Sunday Bloody Sunday

Samenvatting

Wie Ierland bezoekt moet ook naar Derry. Het centrum van het conflict over onafhankelijkheid van UK. We fietsen door de straten van Derry en maken foto’s van de indrukwekkende muurschilderingen

Dery

We rijden bijtijds van de camping en zo zijn we binnen een uurtje in Derry waar we de camper op een parkeerplaats zetten. Op de fiets rijden we vervolgens het centrum in waar we beginnen met een rondje over de 17e eeuwse city wall. Dat mag dus gewoon op de fiets 🙂 We hebben een prachtig uitzicht over de stad en over de The Bogside waar in 1972 Bloody Sunday heeft plaatsgevonden.

Uitzicht over The Bogside vanaf de Citywall

We rijden daarna naar de The Bogside. Het wordt een indrukkend tochtje waar je kippenvel van krijgt. We maken een hele serie foto’s van alle indrukwekkende muurschilderingen. Op een stukje van een kilometer grensgebied staan meerdere metershoge afbeeldingen uit de jaren 70. Bijna iedereen kent ze wel maar als je ze dan in het echt ziet dat is dat simpelweg overweldigend. Ze zijn groot en heel goed onderhouden.

The Petrol Bomber
Onvoorstelbaar
Ook in kleur maakt het indruk
Soms zijn ze nog een beetje vrolijk

Het geeft een beklemmend gevoel als je er zo langs loopt. Een beetje hetzelfde als ons bezoek aan Oost Berlijn in 1987. Zo’n gevoel dat je op je hoede moet zijn. Heel ongemakkelijk. Het zit vast tussen de oren maar is toch niet zo fijn …..

En dan was dit dus de grens midden in het dorp tussen UK en Ierland.

Na afloop maken we nog een rondje door de stad en kopen we een broodje bij de plaatselijke bakker. We worden meteen weer even fijntjes herinnert aan het feit dat we in de UK zijn. Betalen gaat hier met Engelse ponden en er staan mijlen op de verkeersborden. Wat een flauwekul. Ik ben niet voor geweld maar ik ik kan mij iets voorstellen bij de weerzin die er is tegen een dergelijke onzinnige scheiding middenin een dorp. We rijden tenslotte over de Bridge of Peace en hebben een mooi uitzicht op Derry.

Bridge of Peace
Grianán an Áileach

We fietsen daarna weer terug naar de parkeerplaats waar de camper staat en drinken nog even koffie. Daarna rijden we naar Grianán an Áileach, een oud fort uit circa 1000 na Chr. Het ligt op een uurtje rijden van Derry. Het laatste stukje is eenbaansweg en best stijl. Aan het eind van de weg komen we op een nette parkeerplaats waar de de camper prima kunnen parkeren. Er staan 3 auto’s van Ieren die daar even bellen of een broodje eten. Verder staat er een bus met Italiaanse scholieren. Het fort is Volledig gerestaureerd.

Grianán an Áileach
Mooi uitzicht
Loerend naar de mogelijke vijand
Gestileerde trap
Mamore Gap

Als de bus met italianen weg is hebben we het fort voor ons alleen. Het is een mooi stukje geschiedenis met een mooi uitzicht over de omgeving. Zelfs ik snap waarom het hier ooit gebouwd is 🙂 Na het bezoek gaan we verder en rijden een deel van de Inishowen 100. Een prachtige route van 100 mijl over het schiereiland Inishowen. Het hoogtepunt is de tocht over Mamore Gap  die iedereen zou moeten rijden. Wat een schoonheid.

Mamore Gap
De weg naar beneden

Het is een is een smal weggetje door de heuvels van het schiereiland van net 3 meter breed. We passen er dus precies op met de camper. Onderweg zijn er voldoende plekken om eventuele tegenliggers te passeren maar die komen we niet tegen. De rit zit vol met onvergetelijke uitzichten zodat we meerdere keren eventjes stoppen.

Love !

Als we naar beneden rijden komen we de enige tegenligger tegen. Wel een die gelijk even wat tactiek vraagt want een tractor passeren op een “passing place” is nog best wel even passen en meten maar het lukt.

Oeps
The Castles

Uiteindelijk stoppen we bij Pollan strand waar we zullen overnachten. Het is een openbare parkeerplaats aan het strand en aan het eind van een doodlopende weg. Een rustig plekje zonder verdere voorzieningen.

Pollen Bay

We gaan eerst wat eten. Omdat het droog is gaan we daarna nog even een rondje fietsen. We fietsen om de baai heen richting de Castles.

Onderweg naar de Castles
Piepklein huisje gebouwd voor een of andere “Engerd”

Aan het eind van een doodlopend weggetje vinden we de restanten van het oude kasteel dat de naam de Castles draagt. Het is gebouwd door de O’Doherty Clan die hier de scepter zwaaide rond het jaar 1600.

De resten van één van de Castles
Even kijken of er bandieten aankomen

We fietsen daarna via dezelfde weg weer terug en zijn gelukkig net voordat het donker wordt terug bij de camper. Fietsen in het donker over die smalle wegen met snel rijdende Ieren bevelen wij niet aan en doen we zelf dus ook niet.

Leuk als u een korte reactie geeft op ons blog