De megalieten van Carnac

Samenvatting

We rijden naar de megalieten van Carnac. Dat soort stenen uit de prehistorie blijven onvoorstelbaar raar en intrigerend. We rijden daarna naar Quiberon waar de kust langzaam al wat ruiger begint te worden.

Lekkage

Gisteravond na het posten van ons vorige verslag belde onze zoon dat er een klotsend geluid onder de parketvloer vandaan kwam……. Oeps. We wisten al vanaf eind vorig jaar dat er iets niet goed zat en het oplossen daarvan was gepland na de vakantie. Dus weer regelen van alles. De vleugel moet eruit, klusjesman regelen en er slapen op dit moment 10 vrienden van onze zoon bij ons in huis. Maar met vereende krachten is het allemaal gelukt en gaat vandaag versneld de vloer eruit. Gelukkig heb je tegenwoordig niet meer van die telefooncellen waar muntjes in moeten 🙂 Wat was dat toch een gedoe vroeger.

Menhirs van Carnac

Het is vervelend met zo’n lekkage maar dat is allemaal oplosbaar. Er zijn ergere dingen in de wereld. We gaan dus vrolijk verder met de vakantie en rijden naar Carnac. Want als je in Bretagne bent dan denk je aan Asterixs en Obelix en dan moet je menhirs zien. En die hebben ze dus in Carnac.

Menhirs

We houden wel van die overblijfselen uit de oertijd. We bezochten natuurlijk het grootse hunebed van Nederland, Alle Stenar in Zweden en Polnabrone Dolmen in Ierland. Het blijft verbazingwekkend maar in Bretagne raak je helemaal de weg kwijt hoor. Over een lengte van 8 kiolometer staan er honderden keurig in rijen in het landschap. Waarom dan ? Vermoedelijk zijn deze stenen monumenten verbonden met prehistorische sjamanistische rituelen en werd rond 5000 v.Chr. begonnen met de bouw ervan. Daarmee zijn het de oudste bouwwerken in Europa.

Dit is een van de 8 velden. Die mensen zijn druk geweest joh

Sommige onderzoekers suggereren dat veel van deze monumenten gekoppeld waren aan rituelen rond de zon en de maan, het zouden een soort kalenders geweest kunnen zijn. In Nederland leerde ik dat Hunebedden iets met graven te maken had. Maar goed, niemand die het kan navertellen en internet was er destijds nog niet.

Deze hebben we in Nederland ook

Gelukkig zijn we op de fiets want 8 kilometer heen en terug is net iets te lang om te wandelen. Het is wel druk en de treintjes met toeristen rijden er af en aan. Het is hoe dan ook een aanrader als u in de buurt bent.

Quiberon

Bestemming vandaag is Quiberon. Waarom ? Dat weten we eigenlijk niet maar het ziet er op de kaart leuk uit 🙂 Quiberon ligt op een heel lang schiereiland van meer dan 20 kilometer lang. Helemaal aan het eind ligt het stadje. We rijden naar de Municipal en checken daar in. Naast de municipal is een hele grote camperplaats maar voor 4 euro meer heb je in ieder geval toegang tot de toiletten en douches. Die hebben we ook in de camper maar het blijft toch makkelijker op een camping.

Municipal Quiberon

Het is rustig op de camping en we hebben een ruime en prima plek. Nadat we zijn bijgekomen van alle indrukken die de honderden stenen op ons hebben gemaakt gaan we op pad voor een Route du Fresque. Dat klinkt sjiek maar het zijn gewone muurschilderingen. Ook iets waar we wel van houden. Zo zijn we natuurlijk in Ierland geweest bij muurschilderingen van Derry. Dat was indrukwekkend. In Quiberon is het gewoon leuk om er langs te fietsen want zo dwaal je vanzelf door het stadje heen. Verder niet heel bijzonder. Wij vonden de locaties op Tripadvisor.

Quiberon bruist van alle strandgangers. Niet echt iets voor ons maar een fietstochtje door de stad en langs de stranden is altijd leuk. Er staan eigenlijk alleen maar witte huisjes met zwarte daken in de stad die vanzelfsprekend helemaal gericht is op alle toeristen. Wij vinden het nu al druk, hoe zou het zijn als er geen Corona is vraag je je dan af.

Quiberon

Aan de westkant van het eiland staan een paar mooie gerenoveerde oude huisjes. Nu vakantiewoningen denken we, maar vroeger woonden daar natuurlijk mensen. Waarschijnlijk arme mensen die daar heel hard voor moesten werken. Zo badend in het vakantie zonnetje is dat niet meer te bevatten.

Prachtige huisjes met uitzicht op zee

In de haven van Quiberon staat op de ene pier een mooi beeld van een zeemeermin die op het punt staat het water in de duiken nadat ze in het net van een visser is gekomen. Het beeld van die visser staat een stukje verderop op de andere pier. Geinig zo samen.

Zeemeermin in brons

We fietsen weer terug naar de camping en ‘s-avonds lopen we nog even naar de ruige kust om van de zonsondergang te genieten.

3 thoughts on “De megalieten van Carnac

Leuk als u een korte reactie geeft op ons blog