Achill Island

Samenvatting

We bezoeken Achill Island dat feitelijk geen eiland meer is. Net als Skye in Schotland ademt het nog wel een apart sfeertje uit met kleine witte huisjes en uitgestrekte turf velden.

Planning

We beginnen met het maken van een nieuw plan voor de aankomende anderhalve week. Het weer lijkt iets beter te worden dus we gaan alsnog naar het Noordwesten en naar Noord-Ierland. Daarom rijden we vandaag een flink stuk tot voorbij Donegal. We besluiten om uiteindelijk niet terug naar Fishguard te rijden zoals we eerder hadden gepland. We boeken we onze overtocht om. We hebben zoals we bijna altijd doen een beetje meer betaald bij boeking zodat we altijd kosteloos kunnen omboeken. Dat komt nu dus goed uit. We vertrekken nu een dag eerder en varen van Belfast naar Liverpool. Dat scheelt ons 400 km rijden maar kost wel weer een dag voor de overtocht.

Keem bay

Na alle voorbereidingen gaan we pas tegen 11:00 uur richting Keem Bay. Het uitgestrekte puntje van het eiland. Daarvoor moet je eerst over een heuveltje heen waar zelfs onze camper wat moeite mee heeft !

Heuveltje op

Boven hebben we een prachtig uitzicht over het eiland en het is zelfs droog !

Mooie plaatjes

We besluiten niet helemaal naar het strand te rijden dus we gaan daarna weer terug richting de camping. Onderweg staan de (rode) schapen wel weer heel mooi langs de rand van de weg dus weer even de camper uit voor een portretje.

Behhh

Voorbij de camping en terug richting het vaste land komen we langs talloze velden waar turf wordt gestoken. Jammer genoeg wordt er nu niet gewerkt maar we stoppen wel omdat we dit alleen kennen uit het Zuiderzee museum 🙂

Turfkar

De turf wordt in rijen gestoken. Meestal twee rijen diep. Op de eerste rij staat dan een karretje zodat die precies gelijk staat aan het oppervlak en de turf er zo in kan worden geschoven. Daar is vast een paar eeuwen over nagedacht. Op de afgestoken rijen groeit de heide heel goed. Dat geeft weer mooie plaatjes.

Hoe mooi wil je het hebben
En kijk eens naar die lucht
Het resultaat na het turfsteken

Wat uiteindelijk achter blijft zijn de wandjes en de restjes turf die opdrogen en waar te zijner tijd weer gras en heide tegenaan groeit. Voor ons lijkt dit alles op een open lucht museum. In het Zuiderzeemuseum kun je dit zo maar tegenkomen. Na deze geschiedenisles rijden we door en maken nog een laatste plaatje als we Achill island weer verlaten.

Bye
Probleempje

We rijden zonder verdere bezichtigen door naar de volgende camping. Onderweg krijgen we vanuit Nederland het bericht dat de auto thuis voor onze deur is opengebroken. Ach is pas 4 weken oud.

Niet zo subtiel te werk gegaan

De mannen hadden een boordcomputer nodig. Duidelijk een doelgerichte actie. Het is een gelukkig een leaseauto en dus is alles goed verzekerd maar gedoe blijft het wel. Ik doe In Ierland online aangifte en bel met een autoschade bedrijf. Ook moet ik even zorgen dat iemand thuis de sleutel kan afgeven en kan tekenen voor afgifte van een auto. De auto wordt opgehaald en zal weer netjes gerepareerd thuis voor de deur staan als we terug komen. Tja het kan slechter.

Om 18:00 uur komen we even voorbij Donegal aan op Killybegs Holidaypark. Een nette terrascamping aan zee met eenvoudige maar keurige sanitair. ‘s-Avonds kijken we “We zijn er bijna” De groep kampeerders die ook in Ierland zijn geweest. De uitzending gaat over het gebied waar we net vandaan komen 🙂 Geinig en ze staan op dezelfde camping in Doolin waar wij ook stonden.

Leuk als u een korte reactie geeft op ons blog