#14 | Aranmore Island

Samenvatting

We rijden via de adembenemend mooie Glengesh Pas en leren in Ardara hoe tweed wordt gemaakt. In de middag fietsen we 25 km over het idyllische eiland Árainn Mhór

Glengesh Pas

We staan dit keer vroeger op. De afgelopen dagen werd het steeds maar later en dan was de dag al bijna voorbij voordat we eindelijk op weg waren. Dat is niets voor ons maar sluipt er langzaam dus wel in. Resetten dus. We rijden vandaag binnendoor over de Glengesh Pas. Dit zijn de tochten waarvoor we naar Ierland zijn gekomen. Het is een prachtige route door een typisch stukje Ierland.

Het is nog bewolkt maar de zon wil wel hoor !

Bovenop de pas staat een schattig koffietentje. The Pirates of the Coffeebean. Daar moet je toch wel wat bestellen? Koffie en chocolademelk dan maar. We worden heel vriendelijk geholpen door Katja. We voegen ze toe op onze Facebook en genieten van de wolkenpartijen. Thnx !

Daar kun je niet voorbij rijden

We rijden daarna naar beneden. Deze kant blijkt nog mooier te zijn dan de beklimming. Ha en dan moet je wel wat moeite doen voor de juiste foto.

Dangerous !
Maar met dit als resultaat ….
Triona Weverij

Na de afdaling rijden we Ardara in en daar parkeren we de camper bij de Triona Weverij. Dat is een bezoekje waard volgens Trudy van Slakkenopreis. Het is inderdaad leuk om even binnen te kijken maar Laura vindt de afvalcontainer achter de fabriek toch nog interessanter 🙂

Foute boel !

Ik knipper met mijn ogen en een afgekeurde paspop en een hele doos met klossen garen verdwijnen in de garage van de camper. Gelukkig zitten we nog niet aan de 3500 kg ! Binnen krijgen we een korte privé rondleiding en maken we wat foto’s. We kijken nog even serieus voor een gebreide kabeltrui maar de kleur die ik wil hebben is er niet in mijn maat. Geen Ierse kabeltrui dus. Pech gehad.

Weven zoals dat vroeger ging
De ingrediënten van tweed
Aranmore

We rijden daarna met enige spoed verder want volgens de dienstregeling gaat de boot die we willen hebben om 13:00 uur. We komen om 12:30 uur aan in Burtonport. Bij de kassa blijkt de boot al om 12:45 te gaan. Lekkere actuele dienstregeling weer! We moeten haasten dus, maar georganiseerd als wij zijn is alles op op tijd gereed: Fietsen eruit, tassen vol, proviand mee, juiste kleding aan, muts op, regenbroeken en handschoenen mee. Gepakt en geladen staan we op de boot en vertrekken we richting Aranmore.

Er is al zon maar nog wel een muts op

Op Aranmore doen we nog wat kleine boodschappen voor onderweg bij de buurtsuper en daarna beginnen we aan onze tochtje van 25 km over het eiland. Aranmore is niet zo hoog maar de klimmetjes zijn best wel pittig. Aranmore is een mooi eiland met allemaal kleine witte huisjes. We vinden het wel een beetje rommelig en op de gekste plaatsen ligt afval in de natuur. Stom daar kun je beter energie van maken 🙂

Wat onderhoud zou wel op zijn plaats zijn
Likje verf en ik zou er zo kunnen wonen

Nadat we de laatste huizen achter ons hebben gelaten rijden we een prachtig landschap binnen.

En de bui probeert het toch maar drijft gelukkig langs
Foto kan zo in de vakantiegids

Natuurlijk wordt ook op Aranmore turf gewonnen. Niet een klein beetje maar zo ongeveer het hele eiland wordt omgeploegd. We blijven geobsedeerd door dat historische spul. Misschien kopen we thuis wel een turfkachel 🙂

Turf, turf en nog eens turf
Kleurig plaatje

Bij Lough Shore slaan we linksaf en rijden we helemaal naar de vuurtoren. Die staat stoer op het uiterste puntje van het eiland. Het is inmiddels een beetje open getrokken zodat de zon zich laat zien. Wat een feest weer.

Zien jullie overigens die blauwe lucht ?
Met onze fietsen als bewijs
Je zal er wonen

We rijden weer terug richting de boot en hebben mooie uitzichten op het vaste land. De wegen zijn smal en slecht onderhouden. We fietsen dus maar voorzichtig aan.

Mooi uitzicht terwijl we terug fietsen

Onderweg stoppen nog even bij een mooie baai. We worden begroet door een zeehond die af en toe zijn kop boven water uitsteekt.

Mooi strandje met privé zeehond

Na de fietstocht is het tijd om de boot van 17:00 uur weer te halen en die komt keurig op tijd aan.

Netjes op tijd hier !

We varen terug, laden de fietsen weer in en rijden daarna naar het Dungloe Caravan Park in Dungloe. Een kleine maar nette stadscamping midden in het dorp. Vanaf morgen gaat het voor de verandering weer regenen. Je kan er toch weinig aan veranderen dus we zullen wel zien wat het gaat worden en wat we gaan doen.

Geef een reactie