The church of Dunlewey

Samenvatting

We bezoeken de verlaten kerk van Dunlewey die door de leegloop van het dorp niet meer wordt gebruikt. Aansluitend bezoeken we Glenveagh National Park voor een bezoek aan het kasteel.

Dunlewey

Zoals al was voorspeld begint het weer een beetje te spetteren als we wegrijden van de camping. We rijden een klein half uurtje naar Dunlewey. Daar staat de verlaten kerk van het dorp. Een treurig gezicht. Het levert wel indrukwekkende plaatjes op.

Aan het meer tegen de rand van de bergen in de mist. Wow !
Een typisch Iers plaatje

De begraafplaats wordt zoals in bijna heel Ierland nog actief gebruikt. De kerk is tegenwoordig verlaten omdat steeds meer bewoners uit het dorp vertrokken. Daardoor konden de kosten voor het onderhoud niet meer worden opgebracht. In 1955 is het dak uit veiligheidsoverwegingen verwijdert.

Geen glas meer in de ramen
Mooie doorkijkjes

Het geeft een vreemd gevoel omdat het geen echte ruïne is. Daarvoor is de kerk nog te veel intact.

Zo liep je vroeger naar binnen
Wow !
Glenveagh

Tegen de achtergrond van de bergen en met de lage bewolking komt dat gevoel het best tot zijn recht. We kunnen iedereen aanraden even 500 meter van de doorgaande weg te rijden voor dit opmerkelijke kerkje. Na dit bijzondere bezoekje rijden we door naar Glenveagh National Park. Daar is in de 19e eeuw een kasteel gebouwd door een rijke zakenman. Een leuk optrekje zullen we maar zeggen. We parkeren op de grote parkeerplaats en pakken onze fietsen. Het is 3 kilometer dus op zich ook lopend te doen maar wij gaan lekker op de fiets. Het kasteel ziet er een beetje raar uit met veel groen middenin een bijna kaal landschap.

Glenvegh Castle

We betalen voor een “guided tour” want dat is hier de enige mogelijkheid om het ook binnen te kunnen bekijken. Niet echt ons ding zo onder begeleiding maar goed. Binnen valt ons op dat de Ierse landhuizen en kastelen een beetje spaarzaam zijn ingericht. Veel minder franje dan bijvoorbeeld in Engeland. We mogen niet fotograferen maar dat doen we toch maar.

De master bedroom

Na de rondleiding inspecteren we het bijbehorende koffiehuis dat in de voormalige keuken is gesitueerd. Het lijkt op een aflevering van Heel Ierland bakt. lekker !!! Dat moeten we dus even proberen! Na deze traktatie fietsen we in de stromende regen terug naar de parkeerplaats. Bij de camper aangekomen zijn we compleet doorweekt 🙂

Nat hoor hier in Ierland !

We drogen ons af en rijden via het mooie landschap terug naar de Wild Atlantic Way. Om 16:00 uur zijn we moe van het rijden en zetten we de camper in Creesloagh op camping Wildatlatlanticcamp. We zoeken een beetje in de omgeving maar besluiten uiteindelijk toch maar deze camping te nemen hoewel het eigenlijks geen plek voor ons is. We kunnen zo nog even op de fiets naar Doe Castle en het is maar voor 1 nachtje.

Wildatlanticcamp
Doe Castle

Het kost ons gemiddeld 5 minuten om te installeren dus al snel stappen we op de fiets richting Doe Castle. Dat ligt erg mooi aan de zandplaten van een brede baai. Met eb hadden de voormalige bewoners hier een prachtig uitzicht

Uitzicht uit de toren

Het kasteel zelf lijkt een beetje op Kasteel Brederode bij ons thuis.  Het is ingericht voor verschillende activiteiten maar het wel een echte ruïne.

Doe Castle
Toren en uitzicht

Na het bezoekje fietsen we terug naar de camping waar we ons ‘s-avonds vermaken met een boek en een filmpje. Morgen blijft het regenen dus we gaan richting Derry voor een dagje muurschilderingen.

Leuk als u een korte reactie geeft op ons blog