terug naar Valkenburg. Een tochtje van bijna 30 kilometer door heuvels en dalen. ’s-Avonds eten we in het dorp een lekker vers frietje wat we wegspoelen met een Belgisch Biertje. Feest !

Camperplaats Valkenberg bij nacht
De Groote Peel

Na een koude nacht begint de dag met een ochtendwandeling door Valkenburg. Een tochtje van ruim 5 kilometer. De paden zijn best wel stijl hier dus voorzichtig aan want het heeft gevroren vannacht en ik wil natuurlijk geen uitglijder maken. Onderweg wordt duidelijk dat de lente in aantocht is.

Door de heuvels

Om 10:30 uur rijden we weg vanaf de camperplaats, Na een saai ritje over de A2 komen we tegen de middag aan bij nationaal Park de Groote Peel. Het is even zoeken naar een lekje voor de camper maar we vinden uiteindelijk een prima plekje. In het gebied kun je niet fietsen dus we trekken onze wandelschoenen aan voor een wandeling van ruim 5 kilometer rondom de plas Aan ’t Elfde. De Groote Peel is een voormalige turfwinning. Het is een mooi landschap met veel water. Als we door het gebied lopen horen we duidelijk geknor of gesnurk vanuit de bossen.

Wat ruist daar in het struikgewas ?

We denken dat het gesnurk is van de everzwijnen. Die zitten hier overduidelijk. We horen ze wel  maar we kunnen er geen een spotten. Onderweg zeggen we ongeveer 100 keer “Hallo” tegen andere wandelaars. Er is een wandeltocht van de lokale wandel vereniging: 20, 30 en 40 kilometer ! Phoe. Wij houden het voor gezien na 5 kilometer. Het is heerlijk weer maar een uurtje wandelen is voor ons vandaag genoeg. We rijden daarna naar de volgende camperplaats in Oirschot. Een enorme camperplaats langs het kanaal. Een mooie locatie.

Camperplaats Oirschot
Loonse en Drunense Duinen

De volgende ochtend begint met een korte wandeling naar het centrum van Oirschot dat op slechts 15 minuten van de camperplaats ligt. Het is een oud stadje met een rijke historie. Mooi ook dat de oude fabriek gewaard is gebleven en nu dienst doet als supermarkt.

De oude fabriek, nu een supermarkt

Vlak voor ons vertrek ontmoeten we eigenaren van de camperplaats in Oirschot. Aardige en trotse mensen die zelf ook een camper hebben. Logisch dat het hier goed geregeld is. Zij snappen het ! We rijden een half uurtje naar de Loonse en Drunense Duinen. Een natuurpark waar we een mooie fietstocht maken van bijna 30 kilometer. Het is een afwisselend gebied met veel stuifzand en met bossen.

Loonse en Drunense Duinen

Onderweg eten we tosti bij een van de vele horeca gelegenheden langs de rand van het gebied.

Om 15:00 uur zijn we weer terug bij de camper en rijden we terug naar huis. Het was een lekker voorjaarsweekend. Nu al zin in meer zonnige weekenden die er aan komen.

Leuk als u een korte reactie geeft op ons blog